Kakvi plaćeni članci se sviđaju vašim kupcima?

plaćeni članak

Kako su se posljednjih nekoliko godina trendovi u pisanju plaćenih članaka izmijenili, prije početka pisanja ovog teksta odlučila sam znatiželje radi istražiti što domaće agencije savjetuju – kakav bi kvalitetan plaćeni članak trebao biti?

No, da bi ovaj tekst imao svoju glavu i rep, trebamo krenuti otpočetka.

Kako izgleda kvalitetan plaćeni članak?

Plaćeni članak do nedavno je uglavnom bio tipični PR članak. Riječ je o skraćenici engleskog pojma Public Relations pod kojim je objedinjen niz aktivnosti jedne osobe ili organizacije, s ciljem širenja pozitivnih informacija prema javnostima. Namjerno pišem u množini, jer preko PR članka ne komuniciramo samo s krajnjim korisnicima (našim kupcima), već i svima onima koji nam se nađu na tom putu – medijima, potencijalnim partnerima, konkurencijom…

Izgledaju li još uvijek plaćeni članci kao tipičan PR? Jedna domaća agencija slaže se s time i savjetuje “držite se kostura” – atraktivnog naslova, sadržaja kojim odgovarate na problem potencijalnog kupca, kratkih kontakt informacija te 1-2 fotografije. Druga agencija savjetuje da najviše truda uložite u naslov jer “pisanje naslova je najvažniji dio pisanja članaka za web”. A treća? Treća se pravi važna i nabacuje se pojmovima koje razumije 1% puka. Ništa što već nismo negdje pročitali. No, je li to dovoljno dobro? Hoće li naši kupci pročitati takav članak? Vjerojatno neće.

Interesi brenda trebaju biti ispred ega

Odgovor na vaše nedaće je samo jedan: potrudite se prikupiti korisne i zanimljive informacije. Članak ne oblikujte uvijek prema pravilima struke, već prema instinktu koji vam govori što bi vaša publika rado čitala.

Kako sam neko vrijeme radila kao novinarka i svakodnevno primala materijale za objavu na internetu, uvidjela sam tu famoznu tradicionalnu poruku koju ostavljaju loši članci, a ona glasi – dosadan sam. Plaćeni članci većine tvrtki redom su nezanimljivi, s previše stručne terminologije, bez uvoda, bez naslova (koji, usput, u 80% slučajeva utječe hoće li netko tekst pročitati), s lošim ili divovskim fotografijama.

Treba uzeti u obzir da je većina novinarskih kuća potkapacitirana, a jedan novinar obavlja posao ne samo za sebe, već i za imaginarnog kolegu. To znači da se nitko neće potruditi doraditi vaš članak, a kamoli napraviti njegovu korekturu i lekturu. Pobogu, zašto i bi? Platili ste objavu članka, ne doradu. Ako se vi niste potrudili da zvučite tip-top, zašto bi se netko trudio umjesto vas? I to za džabe! Zato, želite li da vaš članak bude “kako treba”, sami ga napišite od A do Ž. Ili, još bolje…

Angažirajte osobu koja zna svoj posao

Mnogi misle – pisati je lako, napisat ću članak sam/a. Nešto će se sigurno napisati, no samo zato što papir podnosi svašta ne znači da trebamo podržavati tu zamku. Radije angažirajte osobu koja zna zašto je članak napisala u obliku “5 načina kako da…”, u naslovu izbjegla riječ “najbolji”, a vas spomenula tek u zadnjem retku, nenametljivo.

Ta osoba znat će da se trend posljednje dvije godine promijenio i da više nisu atraktivni klasični PR članci u kojima se naziv vašeg brenda spominje 526 puta. Ta osoba znat će da je cilj modernog, native (prirodnog) oglašavanja poslati poruku brenda na posredan i neinvazivan način, istodobno informirajući čitatelja i zadržavajući ga što duže na web stranici.

Takav, tzv. evergreen članak, neće otići u zaborav zajedno s vašim kratkotrajnim popustom od 15% na neki od proizvoda. Takav članak čitat će se trajno, dokle god ima potražnje za temom koju ste obradili.

Foto: Pexels

Autorica: Andreja Rambrot, stručnjakinja za marketing i organizaciju, s preko 9 godina iskustva u pisanju kreativnih tekstova, digitalnome marketingu, organizaciji festivala i konferencija, edukaciji te savjetovanju. Svoje znanje i iskustvo prenosi redovito putem web stranice Pisalica.com. Voli kuhati i čitati literaturu iz moderne psihologije.

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.