Što kompanije mogu učiniti kako bi ženama olakšale i ubrzale napredak u karijeri?

Prema ovogodišnjim podacima magazina Fortune, na CEO pozicijama 500 najuspješnijih kompanija našlo se svega 6,4% žena. Taj mali postotak zapravo označava rast broja žena na čelnim pozicijama. Ove godine ih je 32, dok ih je prošle godine bilo 21.

Razbijanje tajne uspjeha

Autorice Jane Edison Stevenson i Evelyn Orr su napravile istraživanje u kojem su okupile 57 žena. Od njih 57, 41 je bila s Fortune popisa 1000 najuspješnijih kompanija, a 16 ih je bilo ih uspješnih privatnih kompanija. S njima su napravile seriju intervjua u kojima su ove uspješne žene o vlastim iskustvima, pozadini iz koje dolaze, razvoju karijere…

Autorice su zapravo željele „razbiti“ tajnu njihovog uspjeha, kako bi pomogle što više žena da dođu do CEO pozicija. Jer, smatraju autorice, mnogo je neiskorištenog potencijala među poslovnim ženama.

Izdvojile su 6 najvažnijih stvari koje su im ispitanice rekle u opsežnim intervjuima.

Žene su mnogo ranije spremne za CEO pozicije nego što do njih dolaze

Prije nego što stignu do samog vrha, žene promijene više pozicija, poslova i kompanija u odnosu na muškarce. Ukratko, rade više i duže kako bi stigle do iste pozicije kao muški zaposlenici. U prosjeku, do iste pozicije dođu čak četiri godine kasnije. Kako je istaknula jedna od ispitanica, „žene predugo ostaju na pozicijama tajnica, pomoćnica i savjetnica uspješnih muškaraca.Trebaju se dokazati barem 10 puta kako bi uopće dobile priliku za napedak.“

Edison Stevenson i Orr smatraju kako su žene mnogo ranije spremne za CEO pozicije nego što do njih dolaze, a kada konačno dođu na rukovodeća mjesta, kratko ispunjavaju tu dužnost jer su većinu radnog vijeka provele na drugim pozicijama.

Status, moć i nagrade ženama ne znače koliko i muškarcima

Autorice ovdje žele reći da žene, za razliku od muškaraca, više od statusa i moći, do neke pozicije gura želja za osobnim napretkom, pozitivni poslovni rezultati, njihov utjecaj na dobre rezultate kompanije… Zvučne titule im nisu dovoljna motivacija. Važna im je njihova svrha, odnos sa zaposlenicima, cjeloživotno učenje…

To je ono zbog čega će se dodatno truditi da dođu do određene pozicije. Prema riječima ispitanih žena, nije im važno da samo one stignu do vrha, nego da na tom vrhu budu okružene dobrim timom i zadovoljnim zaposlenicima.

rad u kompaniji

Unatoč potencijalu, žene se ne vide na čelnim pozicijama

Od ukupno 57 žena, samo ih je 5 doista i željelo biti CEO neke kompanije. Ostale su vodeće poslove preuzele zbog osjećaja odgovornosti prema kompanijama u kojima rade, iako im to nikada nije bila želja. 2/3 žena je reklo da nisu ni bile svjesne da bi mogle doći do te pozicije dok im netko drugi to nije rekao ili ponudio. Prepoznavanje njihovog potencijala od strane šefova ili mentora bilo je ono što ih je potaklo na razmišljanje da bi uopće mogle napredovati u karijeri.

4 ključne osobine uspješnih žena

Četiri najvažnije osobine koje su ispitane žene izdvojile kao one koje su im pomogle da napreduju u karijeri bile su hrabrost, spremnost na rizik, otpornost na stresne situacije i dobro podnošenje promjena. Misli se na to da su spremne sagledati situaciju i bez šire slike i na temelju toga odlučiti što je najbolje, da se prilagođavaju novonastalim situacijama i znaju da nijedna situacija nije trajna. Također, većina ih dolazi iz biotehničkg, biomedicinskog i prirodnog područja znanosti.

20% ispitanih žena studiralo je ekonomiju ili financije, a nijedna žena iz ovog istraživanja nije počela s pozicije rada u ljudskim resursima niti je njeno područje društveno ili humanističko.

rad u kompaniji

Kako pomoći ženama da napreduju?

Prije svega, trebale bi što ranije identificirati njihov potencijal te im omogućiti napredak u svim smjerovima. To znači da bi im više pozicije trebale biti dostupne mnogo prije nego što su inače, ali i to da bi im trebalo biti dostupno i dodatno usavršavanje.

„Ono što su nas naši mentori učili jest kako da vodimo timove, dok su muške kolege učili kako da vode profitabilne poslove“, kazala je jedna od ispitanica, sugerirajući da nisu imale jednak odnos sa šefovima i mentorima i da im nisu pružene jednake mogućnosti.

Nadalje, kompanije bi trebale osvijetliti put ženama i na vrijeme im dati do zanja da i one mogu doći do vodećih pozicija. Mnoge nisu ni svjesne da takva mogućnost postoji.

Također, treba im dati drugačiju motivaciju nego muškarcima i razlog da požele drastično napredovati u karijeri jer, kako je već spomenuto, titule i nagrade većini žena nisu dovoljne dok same ne smatraju da ispunjavaju vlastitu svrhu.

Foto: Pexels

 

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.