Arianna Huffington: „Burn-out sindrom nije cijena koju trebamo svi platiti za uspjeh“

cijena uspjeha

Burn-out sindrom ili sindrom profesionalnog sagorijevanja podrazumijeva stanje potpune fizičke, psihičke i emocionalne iscrpljenosti, uzrokovane pretjeranim stresom.

Do toga stresa dolazi zbog nezadovoljstva odnosno nemogućnosti usklađivanja svih obaveza i izvršavanja zadataka. Također javlja se i negativan stav prema šefu, ali i kolegama na poslu, a kao posljedicu može imati i poremećaj u menstrualnom ciklusu.

S ovim se problemom susreću i mnoge majke koje zanemaruju sebe kako bi obavile kućanske poslove i balansirale privatni i poslovni život pa često i „pucaju“.

Kako spriječiti burn-out sindrom?

Da se radi o zaista velikom problemu, svjesni su mnogi pa se tako polako uvode i promjene kako bi se on spriječio. Primjerice, u Francuskoj je stupio na snagu zakon „Pravo da se isključe“, kojim se zaposlenicima omogućuje razdvajanje privatnog i poslovnog života te pravo na odmor.

Naime, pretjerana upotreba elektroničkih uređaja može dovesti do burn-outa, pa im na ovaj način žele smanjiti i stres. U Švedskoj su nekim tvrtkama smanjili broj radnih sati, a izvršna direktorica neprofitne organizacije Children’s Garden iz Amerike uvela je četverodnevni radni tjedan za sve zaposlenike kako bi bili produktivniji i imali više vremena za sanjarenje, istraživanje i pomlađivanje.

O ovom problemu često govori i Arianna Huffington, nekadašnja suosnivačica i glavna urednica Huffington Posta, koja je u 66-godini krenula lansirala startup Thrive Global. Naime, ona je na osobnom iskustvu naučila što to znači, kad se onesvijestila od iscrpljenosti. Od tada je počela više paziti na zdravlje, ali i spavanje, pa je nedavno osmislila i krevet za smartphone koji pomaže da vas telefon ne ometa u snu.

Nedavno je održala govor na Health Means Business National Summitu u Washingtonu i pritom istaknula kako ne moramo biti u zabludi da je burn-out cijena koju svi moraju platiti za uspjeh, piše Thrive Global. Dakle, dogodio se pomak u tome kako gledamo na spajanje privatnog i poslovnog života. Potrebno je odvajati i isključiti se ponekad, jer su upravo odmoreni zaposlenici najproduktivniji i najkreativniji, rekla je Huffington i pozvala sve lidere na summitu da i oni jednako tako pripaze na svoje zaposlenike kako ne bi „izgorjeli“ – jer imaju tu moć.

O ovoj temi sasvim iskreno će se progovoriti i na 37. Business Cafeu u Zagrebu. Je li cijena uspjeha prevelika i kako spriječiti burnout možete doznati 27. ožujka 2017., u 18 sati u Spoonu.

Foto: YouTube Screenshot

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.