Kako njegovati masnu kožu u zrelijoj dobi?

Fiziologija masne kože

Masna koža nastaje kada žlijezde lojnice izlučuju preveliku količinu sebuma.

Što vidite: velike pore i akne. Iako faktori poput prehrane, dobi, spola, etničke pripadnosti i klime igraju važnu ulogu, prije svega su hormoni ti koji reguliraju proizvodnju loja u žlijezdama lojnicama.

„Muški“ hormon DHT i hormon stresa kortizol stimuliraju rad žlijezda lojnica. Belgijska studija 2002. godine pokazala je da su žene koje su koristile hormonsku nadomjesnu terapiju imale manje promjena s proširenim porama. Nasuprot tome, oni koji nisu bili pod hormonskom terapijom vidjeli su blago smanjenje lučenja žlijezda lojnica, ali pore su se povećavale.

Fiziologija masne kože u zrelijoj dobi

No postoje i dobre vijesti vezane uz masnu kožu. U jednoj studiji njujorške dermatologinje pokazalo se da vitamin E sadržan u sebumu djeluje „kao prva linija obrane“ kože protiv utjecaja slobodnih radikala. Dakle, što je veća količina vitamina E dostupna u koži, to je bolja obrana kože od utjecaja koji stres ima na nju. To također potvrđuje opažanja da masna koža sporije stari, odnosno da tek u kasnijoj dobi dolazi do pojave prvih bora.

Masna koža obično ima više površinskih problema s isušivanjem zbog pretjeranog čišćenja i pranja lica, a problemi – poput crvenila, upala i površinske dehidracije – često uzrokuju uništavanje hidrolipidnog sloja čija je funkcija zaštita kože od vanjskih utjecaja, slobodnih radikala i UV-zračenja. Određena količina masnoće i sebuma dobra je za kožu, stoga nemojte pretjerano isušivati masnu kožu.

Što je više isušujete, to ona jače izlučuje u pokušaju da obnovi i regenerira taj hidrolipidni sloj. Kako bi kontrolirali količinu ulja na koži, koristite proizvode koji neće pretjerano isušiti Vašu kožu i nikako nemojte zaboraviti na hidratantne kreme koje nanosite nakon umivanja i pranja lica sapunom, gelom i vodom.  Kada masna koža postane dehidrirana, nema dovoljno vode koja drži stanice kože lijepima i zdravima. Ako su u pitanju anti-aging proizvodi, odaberite kreme i serume za lice koji su na vodenoj bazi ili u obliku gela.

Fiziologija masne kože

„Osim toga“, kaže kozmetičarka Sanja Buinjac, „klijenti s masnom kožom često nanose manje zaštitnih krema sa SPF-om jer im se čini da takve kreme začepljuju pore. Stoga često mogu završiti s većim oštećenjem sunca što uzrokuje bore.“

„U svakom slučaju, izgled vaše kože i pojava bora ne ovise samo o masnoj ili suhoj koži. Mnogi čimbenici poput genetike, životnog stila, prehrane i održavanje stabilne tjelesne težine te njege lica utječu na izgled kože i pojavu bora. Neovisno o tipu i problemu kože, svatko treba raditi na tome da pravilno njeguje i održava svoju kožu. Jer kad su bore u pitanju, prevencija je najbolji lijek“, poručuje Sanja.

Poseban izazov masne kože u zrelijoj dobi jesu povećane i začepljene pore. Idealno je rješenje piling i ubrzavanje staničnog metabolizma. Piling otklanja mrtve stanice kože koje blokiraju pore te poboljšava apsorpciju hranjivih tvari u dublje slojeve kože. S druge strane retinoidi (vitamin A ), ubrzavaju stanični metabolizam te su posebno korisni za masnu kožu.

Kako njegovati masnu kožu?

„Retinoidi smanjuju izlučivanje sebuma te sprečavaju zadržavanje stanica u gornjem dijelu lojnog kanala. Retinoidi dodatno povećavaju aktivnost stanica pa samim time pomažu ujednačiti ten uzrokovan pojavom mrlja i fleka.“

Fiziologija masne kožeSlijedi nekoliko savjeta kako njegovati masnu kožu:

· Otklonite šminku s očiju Elemis White Flowers Eye & Lip remover.

· Očistite kožu dvaput dnevno nježnim gelom Elemis Tri enzim resurfacing facial wash  ili mlijekom za čišćenje Elemis Balancing Lime Blossom ili  BIOTEC Skin Energising.

· Tonizirajte kožu Elemis Herbal lavander  tonikom koji ne sadrži alkohol, a balansira prirodni pH kože.

· Koristite antioksidativni serum ili ulje poput Elemis Cellular recoveri skin bliss kapsule ili Elemis Dynamic Resurfacing Serum.

· Uvijek nanesite hidratantnu kremu poput Elemis Hydra-Balance kremu nakon seruma.

· Obavezno koristite zaštitu od sunca Elemis Liquid Layer SPF 30.

· Čistite kožu jedanput ili dvaput mjesečno u kozmetičkom salonu te doma tjedno svakako nanesite jednu od maski za čišćenje kože poput Elemis Herbal Lavender Repair Mask, Fruit Active Rejuvenating Mask ili Tri enzim Resurfacing Gel Mask.

Fiziologija masne kože

Elemis ima sjajnu liniju za zrelu, masnu kožu koja također ima problema s izlučivanjem žlijezda lojnica. Linija kozmetike za kućnu upotrebu i tretmani Tri-Enzyme Resurfacing Facial. Benefiti Tri-Enzyme Resurfacing tretmana jesu smanjenje finih linija i bora, regeneracija stanica kože, smanjena pigmentacija, smanjenje ožiljaka od akni te dubinsko čišćenje kože.

Riječ je o terapiji mikrooklopljenim enzimima koji bez presedana jamče najbolje rezultate: nakon samo jednog tretmana koža se obnovi za 75% te se zaglađenost kože povećava za 32%! Osim toga, ova napredna tehnika za regeneraciju kože sigurno i efektivno uklanja zadebljani sloj epiderme. Koža tako postaje čista, glatka i blistava.

Elemis Tri-Enzyme Resurfacing tretman za kožu neujednačena i problematična tena s ožiljcima od akni ublažit će i regulirati izlučivanje žlijezda lojnica, smanjit će fine linije i bore, mrlje i nepoželjnu pigmentaciju. Elemis Resurfacing tretman lica usmjeren je i brisanju znakova starenja te oživljavanju umorne kože neujednačena tena.

Preporučujemo ga svima koji se bore sa starenjem kože, sivim tonom kože, neujednačenom bojom i beživotnošću kože lica.

Prednosti Elemis Tri-Enzyme Resurfacing tretmana:

• restrukturira kako bi se otkrila zdrava i glatka koža;

• zaglađuje fine linije i bore;

• stimulira obnovu stanica kože;

• smanjuje pigmentaciju i ožiljke od akni;

• djeluje na duboko čišćenje kože.

Fiziologija masne kože

Sve članice WIA ostvaruju 10 % popusta na sve tretmane u Ageness Beauty Institutu.

Foto: Ageness

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.