Bivša Miss Universe Hrvatske Biljana Mančić danas je vlasnica Poliklinike MakeOver u Splitu!

Biljana Mančić široj je javnosti poznata kao Miss Universe Hrvatske, međutim ona je sebe oduvijek vidjela kao poduzetnicu. S obzirom na to da je od osme godine života u obiteljskom biznisu, kad je njezina mama otvorila kozmetički salon, poduzetništvo je postalo dio nje. Danas je vlasnica „Poliklinike MakeOver“ u Splitu u kojoj se nalazi sve što jednoj ženi treba.


Pročitajte više: Martina Krajinović Gulsun: Od profesionalne sportašice do svjetske edukatorice u beauty sektoru


Kako je izgledao vaš ulazak u poduzetništvo? Kad ste pokrenuli svoj prvi posao?

S obzirom na to da sam od osme godine života u obiteljskom biznisu, ne mogu izdvojiti konkretni trenutak u kojem sam ušla u poduzetništvo, ono je jednostavno postalo dio mene i moja svakodnevica. Odrastajući u obitelji koja je cijeli svoj život posvetila ulaganju u znanje i inovacije – poduzetnički duh se utkao u mene. No unatoč tome, mislim da dobar početni kapital te osobine, vještine i talenti koje čovjek dobiva rođenjem, nisu garancija uspjeha. Ako stagniramo i nemamo tendenciju rasta – sve to pada u vodu.

Ja sam osobno oduvijek imala tu konstantnu potrebu za stvaranjem novoga, inovativnoga. Ta potreba me motivira i vodi u mojoj karijeri, a stvaralaštvo, u svakom smislu te riječi, drži živom. Konstantno usavršavanje i napredak su mi jako bitni, i to je zapravo moj glavni razlog zbog kojeg sam se i sama odlučila za poduzetništvo.

U skladu s time, mislim da je jako teško vremenski ograničiti i definirati taj ‘ulazak u poduzetništvo’. Stvaranje poduzetnika dugotrajan je proces koji se sastoji od konstantnog akumuliranja znanja, ideja, iskustava, poduzetničkog promišljanja i značajnog ulaganja u vlastiti razvoj.

Poduzetničkih pothvata i ideja imala sam još u ranom djetinjstvu, kada smo prijateljica i ja od raznih vrsta cvijeća izrađivale vlastite parfeme i prodavale ih, no ako bih pak morala izdvojiti neki konkretni trenutak kojeg smatram službenim ulaskom u poduzetništvo, onda bi to bilo otvaranje plesne škole u Dubrovniku već za vrijeme fakulteta.

Kada sam 2008. godine završila fakultet, definitivno sam potvrdila da je poduzetništvo moj životni put. Tako sam uskoro otvorila turističku agenciju “Adriatic For You” u Trogiru, koja se brzo razvijala i postala jedna od poznatijih u Dalmaciji. Kasnije sam otvorila podružnicu i u Splitu, a nedugo nakon toga otvorila sam i novu podružnicu kozmetičkog salona “Gorica” u Trogiru te sam uvijek pomagala i u obiteljskom poslovanju. Prošla sam sve radne pozicije, a znala sam raditi i 17 sati dnevno, a ništa se nije promijenilo ni sada. Obožavam raditi, stvarati, učiti, razvijati se i to je ono što me zaista potiče da budem najbolja verzija sebe u svakom segmentu života.

Koliko vam je titula Miss Universe pomogla u razvoju poslovanja i kako je došlo do nje?

S osmijehom na licu prisjećam se te 2006. godine kada sam osvojila titulu Miss Universe Hrvatske. Ova pobjeda i titula donijela mi je brojna poznanstva, putovanja i razna predivna iskustva koja su me uvelike obogatila i izgradila kao osobu.

Upoznala sam mnoge uspješne i kvalitetne osobe iz Hrvatske i iz inozemstva, čula brojne zanimljive priče i dobila korisne poslovne savjete.

U moru poznanstava, svakako bih izdvojila upoznavanje Donalda Trumpa. To iskustvo za mene predstavlja nešto nezaboravno i teško opisivo riječima. Upoznati u tim godinama toliko moćnog čovjeka bila mi je iznimna čast, a energiju koja iz njega isijava teško je dočarati. Oduševio me svojim savjetima koje i dan danas koristim na svom poslovnom putu.

Sama titula došla je sasvim nenadano. Reći ću vam iskreno – kako smo radili u svijetu beauty industrije i imali brojna poznanstva – sa svih strana dolazili su savjeti kako bih se trebala baviti manekenstvom, što meni osobno nije bilo u planu.

Tako sam na kraju poslušala savjete i otišla na nekoliko lokalnih izbora, a nakon par godina, na inzistiranje menadžerice, otišla sam i na taj izbor za Miss Universe Hrvatske 2006. godine.  

Taj osjećaj kada su prozvali moje ime zaista je nešto neopisivo. Toliki vrtlog emocija u jednom trenutku – od šoka, uzbuđenja i sreće do suza.

Biljana Mančić

Kad ste otvorili polikliniku i za koga je najviše namijenjena?

Polikliniku sam službeno otvorila u studenom 2020. godine, usprkos pandemiji. Sama Poliklinika namijenjena je svima koji žele postići balans unutarnje i vanjske ljepote. Kad kažem svima – pritom mislim i na žene i na muškarce.

Osim za domaće klijente, Poliklinika je idealna i za goste iz inozemstva budući da se na istoj lokaciji nalaze i luksuzne sobe, a turistički i medicinski obrazovano osoblje spremno je pružiti 24-satnu njegu.

Koristeći vrhunske proizvode i aparate iz svijeta opće i estetske medicine, u Poliklinici nudimo inovativne postupke na području dermatologije i venerologije, ginekologije/regenerativne ginekologije, stomatologije te medicinske estetike i anti-agea.

Posebnu važnost pridajemo holističkom pristupu pa tako gore navedena područja usko komuniciraju s odjelom psihologije i nutricionizma. Jedini na ovom području nudimo personalizirane i individualizirane programe prehrane i zdravog mršavljenja koje prilagođavamo svakom pojedincu i njegovoj krvnoj slici.

Iznimno sam ponosna na ginekološki tim kojim rušimo sve tabue na području intimnog zdravlja i ljepote. Primjerice – o inkontinenciji se ne priča dovoljno, a to je problem od kojeg pati veliki broj žena i koji se može riješiti jednim bezbolnim tretmanom. Slično je i sa suhoćom zbog koje žene često gube interes za spolni život i izbjegavaju spolne odnose, a prestankom se tegobe još više produbljuju.


Pročitajte više: Kako izgleda “novo normalno” za poduzetnice u beauty i fitness sektoru?


Što vas razlikuje od konkurencije?

Kako sam uvijek težila nečemu posebnom i drugačijem tako sam i poslovanje svoje Poliklinike od samog početka vodila u tom smjeru.

Poliklinika MakeOver inovativna je, prije svega, zbog cjelovitog pristupa kojeg pruža u liječenju pacijenta. U našoj poliklinici svaku osobu promatramo kao cjelinu, s naglaskom na sinergiju fizičkog i mentalnog zdravlja, a naša je misija svakome tko dođe kod nas pomoći ostvariti unutarnje zadovoljstvo i ravnotežu.

Gledano u odnosu na konkurenciju iz inozemstva, svi zahvati i tretmani dostupni su po nižim cijenama pa je Poliklinika stoga idealno mjesto za goste kojima su isti postupci u njihovoj matičnoj zemlji mnogo skuplji i time manje pristupačni.

Osim toga, u istom objektu, na istoj adresi nalaze se i luksuzne sobe koje, s Poliklinikom čine pravu oazu zdravstvenog turizma, a turistički i medicinski obrazovano osoblje spremno je pružiti 24-satnu njegu.

Ako gost dolazi iz inozemstva za njega pružamo kompletni lanac usluga. Od trenutka dolaska u Split pa sve do samog kraja putovanja – tu smo što god zatreba! Prije svega, organiziramo prijevoz od zračne luke/autobusnog stajališta do objekta i obratno. Također, tijekom boravka nudimo mogućnost organizacije izleta.

Vrijeme je novac, a u našem carstvu zdravlja i ljepote klijent može, na jedinstvenoj lokaciji, napraviti bilo koji tretman po želji – od jednostavnog beauty tretmana do malog estetskog zahvata.

Moram naglasiti da svoje djelatnike doživljavam i tretiram kao obitelj pa tu energiju mogu osjetiti i klijenti koji dođu kod nas.

Biljana Mančić

Predsjednica ste udruge za zdravstveni turizam, možete li mi napisati kako i kad je došlo do toga?

Putujući i sudjelujući na brojnim kongresima te upoznavajući mnoge uspješne ljude razvijala sam i nove, zanimljive ideje. Jedna od njih bila je i osnivanje Klastera zdravstvenog turizma Splitsko – dalmatinske županije.

Dok kod nas ta filozofija poslovanja utemeljena na zajedništvu, suradnji i timskom radu nije toliko zaživjela, s druge strane na Zapadu sve tako funkcionira.

Upravo mi se taj koncept rada svidio i htjela sam ga donijeti ovdje. Smatram da je Hrvatska idealna destinacija za zdravstveni turizam, budući da raspolaže mnogobrojnim prirodnim ljekovitim činiteljima, ali i stručnim kadrom, a upravo zdravstveni turizam vidim kao rješenje problema sezonalnosti turizma u RH. Zajedničkim snagama možemo imati puno bolje rezultate za sve nas i to je nešto na čemu se treba raditi kod nas.

U skladu s time – uskoro sam krenula u akciju i Splitsko-dalmatinskoj županiji predstavila svoj plan i program.

Oduševljeni idejom dali su mi punu podršku u osnivanju Klastera i imenovali me predsjednicom istog.

Klaster zdravstvenog turizma SDŽ okuplja zdravstveni, medicinski i turistički sektor, a sve to kako bi se stvorio prepoznatljivi zdravstveno-turistički proizvod na lokalnoj i međunarodnoj razini. Također, ideja je i kooperacija ta tri sektora, koji bi trebali slijediti svjetske trendove i upotpuniti ponudu zdravstvenog turizma. Vizija klastera je da Dalmacija i Hrvatska općenito budu prepoznatljive po ponudi zdravstvenih usluga i turističkih atrakcija.


Pročitajte više: Ivana Stanić: Gradim karijeru u IT-u, ali i vlastiti biznis u beauty sektoru!


Što biste savjetovali nekome tko želi ići vašim putem, putem zdravstvenog turizma?

Savjetovala bih da budete uporni, dosljedni, neustrašivi i uživate u onome što radite. Pri tome ne mislim samo na one koji žele ići putem zdravstvenog turizma već na sve koji se žele baviti poduzetništvom. U zdravstvenom turizmu, koji kod nas ima veliki potencijal, jako je bitno udruženje jer što je ponuda veća bit će i više gostiju, a to ide u prilog svima nama. Udruženje zdravstvenog sektora s turističkim je fenomenalna kombinacija da bi Hrvatska postala zemlja gdje će ljudi dolaziti 365 dana u godini. Tko god se odluči za zdravstveni turizam svakako je preporuka postati dio klastera gdje će dobiti puno pogodnosti i smjernice te tako odmah dobije i odskočnu dasku u samom poslu.

Također – imajte na umu da tko ne riskira, ne profitira!

To znači da ni u najizazovnijim situacijama ne odustajete od svojih ciljeva. Upravo je otvorenje Poliklinike najbolji primjer koji ide u prilog ovoj tvrdnji.

Poliklinika MakeOver otvorena je u jeku pandemije i iako mi nije bilo svejedno, ta situacija mi je samo još jednom potvrdila da od svojih snova nikada ne treba odustati i da je uvijek pravo vrijeme za ostvarenje istih. Mislim da čovjek nikada nije u potpunosti spreman za novi, veliki pothvat, ali čar poduzetništva i jest u preuzimanju rizika kojeg ono sa sobom nosi.

Koji su vaši najveći karijerni uspjesi?

Jako mi je teško izdvojiti svoje najveće karijerne uspjehe zato što je svaki od njih u određenoj fazi života bio iznimno bitan. Svaki od njih predstavljao mi je napredak i svojevrstan pokazatelj napretka i rasta.

Ako bih u ovom trenutku morala izdvojiti svoj najveći karijerni uspjeh, to bi svakako bilo otvorenje Poliklinike MakeOver, no sigurna sam da na tome neću stati i ostati!

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -