Koje dvije velike razlike između korporacija i poduzetništva vidi poznati američki CEO Frank Blake

poduzetništvo

Frank Blake je biznismen i odvjetnik koji je sedam godina radio na CEO poziciji poznate američke trgovine kućanskom opremom Home Depot. Na tom mjestu zamijenio je Roberta Nardellija, koji je poslovni pristup bazirao na brojkama.

Za razliku od njega, Blake je naglasak stavio na kulturu usluge, odnosno angažman zaposlenika, pristupačnost proizvoda i poboljšanje korisničkog iskustva u trgovinama, otvorivši tako novo poglavlje za ovu veliku tvrtku.

Bogato korporativno iskustvo

Svoju karijeru započeo je u odvjetničkoj tvrtki s grupom prijatelja, a ostatak karijere proveo je u velikim korporacijama poput General Electric-a.

U razgovoru s poduzetnikom Garyjem Vaynerchukom, voditeljem video emisije s fokusom na teme (digitalnog) poslovanja, marketinga i leadershipa, Blake je otkrio koje ključne razlike prepoznaje između korporativnog svijeta i poduzetništva.

Specifična poduzetnička energija

Pri ulasku u vlastiti biznis koji je u startu puno manji od korporacija, poduzetnici moraju osjetiti dovoljno veliku želju i volju da ostvare sve svoje ciljeve jer će u suprotnom brzo odustati. Poduzetništvo se bazira na osobnom angažmanu.

„Ključna razlika je energija. Ako si poduzetnik, gdje god da jesi i čim god se bavio, moraš imati jako puno energije, a bez nje je moguće preživjeti u korporativnom svijetu“, ističe Blake.

Svaka promjena se osjeti

Poduzetnici rade s puno manje resursa nego njihovi korporativni konkurenti, što njihov opstanak na tržištu čini puno zahtjevnijim. Bilo kakva prepreka u podizanju biznisa imat će puno veći utjecaj na poduzetnika nego na veću kompaniju. Takve situacije traže brze odgovore i još brža rješenja. Istovremeno, postoji vrlo mali prostor za pogrešku.

„Korporativni svijet dozvoljava greške i sporije reakcije jer ima veliku pozadinsku bazu. Tamo je lakše preživjeti. S druge strane, poduzetnici jače osjete tržišna kretanja i moraju se više boriti“, smatra.

Korporativni divovi imaju povoljniju početnu poziciju i nije lako biti očekivani gubitnik u startu. Ipak, svi se izazovi isplate ako dođe do konačnog uspjeha. Samo hrabro!

 

 

Foto: Unsplash

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.