Sad je vrijeme žena u politici. Znanstvenice, manadžerice, poduzetnice…. uključite se!

žene na lokalnim izborima

Iako smo po broju žena u politici daleko iza svjetskog i europskog prosjeka, čini se da se situacija napokon počinje mijenjati nabolje, barem ako je suditi prema predstojećim lokalnim izborima.

Na listama gotovo svih većih hrvatskih gradova nalaze se i žene u utrkama za gradonačelnice i načelnice, a jednako tako i na listama za gradske skupštine. Čak su i sve glasnija šuškanja da bi i metropola mogla dobiti ženu na čelu. Sve one imaju uspješne karijere u svojim područjima djelovanja, a zajednička im je jednaka želja za prijeko potrebnim promjenama u društvu.

Među tim ženama nalaze se Maja Vehovec i  Anita-Slavica Prka Đurašić. Jedna je sveučilišna profesorica i znanstvenica, a druga poduzetnica. Već je na prvi pogled jasno da se njihove karijere i politički svjetonazori itekako razlikuju, no obje su htjele ući u politiku ne zbog osobnih ambicija, nego zbog uvjeta i nezadovoljstva koje su svakodnevno primjećivale među svojim sugrađanima. Sada obje tvrde da napokon primjećuju male, ali značajne korake u područja žena i politike.

Dr. sc. Maja Vehovec potpredsjednica stranke Pametno

Dr. sc. Maja Vehovec znanstvena je savjetnica i redovita profesorica u trajnom zvanju u polju ekonomije, zaposlena na Ekonomskom institutu u Zagrebu. Primarno radi na istraživanjima, a povremeno drži i nastavu studentima po pozivu kolega s dodiplomskog, diplomskog ili doktorskog studija. Njezin znanstveni rad čine teme produljenja radnog vijeka i financiranja zdravstva te financijska i mirovinska pismenost. Istodobno je predsjednica zagrebačkog ogranka stranke Pametno i potpredsjednica stranke, a na predstojećim izborima natječe se za mjesto predsjednice zagrebačke Gradske skupštine

Njezina zavidna karijera započela je magistriranjem u Zagrebu, a potom doktoriranjem u Rijeci, no najveći je zamah dobila na postdoktorskom studiju kada je provela godinu dana na prestižnom Cornell University u SAD-u. Već je tada stekla vrlo vrijedne međunarodne kontakte, koje njeguje i danas pa trenutno sudjeluje na tri kompetitivna projekta u međunarodnim i interdisciplinarnim mrežama.

Uska veza znanosti i politike

Kako su ekonomija i politika usko vezana područja, tako je i prirodno tekao proces dr.sc. Vehovec priključenja politici.

“Svaka ekonomska analiza završava preporukom da političari moraju provesti ono što smo mi objasnili. Mi dajemo input kako bi političari mogli donositi kvalitetnije odluke. Znanstvena istraživanja pružaju temelj za bolje odlučivanje političara. Odluke koje su tzv ‘evidence based’ puno su pravilnije odluke od odluka bez utemeljenih analiza. Koristim iskustva iz znanosti u politici i mislim da je to politici jedna dodana vrijednost. Uostalom, svi smo mi politička bića, samo je pitanje hoćemo li i kada odlučiti da to političko biće u sebi i aktiviramo”, pojašnjava nam dr. sc. Vehovec.

Upravo je to ona htjela promijeniti i usko povezati svoje bogato iskustvo u području ekonomske znanosti te je sudjelovala i u stvaranju programa stranke Pametno. Kada je on bio dovršen i predstavljen javnosti, upis njezinog članstva bio je samo formalnost.

žene na lokalnim izborima

“Budući da zastupam upravo te vrijednosti za koje se zalaže Pametno, nisam dvoumila da je to stranka s kojom mogu raditi na promjenama. Hrvatsku treba zaokrenuti. U političkom, društvenom, vrijednosnom i svakom drugom pogledu naša se država i društvo nije razvijalo na dobar način, u dobrom smjeru. Imamo jako puno devijacija u svim područjima”, ističe dr.sc. Vehovec koja svojim političkim angažmanom upravo to nastoji promijeniti.

U svemu tome ima podršku obitelji i kolega koji imaju iste političke stavove iako i jedni i drugi primjećuju da je istodobno bavljenje znanošću i politikom vrlo zahtjevno.

Iskrivljena slika o svim političarima

Ipak, ona ne odustaje od svojih želja, pa makar to značilo radne vikende, te je odlučna u namjeri da razbije mišljenje koje velik broj hrvatskih građana ima o svojim političarima.

“To nisu predrasude, to je percepcija građana loših politika i političara, koja se temelji na iskustvu. Nažalost, iskustvo je takvo da je hrvatska politika prožeta korupcijom na svim područjima i razinama. Da političari ne rade u interesu građana, da rade u svom interesu i u interesu pojedinih skupina. Upravo je to jedan od razloga političkog angažmana sa strankom Pametno. Želimo pokazati da politika takva ne mora biti, da se politikom mogu baviti ljudi koji su karijere realizirali u svojim profesijama, a koji se politikom bave kako bi nešto promijenili”, ističe dr.sc. Vehovec.

Primjećuje se i sve veći udio žena u tome, a vrijedi istaknuti da je na prošlim izborima postotak žena u stranci Pametno bio čak 47,6%.

Vehovec ne krije da je politika daleko najteži posao s kojim se susrela, no ne namjerava odustati od nje. Kako sama kaže, njezina daljnja politička aktivnost ovisi o entuzijazmu čitave stranke jer je politika timski rad, a paralelno namjerava raditi i na svojoj daljnjoj znanstvenoj karijeri. Ipak, najveća joj je želja ostaviti trajni trag za opće dobro.

“Znanstvena istraživanja u sadašnjim projektima trajat će do 2020. godine. Kako više ne moram trčati za karijerom jer sam se dovoljno dokazala, izazov mi je napraviti nešto dobro i korisno za cijelu zajednicu. Ako bi zajednica to prepoznala, to bi bila ujedno i moja najveća nagrada”, zaključuje dr. sc. Vehovec.

Anita-Slavica Prka Đurašić usklađuje poduzetništvo i politiku

Anita-Slavica Prka Đurašić još je jedan dokaz da se preslagivanjem prioriteta može uspjeti. Ova poduzetnica i vlasnica EuroBIZ centra, škole stranih jezika koju je sama pokrenula prije nekoliko godina, također je majka dvoje djece i sve aktivnija političarka.

Po završetku školovanja radila je u poznatim zagrebačkim školama stranih jezika u segmentu poslovnih edukacija za tvrtke. Nakon rođenja kćeri, a godinu i pol dana kasnije i sina, odlučila je da će prve godine njihovog života provesti kod kuće s njima posvećujući se isključivo njihovom odgoju. Petogodišnja pauza od poslovnog svijeta pridonijela je njezinom osobnom razvoju, a kada je nakon tog perioda shvatila da se većina škola stranih jezika u kojima je radila zatvorila uslijed krize, odlučila je otvoriti svoju.

Interes za politiku od malih nogu

Osim ljubavlju prema jezicima, Anitin je život od djetinjstva bio obilježen i politikom.

“Dolazim iz obitelji u kojoj se svaki dan dosta govorilo ne samo o aktualnoj politici, nego se i meni odgojem formiralo kritičko mišljenje, te smisao i ljubav prema događanjima i u Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu. Budući da sam rođena i živjela u Njemačkoj, kršćansko-demokratski svjetonazor pratio me odmalena i postao tako sastavnicom mog osobnog razvoja”, prisjeća se Anita.

Kada se vratila u Hrvatsku, priključila se aktualnim političkim zbivanjima u stranci HDZ-a, a na predstojećim lokalnim izborima natječe se na listi HDZ-a kao kandidatkinja za vijećnicu u Vijeću Mjesnog odbora Ružmarinka, GČ Maksimir, zagrebačkoj četvrti s dosad najviše projekata u Gradu Zagrebu i s velikom zastupljenošću žena na lokalnoj razini.

Sigurna je u osvajanje ovogodišnjih izbora, a u kandidaturu je ušla svjesno znajući da će se povećati broj njezinih obaveza. Ipak, kako je vrlo disciplinirana, vjeruje da će joj i to uspjeti.

“Planiram vrijeme i odrađujem sve poslove u roku. Stoga mislim da ću tu novu funkciju u životu samo uklopiti u postojeći obiteljsko-poslovno-privatni raspored. U tome mi svakako pomažu razne aplikacije, no prije svega moja disciplina i određivanje onoga što je hitno, a što ne”, pojašnjava nam Anita.

Nužna uključenost građana u politiku

Kao poduzetnica vjeruje da je njezina dužnost uključiti se u politički život Hrvatske i time doprinijeti, prije svega, rastu gospodarstva,

Iako je poduzetnička klima u Hrvatskoj još uvijek nepovoljna, što dokazuje veliki broj zatvorenih subjekata, te mali broj direktnih investicija, moramo se zalagati da takvo ozračje što prije okrene u jednu pozitivnu poduzetničku klimu koja nudi održivi razvoj, zapošljavanje, te dolazak stranih investitora i poticanje izvoza”, ističe Anita.

Isto tako čvrsto stoji iza toga da se građani moraju aktivirati žele li vidjeti promjene u društvu.

“Građani moraju osvijestiti da su oni sami svakim danom pozvani izgrađivati svoje društvo, posao, obitelji, zajednicu u kojoj žive. Na nama je da koristimo i alate građanskog neposluha: mirnih prosvjeda, potpisivanja peticija, udruživanja u građanske udruge i mnoge druge oblike. Čini mi se da mnogi nisu svjesni koliko propuštaju učiniti nešto u kreiranju bolje budućnosti, te formiranju naše sadašnjosti”, poručuje Anita.

Kako sama kaže, svatko tko se želi baviti politikom, mora biti kompletna osoba, jasnih stavova i svjetonazora, a uvijek pokušava i poticati što veći broj žena na ulazak u politiku.

“U politiku se ne ulazi zbog sitnih interesa, koji će naštetiti društvu u cjelini. Ulazak u politiku, kao i svaka druga funkcija, moralno nas obvezuje prema zajednici, državi, građanima i našim potomcima. Politika traži gorljive entuzijaste, vizionare, karizmatike i strastvene govornike koji dobro poznaju povijest, geopolitička i aktualna zbivanja. Žene su često upravo takve i zato želim vidjeti što veći broj njih u politici, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu”, zaključuje Anita Prka Đurašić.

Foto: privatna arhiva Maje Vehovac i Anite Prka Đurašić

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.