Steve Jobs još prije dva desetljeća objasnio razliku između ljudi koji postižu ciljeve i onih koji samo sanjaju

Steve Jobs imao je ekstremno visoka očekivanja. Izazvao je ljude da rade više, duže i upornije. Ponekad su njegova poslovna očekivanja mnogima izgledala nedostižno. No, tijekom godina je ostvario gotovo sve zamisli.

Razlog njegova uspjeha može se činiti banalnim, ali je bio vrlo učinkovit – nije se bojao postavljati pitanja. Kazao je kako ga nitko nikada nije odbio kada bi zatražio pomoć.

Kada pitate za pomoć, događaju se tri važne stvari, piše inc.com.

Pokazujete poštovanje

Bez doslovnog izgovaranja, ovom gestom nekome govorite da ga poštujete i dajete toj osobi do znanja da zna i ima više iskustva od vas.

Pokazujete povjerenje

steve jobs savjeti

Traženjem pomoći, pokazujete da ste ranjivi, ali i da u isto vrijeme imate povjerenje u osobu kojoj se obraćate i da vjerujete da vam ona može pružiti očekivanu pomoć.

Pokazujete da ste spremni slušati

Kada nekoga pitate za pomoć, tražite konstruktivan savjet ili konkretnu akciju. Ne tražite da vam osoba s druge strane govori ono što želite, već ono što trebate čuti.

Druga osoba dobit će osjećaj ponosa i zadovoljstva što vam je pomogla, ali i vašu iskrenu zahvalnost. Dakle, korist će biti obostrana.

Ovom metodom, dobit ćete pomoć koju priželjkujete, ali i mnogo više od toga. Postat ćete osoba koja ispunjava ciljeve, a ne koja samo sanja snove koji se nikada neće ostvariti.

Foto: Facebook

 

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.