Ključni potezi koji su Marissu Mayer doveli do vrha

Marissa Mayer, trenutna izvršna direktorica Yahooa!, svoju je karijeru započela u Googleu. U intervjuu za Makers objasnila je kako je uopće ušla u ICT industriju, kako i zašto je odabrala baš Google te što ona misli o balansiranju privatnog i poslovnog života.

Od srednjoškolskog geeka do jedne od najmoćnijih žena na svijetu

Marissa Mayer kaže kako je oduvijek bila geek. Još u srednjoškolskim danima bila je dobra u matematici i znanostima te usprkos tome što su se žene oduvijek usmjeravale prema tradicionalno “ženskim zanimanjima”, nikada se nije susrela s komentarima ljudi koji bi joj govorili da se žene ne bi trebale zanimati za matematiku ili znanost.

Mayer je završila srednju školu u Wisconsinu kao najbolja učenica svoje generacije, a 1993. godine je upisala Sveučilište Stanford. Njena ljubav prema računalnim znanostima počinje nakon što je upisala kolegij Uvod u računalnu znanost i za potrebe kolegija kupila računalo kojeg, kako kaže Mayer, nije znala ni upaliti.

“Ono što sam voljela kod računalne znanosti je to što je svaki dan donosio novi problem. Morala sam razmišljati o stvarima na potpuno novi način. Nije postojala nikakva formula na koju si se mogao osloniti”, rekla je Mayer. Na zadnjoj je godini fakulteta radila kao asistentica na jednom od kolegija i tek kada je uvrštena među studentske uzore na fakultetu, shvatila je da je zapravo nešto postigla. Nakon završetka fakulteta (a bila je jedna od najboljih studentica) dobila je 14 ponuda za posao. Među njima je bio i jedan mali startup sa samo 7 zaposlenih – Google.

“Mnogim sam startupovima dala oko 0,2 posto šanse za uspjeh. Googleu sam dala čitavih 2 posto. Znači 100 posto više nego drugima”, rekla je Mayer te nadodala “Iako sam mu dala samo 2 posto šanse za uspjeh, odlučila sam se za Google jer sam smatrala da ću najviše naučiti ako budem dio procesa stvaranja kompanije i dio tima koji će donositi odluke.”

Tako je Mayer postala prva inženjerka u Googleu, a do njenog prelaska u Yahoo! sudjelovala je na razvoju više od 75 različitih Googleovih proizvoda, među kojima su i Google Doodle te sadašnji Googleov server za traženje podataka (što joj je i bio jedan od prvih zadataka u Googleu).

2008. godine je ušla na Fortuneovu listu najmoćnijih žena svijeta, čime je postala najmlađa žena koja se dotada našla na toj listi (bile su joj samo 33 godine).

Bez obzira na to što je sada izvršna direktorica Yahooa!, Mayer kaže kako je njeno najveće postignuće rad i razvitak Googlea te pozitivan utjecaj koji je Google uspio ostaviti na živote ljudi, tako što im je olakšao potragu za informacijama.

“Ako se progurate kroz taj osjećaj straha, kroz strah poduzimanja rizika, stvarno se nevjerojatne stvari mogu dogoditi”, zaključila je Mayer.

Marissa_Mayer_1

O ravnoteži privatnog i poslovnog života

Marissa Mayer je često dobivala veliku medijsku pozornost zbog svog karijernog uspona, ali i zbog svog odnosa prema privatnom životu. Tako je, primjerice, veliku medijsku pažnju izazvalo njeno preuzimanje Yahooa! u šestom mjesecu trudnoće.

U intervjuu za Makers kaže kako se ne brine previše o ravnoteži između privatnog i poslovnog života, već o tome da bude strastvena u onome na čemu trenutno radi.

“Za mene je rad zabava i zabava je rad. Radim puno, ali svejedno se uspijem baviti s nekim zabavnim stvarima izvan posla. Ono što je interesantno, te su stvari za mene vrlo često povezane s poslom”, izjavila je Mayer.

Tako Mayer često uživa u putovanjima, za koje joj nije problem uzeti tjedan dana godišnjeg odmora. I kako sama kaže, na tim putovanjima često pronalazi inspiraciju za posao.

Upravo je ta putovanja spašavaju od burnouta, a o samom burnoutu ima svoju teoriju koju naziva “pronađi svoj ritam”. Glavni razlog burnouta je za Mayer zapravo ogorčenost. Svaka osoba ima svoj ritam izvan posla i ritam svake osobe je drugačiji, kaže Mayer. Tako da smatra da se burnout, odnosno ogorčenost, događa kada osoba mora, zbog posla, mijenjati svoj privatni ritam. Tako ona navodi primjer njenog zaposlenika Nathana kod kojeg je primijetila burnout. Nakon što ga je upitala u čemu je problem, on joj je rekao kako mu se dogodi da osjeća ogorčenost ako zbog posla propusti večeri s prijateljima s faksa. Mayer je riješila Nathanov problem burnouta tako da mu je dala svaki utorak navečer slobodno.

Foto: Flickr/ Giorgo Montersino, Fortune Live Media

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...