Jadranka Boban Pejić

„Ne mogu biti savršena majka, supruga i direktorica. Nekad pati jedno, nekad drugo, no uz mnogo humora, sve je lakše.“

Kada je kao dvadesetogodišnjakinja upoznala svog sadašnjeg supruga Zlatka, koji je već ušao u svijet mikrobiotike i sama postala vegetarijanka, Jadranka Boban Pejić nije ni znala da će joj novi način prehrane postati ne samo životni stil, već i posao za cijeli život. Zajedno su otvorili edukativni centar Makronovu, tvrtku Biovega koja u svojoj grupaciji obuhvaća trgovine Bio&Bio, restoran Nova, izdavačku kuću Planetopija, studio za prirodnu njegu lica i tijela Orgona te prvo hrvatsko ekološko imanje Bio-Zrno. Diplomirani je defektolog, a na Kushi institutu u Bostonu stekla je zvanje učitelja makrobiotike. Autorica je brojnih članaka, knjiga, televizijskih priloga i emisija, a održala je i brojne tečajeve u većim gradovima Hrvatske i u inozemstvu.

Osvajanje hrvatskog tržišta preko žitarica

Jadranka je pionirka organske i cjelovite hrane, a na ideju pokretanja biznisa, potaknuo ju je osobni stil življenja i prehrane zbog koje je morala ići u inozemstvo. Kako prije dvadesetak godina nitko nije bio zainteresiran, s mužem je osnovala Biovegu s ciljem da visoko kvalitetne proizvode predstave u Hrvatskoj te da potaknu i domaću proizvodnju.

Jadaranka se u svom poslovanju suočavala s mnogo izazova, a jedan od težih je bio pionirski rad koji je nailazio na puno nerazumijevanja, marginaliziranja i manjka institucionalne podrške. No, njena se tvrtka izdignula nad svim preprekama te je za inovativan rad i uspješne rezultate u poduzetništvu 2011., Jadranaka  dobila nagradu EBRD-a za poduzetnicu godine, a potom i nekoliko domaćih priznanja. To veliko europsko priznanje je itekako dodalo vrijednost poslovanju Biovege koju su počeli doživljavati mnogo ozbiljnije.

Ulaganje u ljude je ključno

Uspjeh svoje tvrtke, Jadranka pripisuje kvalitetnom proizvodu, ali i ulaganjem u svojih 130 zaposlenika koje rezultira dobrim radom i pozitivnim okruženjem. Svjesna je činjenice kako bez ulaganja u ljudski potencijal, nema i većeg uspjeha.

„Da bi tvrtka bila uspješna, uz kvalitetan proizvod, potrebna je i stalna edukacija, program napredovanja, dobar tim i naposljetku, pozitivna atmosfera.“

Zdravlje i obitelj na prvom mjestu

Osim što je suvlasnica i direktorica, Jadranka je prvenstveno supruga i majka dvoje djece pa se konstantno nalazi u situaciji da mora balansirati između obiteljskog života i svojih zaposlenika što je itekako zahtjevno.

„Određivanje prioriteta, a to su uvijek zdravlje i obitelj, svakako pomaže. Nema smisla raditi od jutra do mraka koliko god volim to što radim.“

Kako je Jadranka savladala prepreke u razvoju vlastitog biznisa, nedostatak kapitala za ulaganje i zaduživanje kod banaka uz visoke kamate te kako namjerava ostvariti poslovni cilj i osigurati stabilnost Biovege u ovoj godini s obzirom na izazovnu gospodarsku situaciju, imat ćete priliku saznati na našem prvom Lunch&Learn eventu 21. travnja u Zagrebu.

Foto: Jutarnji list

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...