Jasmina Očko – ambiciju nisam mogla realizirati kao zaposlenik

Jasmina Očko je početkom 2008. napustila korporativni svijet i osnovala tvrtku specijaliziranu za implementaciju i razvoj kontrolinga u tvrtkama. Kognosko kontroling je danas renomirana tvrtka s jakim referencama za svako poduzeće koje želi razviti ili unaprijediti kontroling. S Jasminom smo popričali o njenim početcima i razvoju do danas.

Najveći dio prihoda trošim na usavršavanje

2008 ste pokrenuli vlastiti biznis nakon što ste cijeli radni vijek proveli u jednoj tvrtci. Što vas je potaknulo na pokretanje vlastitog biznisa?

Najviše je tome doprinijela činjenica da je moja ambicija bila veća od onoga što sam mogla realizirati u poduzeću kao zaposlenik. Nije se radilo o tome da sam imala bilo kakav problem, dapače imala sam odličan posao, dobar „rejting“, dugogodišnji staž i privilegije koje sa tim idu, razvijeni kontroling koji je odlično funkcionirao, no u jednom trenutku kada sam mislila da mogu još više, a moj tadašnji direktor mi je rekao da sam došla do svog „plafona“. To me je u sekundi probudilo jer sam imala 36 godina i imala sam osjećaj da sam tek na početku, nikako „na plafonu“.

Mnoge žene žele pokrenuti vlastiti biznis, ali ih muči taj tranzicijski period. Da li ste prvo otvorili tvrtku i radili paralelno ili ste jednostavno dali otkaz? Jeste li imali kapital od kojeg ste živjeli i koliko vremena uopće treba do prvih prihoda?

Ja sam se godinama intenzivno usavršavala u području kontrolinga jer me je to naprosto zanimalo. Osim edukacija (uglavnom u inozemstvu jer tada nije bilo edukacija tog tipa kod nas – govorimo o periodu 93-2008.), jako sam puno istraživala sama, mogu reći – otkrivala toplu vodu. Tih godina, moram to napomenuti, nije postojao ni internet niti Amazon, pa iz današnje perspektive niti ne znam kako sam to radila. No, kontroling je bio moja strast i iako u Hrvatskoj tada potpuna egzotika, ja sam imala svoj „laboratorij“. U njemu sam otkrila mnoge stvari na koje sam godinama kasnije nailazila u knjigama za koje ranije nisam ni znala da postoje. No, ipak mi danas zbog toga nije žao jer me je to u potpunosti pripremilo za ono što radim danas.

Kontroling je u poduzeću u kojem sam radila imao značajno mjesto i ja sam spontano počela pripremati edukacije za menadžere koje su pomagale da bolje surađujemo. To se pokazalo korisno pa sam ih ponudila edukacijskim kućama koje su organizirale otvorene treninge, kao što se to i danas radi. I tako je počelo – prvo sam treninge održavala honorarno, a kad sam dala otkaz oni su mi pomogli u tranzicijskom periodu do prvog klijenta za konzalting uslugu. Ja nisam imala nikakav kapital pripremljen za prvi period. Živjela sam od treninga, a bilo ih je tada dosta.

Žene većinom vode konzultantske biznise koji teško dolaze do kapitala, i na početku i kasnije. Koji bi vaš savjet bio za upravljanje novčanim tijekom konzultantskog biznisa?

Za konzultantski biznis je uglavnom specifično da je (barem u početku) jedina veća investicija ulaganje u vlastitu izgradnju. Na početku se taj posao obično može raditi i bez ureda ili ostalih ulaganja u konkretnu imovinu. Prodaje se znanje i ono je za nas najskuplje. Stoga je svakako potrebna dobra priprema u tom pogledu prije no što se krene u konzultantske vode.

Ja i dalje svake godine najveći dio svojih prihoda trošim na daljnje usavršavanje.

Jasmina_očko_1

Žene koje rade u financijama često nisu okrenute tržištu i prema našem iskustvu nisu svjesne važnosti networkinga odnosno mreže kontakata. Kako ste se vi s tim nosili i kako ste gradili mrežu kontakata kojima ćete nuditi svoje usluge?

Po mom iskustvu konzultantska usluga, može se prodati jedino putem dobre preporuke. Ja niti jedan posao do sada nisam dobila preko oglasa u novinama ili bilo kojeg drugog medija. To naprosto ne funkcionira tako. Jedan zadovoljni klijent dovede drugog, drugi trećeg … Prošli tjedan jedan klijent mi je rekao: „Razgovarao sam sa svojim dobavljačem koji mi je jako važan, a čini mi se da se pomalo gubi u brojkama. To mi se nikako ne sviđa, pa sam mu ispričao našu priču o kontrolingu i rekao mu da ste mu vi prijeko potrebni. Ne želim da upadne u nevolje.“ Takav oblik networkinga je najpoželjniji, no to se ne može izgraditi preko noći.

Kad gledate sad unatrag koje tri stvari bi savjetovali ženi koja želi pokrenuti savjetodavan biznis? Što sad mislite da ste mogli bolje napraviti na početku što bi pomoglo razvoju poslovanja?

Mogu reći da na svom putu ne bi mijenjala ništa – ja sam štreber po karakteru, uvijek idem težim putem, netko drugi bi to napravio brže i jednostavnije, ali ja ne bi znala. I zbog toga baš nisam pogodna za dijeljenje savjeta. Ali jedno je sasvim sigurno istina – uspjeh se ne može postići preko noći i traži iznimnu upornost. Iskreno vjerujem u onu: ako nešto zaista želiš, cijeli svemir će se pokrenuti da ti to i uspije.

Ubrzo nakon što ste pokrenuli biznis počela je financijska kriza. Da li je to bila dodatna prepreka vašem mladom biznisu ili je kriza potaknula tvrtke da bolje prate svoje poslovanje uvođenjem kontrolinga?

Što se kontrolinga tiče, mislim da sam imala sreću jer su se tada tvrtke tek počele zanimati za kontroling. Dok je bilo dobro, kontroling u Hrvatskoj zapravo nikoga nije zanimao.

Kako ste organizirali poslovanje? Radite li od kuće i imate li uopće potrebu za uredom budući da većinu poslovanja obavljate kod klijenata? Koji je za vas najveći izazov rada od kuće?

Prošle godine napravila sam priličan zaokret u poslovanju jer sam nagovorila i svog supruga da da otkaz i da mi se pridruži, pa sad radimo zajedno. Ujedno smo otvorili prvi kontroling centar u Hrvatskoj, gdje sada i sami organiziramo razne oblike edukacija i evenata za kontrolere i menadžere. To je podiglo cijelo poslovanje na znatno višu razinu. Prostor je opremljen najsuvremenijom opremom i imamo zaista sjajne uvjete za rad.

No, 5 godina prije toga radila sam bez konkretnog prostora i nisam imala nikakvih problema jer sam konzalting zapravo kod mene nije zahtijevao prostor. Što se tiče rada kod kuće, to mi je savršeno odgovaralo jer je naša kćer bila mala. Bila sam s njom puno više nego što bi bila da sam radila u bilo kojoj drugoj firmi kao zaposlenik. Jedino sam se morala pomiriti sa činjenicom da mi je radni dan rascjepkan na stotinu dijelova i da traje od 6 u jutro do ponoći.

Kad usporedite korporativni svijet i poduzetništvo, koji su prednosti poduzetništva za žene?

Ovisi o vlastitim ambicijama i volji. Možda postoje poneki poduzetnici koji samo organiziraju druge da rade za njih i ne moraju uložiti puno truda, ali mislim da su ti stvarno rijetki sretnici. Uglavnom, poduzetništvo zahtijeva veliku požrtvovnost, puno rada i ulaganja u sebe. No ukoliko ste spremni na to, čeka vas prekrasan osjećaj realiziranosti i ispunjenja, sreće zbog vlastitih postignuća ali i zbog onoga čime ste doprinijeli cjelokupnom gospodarstvu jedne zajednice. Ako mene pitate, taj je osjećaj zaista sjajan i vrijedi cijelog truda.

Foto: Jasmina Očko privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -