Novi inovativni test plodnosti ženama otkriva imaju li dovoljno jajašaca

Sve se više žena odlučuje zbog karijere odgoditi majčinstvo. No, ne samo zbog karijere. Sama prosječna dob novih majki već se polako primiče 30. godini, a nekada su žene rađale puno ranije. Koji god bio razlog za to, činjenica stoji da ženama broj jajašaca s godinama opada. Za razliku od muškaraca koji proizvode novu spermu kroz cijeli život, ženama se broj jajašaca kroz život smanjuje sve dok ne počne menopauza.

No, kod žena koje pate od preranog starenja jajnika (POA) taj se proces događa puno brže. Sada zahvaljujući novom testu žene mogu otkriti jesu li u riziku od POA-e.

Novi test plodnosti

Naime, Centar za ljudsku reprodukciju u New Yorku osmislio je novi test pod nazivom „What’s My Fertility“. Test se sastoji od online upitnika o obiteljskoj povijesti i stilu života, ali i od testiranja hormona i gena koji su zaslužni za plodnost.

POA, odnosno prerano starenje jajnika, je podmuklo stanje od kojeg pati jedna od deset žena. Podmuklo jer za razliku od mnogih drugih zdravstvenih stanja i bolesti, POA duže vrijeme uopće ne pokazuje nikakve simptome. Što znači da menstruacija kod žene normalno dolazi svaki mjesec, ali se broj jajašaca smanjuje znatno brže nego je to normalno.

„Nakon desetljeća liječenja neplodnosti kod žena i slušanja kako bi voljele da su znale za rizik od POA-e kako bi mogle planirati obitelj malo ranije, bili smo odlučni pronaći bolji način otkrivanja POA-e kod mladih žena. Ovo će testiranje osnažiti žene s potrebnim znanjem kako bi mogle donijeti odluku o osnivanju obitelji ranije i koje će im pomoći da izbjegnu emocionalne i novčane troškove kasnijih tretmana liječenja neplodnosti“, rekao je dr. Norbert Gleicher, direktor i glavni znanstvenik Centra za ljudsku reprodukciju u New Yorku, za The Telegraph.

Ovaj test je namijenjen ženama između 18 – 35 godina starosti koje se tako mogu testirati i doznati jesu li ili nisu u riziku od POA-e. Test ne može utvrditi hoće li žena i kada razviti POA-u, ali očitavanjem genetskih markera i hormona, kao i odgovaranjem na upitnik, može se utvrditi postoji li rizik od preranog starenja jajnika. Tako mlade žene koje su u riziku od razvitka POA-e mogu donijeti odluku o zasnivanju obitelji ranije nego su to mislile. Ili zamrznuti jajašca dok ih još uvijek imaju.

Zamrzavanje jajašaca kao karijerna odluka

Mnoge žene odgađaju zasnivanje obitelji zbog karijere. Koliko god se borili protiv toga, još uvijek je teško napredovati i razvijati karijeru s djetetom. Ovakvom ih se politikom stavlja u poprilično nepovoljan položaj. Kada počinju graditi karijeru, većina žena uopće ne razmišlja o djeci. Ali nakon 30. godine dolazi do baby panike jer su pod pritiskom društva i obitelji s pitanjem „A kad ti misliš roditi?“, ali i pod dojmom da će nakon 30. godine teško zatrudnjeti. Da, plodnost s godinama opada, ali 30. godina nije prijelomna godina koja označava da žena više ne može imati djecu.

Svejedno, zbog ove baby panike nakon 30. godine mnoge žene posežu za rješenjem u obliku zamrzavanju jajašaca, kako bi i dalje imale otvorenu opciju osnivanja obitelji ako i kada napokon izgrade karijeru i dođu na neku poziciju na kojoj si to „mogu dopustiti“. Neki poslodavci čak nude i „povlasticu“ zamrzavanja jajašaca na račun tvrtke, poput Facebooka ili Applea.

Bez obzira na tu mogućnost, odgađanje obitelji zbog karijere je nepotrebno. Mnoge su se žene susrele s otkazom zbog toga što su ostale trudne i otišle na porodiljni. Otkaz nije kraj svijeta. Drugi posao se uvijek može pronaći, a odluka o zasnivanju obitelji može se donijeti prekasno. Tako je da neupitno koliko je ovaj test zapravo koristan i važan za sve žene.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

računovodstveni savjeti

5 ključnih računovodstvenih savjeta za male poduzetnike: kako očuvati financijsko zdravlje...

U suvremenom poslovnom svijetu, očuvanje financijskog zdravlja poslovanja ključno je za dugoročni uspjeh malih poduzetnika. Uzimajući u obzir složenost računovodstvenih aspekata,...