Jeste li znali da angažman futorologa može pozitivno utjecati na razvoj poslovanja?

futurologija

Future Tense konferencija u Zagrebu okupila je četiri svjetski priznata futurologa koji su iznijeli svoja predviđanja budućnosti. U sklopu konferencije održan je i CEO future panel na kojem su čelni ljudi vodećih kompanija na hrvatskom tržištu raspravljali o mogućnosti primjene istih u poslovanju.

Ubrzan tehnološki razvoj

Na panelu su sudjelovali Jiří Dvorjančanský iz A1 Hrvatska, Mario Žižek iz Addiko Banke, Katarina Šiber Makar iz IN2, Dražen Mavrić s Nove TV i Tihomir Adam iz Zvijezde.

Raspravu je moderirala i vodila Sabina Tandara Knezović koja je poseban naglasak stavila na pitanje etike kada je riječ o implementaciji umjetne inteligencije u poslovanju te zaštiti privatnosti i podataka korisnika u digitalnoj sferi.

futurologija

Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska, posebno je istaknuo nagli razvoj tehnologije u telekomunikacijskom sektoru te kako će prijenos biti sve brži, a uređaji u budućnosti postati još pametniji.

„Brzina prijenosa podataka izuzetno je važna, a 5G koji uvodimo omogućit će još snažniji razvoj novih, ali i bržu implementaciju već postojećih tehnologija“, izjavio je je predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Mario Žižek, predsjednik Uprave Addiko Bank, podsjetio je okupljene kako se u bankarskom sektoru u budućnosti može očekivati niz promjena i da je važno te promjene pravovremeno prepoznati.

Potvrdio je i kako očekuju da će biti potreban angažman stručnjaka poput futurologa koji će prepoznati trendove u bankarstvu. Također, pozdravio je sve brži razvoj umjetne inteligencije (AI) i automatizacije, no naglašava kako će u budućnosti i dalje biti na cijeni kreativnost te ljudski pristup.

Tehnologija vs. čovjek

futurologija

Predsjednica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar osvrnula se na predavanje futurologa Arica Dromija i navela kako prepoznaje pozitivan trend interesa za pametnim gradovima, ali pritom je naglasila kako u tom području ima još puno prostora za razvoj. Složila se da se umjetna inteligencija (AI) sve više razvija, ali da se u procesu razvoja i implementacije umjetne inteligencije ne smije isključiti čovjeka.

Nadalje, Dražen Mavrić, predsjednik Uprave Nove TV, naglasio je kako je televizijski biznis vrlo dinamičan te da će i TV program u budućnosti biti tehnološki i produkcijski bogatiji.

„Uvjeren sam da ćemo pronaći način kako zadržati poziciju u novom ekosustavu. Tehnologija će se u budućnosti sve više koristiti u medijskim kućama“, rekao je. Ipak, dodao je kako „tehnologija može puno toga napraviti, ali kreativnost leži u čovjeku“.

futurologija

Da „roboti“, odnosno automatizacija već godinama imaju veliku ulogu u prehrambenoj industriji i u procesu proizvodnje, potvrdio je Tihomir Adam, direktor društva Zvijezda.

„Unatoč automatizaciji, velik dio poslova i dalje će biti pod kontrolom ljudi“, istaknuo je Adam te dodao kako vjeruje u potencijal futurologa koji u prehrambenoj industriji mogu usmjeriti kompanije u kreiranju i planiranju proizvoda, primjerice funkcionalne hrane.

Future Tense konferencija pod geslom „kako ćemo živjeti i poslovati 2030. godine“, na jednom mjestu okupila je predsjednike uprava kompanija, poduzetnike i predstavnike javne uprave. Svi sudionici i gosti imali su priliku slušati i propitkivati predviđanja futurologa Gerda Lenharda o razvoju i utjecaju tehnologije na čovječanstvo, Arica Dromija o pametnim gradovima, Davida Bircha o budućnosti plaćanja i Morgaine Gaye o mikro i makro prehrambenim trendovima.

Foto: Future Tense

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.