I Balašević je volio oči boje Drave… Ovo su razlozi zašto smo se zaljubili u Osijek!

Dok sunčeve zrake razigrano plešu po valovima Drave, Osijek živi prošaran starim znamenitostima i očaravajućim krajolicima. Koraci kroz ovaj grad vode nas na putovanje kroz vrijeme i prostor i bude pjesnika u nama… Ne čudi nas da je o očima boje Drave pjevao i Balašević! Smješten na sjeveroistoku Hrvatske, Osijek ne samo da je regionalno središte Slavonije već i epicentar kulture, umjetnosti i gastronomije koji otkriva svoj šarm na svakom koraku.

U ovom članku, vodimo vas na nezaboravno putovanje kroz Osijek u koji putujemo u travnju na Konferenciju za poduzetnice. Istražit ćemo bogatstvo i raznolikost grada koji uvijek iznova očarava svoje posjetitelje.

osijek

Osijek brodom

I opet Dunavom plove brodovi! Na ‘to do’ listi za Osijek na prvom je mjestu vožnja brodicom i istraživanje ljepota grada Osijeka s vode. Ovaj izlet još uvijek nije razvikan, ali sve se više razgovara o ovoj relativno novoj atrakciji u Osijeku. Kad je shvatio da niti Osječani, koji cijeli život žive uz Dravu, nisu nikada njome plovili – Osječanin Igor Živković pokrenuo je firmu ‘Old Town’.

Plovi se plavom Dravom i slavnim Dunavom, a nudi nekoliko tura: obilazak grada Osijeka turističkom brodicom, izlet obilazak Dunava, obilazak dravskih ritova uz ručak i obilazak rijeke Drave te njezinih pritoka.

Tvrđa – vojnici, gostionice i bludnice

Jedna od zasigurno glavnih atrakcija Osijeka je Tvrđa. Osječka Tvrđa barokni je grad-tvrđava iz 18. stoljeća. Tvrđa je nastala transformacijom zatečenog starijeg povijesnog grada koji je stajao na ključnom strateškom prijelazu preko rijeke Drave.

Osijek i Tvrđu možete upoznati na turi koja slikovito i lascivno, ali povijesno i tematski utemeljeno, priča priču o svakodnevici starog grada od 18. pa sve do početka 20. stoljeća. Na turi doznajte čemu Osijek duguje današnji epitet “grada piva”, a i zašto je grad neko vrijeme s razlogom mogao nositi i epitet “crvenih lampi”.

Više tematskih tura i informacija pronađite na web stranici TZ Grada Osijeka.


Pročitajte više: Poduzetništvo, poljoprivreda i IT sektor – velika prilika za Slavoniju i Baranju


Osječki parkovi – najzeleniji grad u Hrvatskoj

Osijek se smatra najzelenijim gradom u Hrvatskoj – krasi ga čak 17 parkova! Ima više parkova nego trgova. Najveći je Perivoj kralja Tomislava između Gornjeg grada, rijeke Drave i Tvrđe koji je nastao još početkom 18. stoljeća. Najljepšim parkom u Hrvatskoj proglašen je osječki secesijski Sakuntalin park, a čuvaju ga čak i dvije sfinge! Kad prošetate ovim parkovima koji su pluća Osijeka, bit će vam jasno zašto se u Slavoniji tako lako diše i živi.

Tura stogodišnjim tramvajem

Osijek je četvrti po veličini grad u Hrvatskoj. Nezgodno ga je upoznati cijeloga šetajući njegovim ulicama. Osijek, osim brodicom, možete doživjeti i s tračnica – i to turističkim tramvajem iz 1926. godine. Ovim starim tramvajem razgledajte povijesne gradske četvrti, Donji grad, Tvrđu, Gornji grad i Retfalu.

osijek

Idemo na ‘Kopiku’!

Ljeto još nije stiglo, ali to nije razlog zašto ne biste posjetili Osječku plažu. Nema more, ali ima Dravu, a plaža Copacabalna ili kako ju od milja zovu Kopika omiljena je destinacija lokalnog stanovništva.

osijek

Pročitajte više: Pag – što vidjeti na ‘mjesečevom otoku’ koji je gastronomski raj?


Mačkamama

Znate li tko je Mačkamama? Dobrotvorka, ugledna građanka, a prije svega strasna ljubiteljica životinja (naročito mačaka), Osječanka Paulina Hermann, zadobila je kultni status u svom rodnom gradu.

Njezina je drvena skulptura u Industrijskoj četvrti nezaobilazna točka za sve posjetitelje koji dijele njezinu ljubav prema kućnim ljubimcima.

Naš event

Ako ste već otvorili svoje kalendare i gledate koji biste vikend iskoristili za posjet slavonskoj metropoli, naša je preporuka da dođete u petak, 5. travnja. Taj dan Osijek će biti posebno zanimljiv jer u njega dolazi nevjerojatna sila ženske energije. U suradnji s Gradom Osijekom organiziramo Konferenciju za poduzetnice. Družimo se uz nekoliko praktičnih predavanja i panel raspravu na temu upravljanja poslovnim izazovima, na kojoj će sudjelovati Anamarija Čabaj, Jasmina Rukavina i Tanja Kučinić.

Konferencija pruža izvanrednu priliku za povezivanje, učenje i inspiraciju, okupljajući dvije ključne skupine. Ova konferencija iskusnim poduzetnicama pružit će priliku za razmjenu iskustava s drugim uspješnim poduzetnicama te za stjecanje novih uvida u suvremene poslovne trendove. Namijenjena je i ženama koje su na početku poslovanja i suočavaju se s mnogim izazovima. Konferencija će im omogućiti da steknu ključna znanja, usmjerenje te inspiraciju od iskusnih mentora i govornika, kako bi uspješno razvijale svoje poslovne ideje.

Prijave su otvorene na linku, a sudjelovanje je besplatno.

Foto: Canva / Facebook Visit Osijek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -