3 super ideje za brz i zdrav voćni doručak

vocni dorucak

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu. Međutim, dosta je bitno što ćete jesti za doručak jer nije sve što pojedemo ujutro jednako dobro. Bez obzira imate li obiteljski doručak ili svatko pojede nešto ‘na brzinu’, pokušajte započeti dan zdravim namirnicama.

3 jednostavna doručka koja možete isprobati odmah

Mnogima ujutro nije dovoljno pojesti voćku ili dvije, nama prvima, zato su bogati smoothie napitci idealni ili pak ako ih jedemo kao što bismo jeli npr. zobenu kašu – u zdjelici i s brojnim drugim finim i zdravim dodacima. Kada je riječ o smoothiejima,  eksprerimentiranje je i više nego poželjno.

Prvi zdravi zalogaji pomoći će nam da dan započnemo s pozitivnim predznakom. Ipak, doručak je za mnoge dio jutarnje rutine koji uključuje tanjur ispunjen uvijek istim namirnicama, brzim i jednostavnim za pripremu.  Hrana za doručak često postaje odgovor na činjenicu da moramo jesti nešto, ne nužno odgovor na ono što zapravo želimo i volimo.

Dnevni unos voća je posebno bitan, a mnogi zaboravljaju na njega zbog užurbanog načina života, i često na taj način ne unosimo dovoljno voća. Još jedna ideja za zdravi voćni doručak je uvijek popularna zobena kaša s voćem ili u ovom slučaju, jogurt s voćem. Ovaj lagani doručak će vam pružiti energiju i osvježiti nepce.

Ako ste pak ljubitelj drugačijeg doručka koji uključuje voće, isprobajte palentu kuhanu u kokosovom ulju s dodatkom voća. Ovaj bezglutenski doručak je iznimno lagan, a u isto vrijeme bogat vitaminima i mineralnima.

Važnost unosa voća

Koliko treba dnevno konzumirati voća i povrća? Preporuke Svjetske sdravstvene organizacije su minimalno 400 g na dan. Zbog navedenih činjenica konzumiranje svježeg voća i povrća ima nezamjenjivu funkciju u ljudskom organizmu.

S druge strane, nizak dnevni unos voća i povrća spada među 10 faktora najvećih rizika globalne smrtnosti. Procjenjuje se da diljem svijeta nizak unos voća i povrća uzrokuje veliki broj slučajeva raka, bolesti srca i moždanog udara.

Zbog toga novije preporuke o dijetama, prehrani i prevenciji kroničnih bolesti preporučuju konzumiranje najmanje 400 g voća i povrća na dan za prevenciju kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, raka, dijabetesa i pretilosti. Isprobajte ova tri jednostavna doručka i uživajte u voćnim okusima!

Foto: Pexels/ Instagram

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.