Filmska diva Catherine Deneuve: ‘Pokret ‘Time’s Up’ je otišao predaleko’

Francuska glumica Catherine Deneuve je jedna od 100 Francuskinja koje su napisale otvoreno pismo, naglašavajući nastanak novog oblika puritanizma nakon niza seksualnih skandala, prenosi Theguardian.

U pismu je naveden slučaj američkog filmskog mogula Harveyja Weinsteina za kojeg se tvrdi da je seksualno napastvovao desetine žena, što je on negirao i izjavio da su mu takvi navodi izazvali duševnu bol.

Kampanja je otišla predaleko

Nakon optužbi na račun američkog filmskog producenta Harveyja Weinsteina, milijuni žena su na društvenim mrežama podijelile svoje priče o spolnom uznemiravanju i zlostavljanju, služeći se globalnim hashtagom #MeToo.

“Silovanje je zločin. Ali naporno ili nespretno udvaranje nije zločin, kao što ni laskanje nije mačistički napad”, napisalo je u kolumni u listu Le Monde stotinu žena, uključujući glumicu Deneuve.

Pravo muškaraca na “udvaranje” ženama ključni je dio seksualne slobode, kažu one nazivajući kampanju “puritanizmom”.

Catherine Deneuve te spisateljice Abnousse Shalmani i Catherine Millet upozoravaju da se žene koje se ne priklone valu optuživanja nasilnih muškaraca naziva izdajicama.

“Ta novovalna pravda već odnosi svoje žrtve, muškarce koji dobivaju otkaze. A njima se na teret stavlja pipkanje po koljenima, pokušaj poljupca, razgovor o intimnim pitanjima na poslovnoj večeri ili slanje poruka seksualnog sadržaja nekoj ženi koja nije osjetila uzajamnu seksualnu privlačnost”,  ističu one.

“Branimo pravo na udvaranje koje je ključan dio seksualne slobode”, poručile su Francuskinje.

Autorice pisma smatraju da se na osnovu ovakvih događaja stvara atmosfera u kojoj se žene posmatraju kao nemoćne i stalne žrtve.

Pismo je izazvalo raspravu u Francuskoj, kao i ljutnju 30 feministkinja koje su optužile Deneuve i ostale autorice te im poručile da prestanu pričati o seksualnim skandalima koji su otkriveni u slučaju Weinstein. Nezadovoljstvo ovim činom izrazili su i mnogi drugi, koji smatraju da je poznata glumica zakoračila na sklizak teren.

Mnoga nezadovoljstva i osude korisnici su izrazili na Twitteru, rekavši kako ih rastužuje činjenica da žene nisu jednoglasne u borbi protiv seksualnog nasilja.

Foto: Facebook

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.