Kako graditi karijeru i vezu koja ju podržava?

balans poslovnog i privatnog

Promjenom društvenog konteksta mladim ženama sve se više otvara prilika da se profesionalno istaknu. Istovremeno, one nemaju priliku saznati na koji način da ostvare zahtjevnu ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

O tome kako ostvariti sve svoje karijerne ambicije, a uz to razviti kvalitetan partnerski odnos, popričali smo s terapeutkinjom i poduzetnicom Adelom Franceković.

Prihvatite svoju kompleksnost

Žene u svojim dvadesetim godinama danas često osjećaju sram ako imaju želju za partnerskom vezom. Zato ne ulažu jednako vrijeme i energiju u taj dio života kao u onaj povezan sa poslovnim nastojanjima.

Potpuno je normalno imati istovremenu želju za uspješnom karijerom i partnerstvom, odnosno za samostalnošću i ljudskim osloncem. Žene trebaju odbaciti koncept odabira samo jedne mogućnosti i prigrliti svoju kompleksnost, ali i onu situacije s kojom se suočavaju. Nije potrebno uskraćivati si ono što želite, ali važno je u životu zadržati onu osobu koja prihvaća vaše sve strane.

balans poslovnog i privatnog

„Žene poduzetnice nažalost su često u situaciji da nemaju pravu, već deklarativnu podršku partnera. To znači da partneri ponekad “pričuvaju djecu” i formalno podržavaju njihovu karijeru, no čim ta ista karijera zahtijeva po njihovom mišljenju previše rada, putovanja i edukacija, nastaju problemi, a prava podrška izostaje“, ističe Adela.

Uložite u odnose s ljudima koji vas vide kao kompleksnu osobu s više slojeva i koji su zainteresirani baviti se svim vašim stranama te ih zanimaju vaše želje i snovi.

„Nema univerzalnog rješenja za ovakve izazove. Najvažnije je da smo svjesne svoje pozicije kao žena poduzetnica, da ne odustajemo od sebe, svojih vrijednosti i snova te da znamo dovoljno cijeniti sebe i očekivati isto od drugih.“

Osim poduzetnica, s ovim se zahtjevima suočavaju i žene koje rade u korporativnom sektoru.

„Žene koje rade u korporacijama imaju manje slobode i teško usklađuju privatni i poslovni život. Sloboda se često u tom slučaju mijenja za sigurnost i stabilne te veće prihode. Sada već mnoge korporacije imaju vrtiće unutar firme, ali takav rad donosi manje fleksibilnosti i više obaveza i putovanja pa stoga iziskuje i veću potporu partnera“, naglašava Adela.

Možemo li imati baš sve?

Kada uđete u vezu, budite iskrene o svojim poslovnim ambicijama i dopustite si da budete ranjive. Ne možete uvijek imati sve pod kontrolom. Važno je riskirati, kako u poslovnom, tako i u privatnom životu. Ljudski odnosi su prebitni da u njih ne ulažete ništa.

„Svom partneru sa stavom i uvjerenjem objasnite zašto radite svoj posao i zbog čega vam je on važan. Podsjetite se da je ljubav obostrana. Važno je znati svoj i partnerov jezik ljubavi. Ako se ne razumijemo, bitno je pitati, poslušati i postupiti na način da se partner osjeća voljenim.“

Zapamtite, ne možete zaista imati baš sve. Ako sve znači karijera koja uključuje bezbroj prekovremenih radnih sati, konstantna putovanja u kombinaciji s intenzivnim roditeljstvom koje označava aktivnu participaciju u svim aktivnostima vaše djece.

To ipak ne znači da žene ne mogu imati i karijeru i obitelj. Samo se mora osvijestiti da su vrijeme i energija ograničeni, koliko god se pravili da to nije tako.

Sve se češće može čuti kako balans poslovnog i privatnog ne postoji. Te dvije sfere ne moraju se gledati odvojeno. One zapravo sačinjavaju kompletnu osobu. Nije potrebno dijeliti sebe u dva dijela, već je bolje biti iskren o svojem ulaganju u njih.

Dajte si priliku

Odbacite vlastita i tuđa ograničenja i pokušajte ostvariti sve želje, koliko god bile proturječne.

„Žene kad žele mogu sve. Važno je samo dozvoliti si sanjati i uspjeti. Sve je zapravo vrlo jednostavno, samo trebamo donijeti odluku i poduzeti akciju. Sretno na putu sretnih veza! “, poručuje Adela.

Foto: Unsplash

 

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.