WhatsApp uvodi novi alat nakon što se našao na udaru kritika

WhatsApp se našao na udaru kritika nakon niza slučajeva linča diljem Indije do kojih je došlo nakon što su putem popularne aplikacije proširene zavaravajuće poruke. Indijska vlada zatražila je od WhatsAppa da nešto poduzme kako bi se suzbilo širenje dezinformacija u najvećoj bazi korisnika koju ta aplikacija ima na svijetu upravo u Indiji.

Koliko će ovaj WhatsAppov potez biti doista koristan?

Ne naročito, čini se, jer nije jasno zašto bi netko trebao automatski pretpostaviti kako je poruka lažna samo zato što je bila proslijeđena. Teoretski bi mogla imati posve suprotan učinak jer bi korisnici mogli pomisliti kako je korisna upravo zato što je već bila podijeljena.

Ako se pitate zašto WhatsApp jednostavno ne skenira sadržaje poruka, otkrije dezinformacije i sam ih cenzurira, odgovor je jednostavan: poruke su zaštićene enkripcijom od pošiljatelja do primatelja. Tvrtka ih ne može presresti kako bi ih pročitala.

No, mogli bi napraviti alat koji bi korisnicima pomogao u označavanju obavijesti kao lažnih i potom ograničiti promet porukama ako ih dovoljan broj korisnika tako označi.

Također mogu i omogućiti korisnicima stavljanje oznake javno na poruke koje su pogodne za prosljeđivanje, kao i dodjeljivanje jedinstvenog identifikacijskog broja takvim porukama kako bi vlasti mogle pronaći pošiljatelja ukoliko se za tim ukaže poruka, piše Next Web.

Foto: Unsplash

Nema komentara

Komentirajte

Vaša email adresa neće biti objavljena.