Uskoro konferencija koja će otkriti što je potrebno za opstanak i razvoj pravne profesije u vremenu promjena

budućnost pravne profesije

Konferencija pod nazivom „Budućnost pravne profesije“ u organizaciji Hrvatske udruge za mirenje održat će se Novinarskom domu 6. ožujka 2019. s početkom u 11 sati. Riječ je o konferenciji u organizaciji Hrvatske udruge za mirenje i uz sudjelovanje Petrić & Kajić odvjetničkog društva.

Nužna promjena

Svijet je izložen nezapamćeno brzim promjenama koje zadiru u svaki kutak društva, pa i u pravni sustav i pravnu profesiju. Trenutno se događa najveća prilagodba u povijesti pravne profesije u kojoj su se s jedne strane potrebe korisnika pravnih usluga sasvim izmijenile, a zahtjevi za udovoljenje njima postali sve glasniji.

Ipak, pravosuđe i pravna profesija, uključujući i pravno obrazovanje, u svojoj osnovi i izvedbi nedovoljno su se izmijenili. Bez značajnih prilagodbi u tradicionalnom radu pravnih institucija i pravnika te u pravnom obrazovanju, prijeti opasnost umanjenja njihove društvene relevantnosti.

budućnost pravne profesije

U traženju rješenja za probleme tradicionalnog sustava rješavanja sporova i njegovih korisnika, posebno onih koja nadilaze mogućnosti normativnog utjecaja kao alata za promjene, u svijetu su se s jedne strane, pojavili različiti trendovi među kojima prednjače oni usmjereni na humanizaciju prava, pravne profesije i pravnih institucija. Njihovom primjenom uvelike se umanjuje otuđenost pravne profesije i pravnih institucija od javnosti i korisnika njihovih usluga.

Dodavanjem novih pristupa među kojima je medijacija samo najistaknutija, sudionici sporova dobivaju više odgovornosti za vlastite živote i sporove, više mogućnosti izbora oko načina njihovog rješavanja, uvećan osjećaj osobne važnosti i sudjelovanja u odlučivanju o pitanjima koja su samo njima važna te uvećan pristup pravdi.

Pravni sustav, pravosuđe i pravna profesija s druge strane, dobivaju sjajnu priliku za promptno, efikasno i ekonomično osuvremenjivanje. Rezultat je povećana međusobna suradnja, uvažavanje, povjerenje, zadovoljstvo, uzajamna korist i uspješnije društvo u cjelini.

Tehnologija ispred čovjeka

Enormni i brzi razvoj novih tehnologija, među kojima su sofisticirani sustavi umjetne inteligencije, blockchain tehnologija, glasovni asistenti i roboti, uvelike će preoblikovati današnji izgled svih industrija i profesija, pa i pravne.

Ove tehnologije višestruko nadmašuju ljudske sposobnosti u najvećem broju segmenata. Ne postoji u dovoljnoj mjeri svijest o obimu promjena koje one sa sobom nose, kao ni o potrebi žurnog prilagođavanja konkretno pravne profesije tim novim društvenim uvjetima. Riječ je o iznimnim alatima koji će buduće pravne usluge učiniti transparentnijim, pristupačnijim, kvalitetnijim, bržim i ekonomičnijim. Oni će osloboditi velike ljudske i pravničke potencijale zarobljene sporom obradom i analizom enormne količine podataka.

budućnost pravne profesije

Dok napredna tehnologija postaje sve bolja u onome što rade ljudi, ljudi moraju početi njegovati i usavršavati svoje unikatne nezamjenjive ljudske osobine (tzv. “soft-skills) i učiniti ih relevantnim na tržištu rada. To je možda jedina i najveća ljudska kompetitivna prednost u odnosu na modernu tehnologiju i robote. Sasvim jednako je i s pravnim profesionalcima.

Koje su mogućnosti?

Promjene jako brzo stižu, željeli ih mi ili ne. Potrebno je uložiti zajedničke napore da bi se pronašla ravnoteža između potrebnih promjena te stabilnosti i važnosti pravnih institucija i pravne profesije za naše društvo. Napredak je moguć uz spremnost na promjene i učenje te ulaganje u sebe. Pravna profesija još uvijek ima priliku odlučivati o sebi, a nema boljeg trenutka za to od onog – sadašnjeg.

Konferencija je prilika za otvorenu, stručnu i dostojanstvenu raspravu o subjektivnim i objektivnim poteškoćama s kojima se suočava tradicionalni sustav rješavanja sporova, pravna profesija te korisnici njihovih usluga. Kroz izlaganja i panele upoznat ćemo se s raznim temama vezanim uz sadašnjost i budućnost pravnog sustava i pravne profesije.

Iznijet će se prijedlozi usmjereni na mogućnosti kratkoročnog i dugoročnog poboljšanja postojećeg stanja. Naznačit će se primjeri iz praksi drugačijih pristupa stranaka i strankama u sudnicama i izvan njih. Ukazat će se i mogućnosti novih tehnologija, kao i na njihov utjecaj i posljedice na daljnji razvoj prava i pravne profesije.

Program konferencije

11:00 – 11:20  Otvaranje konferencije

➤ dr. sc. Srđan Šimac, sudac Visokog trgovačkog suda RH i predsjednik Hrvatske udruge za mirenje

Uvodni govori:

➤ Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa RH

➤ Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH

11:20 – 11.50  Uvodna izlaganja:

➤ Roman Završek, predsednik Odvetniške zbornice Slovenije, Ljubljana – “Nove tehnologije – pomoć pravnoj profesiji ili zamjena za nju?

➤ dr. sc. Srđan Šimac – “Pravnik 21. stoljeća u službi humanizacije prava, pravnih institucija i pravne profesije”

11:50 – 12:50 PANEL 1: IZGRADNJA PUTA U BUDUĆNOST

Moderator: dr. sc. Srđan Šimac

➤ Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda RH

➤ Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa RH

➤ Josip Šurjak, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, Ravlić i Šurjak d.o.o.

➤ Roman Završek, predsednik Odvetniške zbornice Slovenije, Ljubljana

➤ Ivan Maleković, predsjednik Hrvatske javnobilježničke komore

➤ prof. dr. sc. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta Zagreb

12:50 – 13:05     Pauza

13:05 – 14:15 PANEL 2: HUMANIZACIJA I ROBOTIZACIJA PRAVA – JESMO LI ZAKASNILI?

Moderator: Petar Petrić, odvjetnik, Petrić & Kajić odvjetničko društvo d.o.o., Zagreb

➤ Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca

➤ prof. dr. sc. Alan Uzelac, Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet Zagreb

➤ Mladen Klasić, dopredsjednik Hrvatske odvjetničke komore,  Zajednički odvjetnički ured Klasić i Rožić, Križevci

➤ dr. sc. Mladen Vukmir, odvjetnik, Vukmir i suradnici, Zagreb

➤ Marko Porobija, odvjetnik, Porobija & Špoljarić d.o.o., Varaždin/Zagreb

➤ Vlaho Hrdalo, odvjetnik u Zagrebu, predsjednik Udruge za Blockchain i kriptovalute

➤ Sonja Popović, SAP d.o.o., Zagreb

➤ Filip Stipančić, tehnološki poduzetnik i startup mentor iz Zagreba

14:15 – 14.45   Pitanja i odgovori

Zatvaranje konferencije

 

Foto: Unsplash

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.