Zašto je pilates savršeni oblik tjelovježbe za vas? – Women in Adria

Svakodnevno izlaze istraživanja koja naglašavaju važnost tjelovježbe kao faktora dugog i zdravog života. Obično se rekreativci odlučuju za različite grupne treninge ili teretanu. No možda je vrijeme da pilates dobiju priliku kao vaš oblik tjelovježbe. Trenerica izvornog pilatesa i vlasnica Pure Pilates studija Ksenija Brničević otkrila nam je koji su benefiti pilatesa.

Pilates vježbe zadovoljavaju sva očekivanja jednog treninga.

Za koga je pilates?

“To je metoda koja me ispunjava, oslobađa stresa, daje pozitivnu energiju i gdje nakon treninga koji je i zahtjevan imam osjećaj ugode u cijelom tijelu jer me istovremeno jača, stabilizira i isteže”.

Metoda je to koja je preporučljiva svim dobnim skupinama, muškarcima kao i ženama, upravo zbog svog sistematičnog i individualnog pristupa. Svakom polazniku polako ojačava tijelo te ga uči kako koristiti mišiće u svakodnevnom radu. Nerijetko se smatra da je pilates oblik vježbanja za žene, ali zapravo je osnivač Joseph Pilates prvenstveno ovu metodu namijenio muškarcima.

pilates

Uz to, često se povezuju pilates i yoga, no u srži su vrlo različiti. Yoga je vrlo stara holistička disciplina koja je kroz niz vježbi i varijacija većim dijelom usredotočena na spiritualni dio. Kroz yogu se poboljšava fizičko, mentalno, emocionalno zdravlje uz postizanje fleksibilnosti i snage. Dok se izvorni pilates temelji na izgradnji čvrstog stabilnog centra iz kojeg onda proizlaze sigurne i kontrolirane kretnje.

Glavni cilj je postizanje što bolje posture tijela stabilizacijom kralježnice, postizanje mišićne snage, ali i fleksibilnosti uz koordinaciju i balans tijela. Isto tako, pilates se razlikuje po drugim oblicima tjelovježbe po tome što se uvelike koncentrira na mišiće centra koji su manji, slabiji i koje je puno teže izolirati i aktivirati.


Pročitajte više: Vježbajući izvorni pilates u Pilates point studiju u Zagrebu postat ćete najbolja verzija sebe


Što je pilates?

Važno je naglasiti da izvorna Pilates metoda ne rješava niti smije rješavati akutne zdravstvene probleme. Akutna stanja je potrebno prvo liječiti, a tek nakon toga se smije postupno krenuti s vježbama gdje u izvornoj Pilates metodi postoje protokoli s obzirom na stanje i dijagnozu.

No može biti odličan saveznik u mršavljenju, odnosno oblikovanju tijela.

“Tajna je u samom konceptu vježbanja. Ovom metodom se, istovremeno jačajući tijelo, radi i na fleksibilnosti tijela što vam daje onaj svima dragi efekt vretenastih mišića. Znači, mišići dobivaju na snazi, ali se i izdužuju. Tijelo poprima duguljast, skladan izgled.

No, niti jedna metoda vježbanja ne može biti jedini i isključivi način kojim se rješava suvišak kilograma. Čovjek mora promjeniti i niz drugih navika, od prehrane, spavanja i sl.”

pilates

Pročitajte više: Nakon 17 godina u korporaciji Ksenija Brničević promijenila život iz temelja i postala instruktorica izvornog pilatesa


Pilates vježbe – što je izvorna Pilates metoda?

Pilates metodu je osmislio i razvio Joseph H. Pilates (rođen u Njemačkoj) po kojem se ta metoda i zove, a podrazumijeva sustav vježbi koje se izvode na autentičnim aparatima, tj. spravama. Aparate je konstruirao i patentirao sam Joseph H. Pilates i zovu se Reformer, Cadillac, Wunda chair, Arm chair, Electric chair, Barrel, Spine corrector, Ped-o-pull itd.

Osnova izvorne Pilates metode jest rad na dubokim stabilizacijskim mišićima koji podupiru našu posturu tijela, a čine tzv. „Core“ ili „Power house“ (mišići trupa-trbušni i leđni mišići te mišići zdjelice). Ova metoda ne opterećuje zglobove, angažira cjelokupnu muskulaturu tijela s posebnim fokusom na  „Power house“, drugim riječima tijelo se kreće iz stabilnog centra. Naglasak je na kvaliteti izvedbe, preciznosti i fokusiranosti na pravilno izvođenje pokreta.

Vježbe se ne izvode s puno ponavljanja i u velikom broju serija. To podrazumijeva puno više raznovrsnih vježbi u kojima koristimo cijelo tijelo istovremeno, jačajući jedne mišiće i rastežući druge unutar iste vježbe.


Pročitajte više: Reformer – savršen trening za ljubitelje teretane i pilatesa


Benefiti pilatesa

  • Zdrava i pravilna postura, tj. uspravnije i pravilnije držanje
  • Jača i zdravija leđa
  • Tonirani i vretenasti mišići
  • Pokretljivije i fleksibilnije tijelo
  • Ravan trbuh
  • Bolja koordinacija i balans tijela te povećana svijest o tijelu
  • Prevencija ozljeda i smanjenje stresa
  • Jačanje osjećaja zadovoljstva samim sobom koje dovodi do većeg samopouzdanja i ispunjavanja pozitivnom energijom
pilates

Pročitajte više: Pilates u uredu: vježbe za kralježnicu


Svaki izvorni pilates instruktor ima svoj osobni pristup radu i “Touch” koji razvije kroz edukaciju i praksu.

“Moje prednosti su pristup klijentu prepoznajući potrebe i probleme te to što primjenom svojeg znanja i iskustva gradim klijenta rješavajući probleme, a istovremeno gradeći i mijenjajući razinu njegove snage, fleksibilnosti, mobilnosti, balansa i kordinacije, tj. kontrole pokreta kroz vježbe. Na taj način podižem njihovo samopouzdanje, zadovoljstvo postignutim rezultatima u kraćem roku.

Također se moja metoda razlikuje od drugih trenera izvornog pilatesa što primjenjujem DNS metodu Praške rehabilitacijske škole po principu doktora Pavel Kolara, istaknutog stručnjaka na tom području. Skraćenica DNS znači Dynamic Neuromuscular Stabilization, to je metoda koja kod odraslih osoba kroz niz vježbi ponovno uspostavlja urođene obrasce motoričkih kretnji. Te obrasce čovjek odrastanjem i sazrijevanjem gubi te u svoje obrasce počinje ugrađivati loše, kompenzacijske obrasce dovodeći tijelo u loše posturalne pozicije i disbalans. Ponovnim vraćanjem urođenih motoričkih obrazaca želimo tijelo ponovno centrirati, dovesti u balans i stabilnost smanjujući tako mogućnost daljnjih ozljeda i bolova.”

Prednost originalnog pilatesa je i u tome da kada jednom dobijete klijenta on vrlo rijetko odlazi jer vrlo brzo spoznaju prednosti pilatesa i shvaćaju veliku razliku u pristupu i načinu vježbanja od drugih metoda.

Nakon koliko vremena su vidljive promjene vježbanjem pilatesa?

Joseph Pilates je volio govoriti: „Nakon 10 treninga ćete osjetiti razliku, nakon 20 treninga vidjeti razliku, a nakon 30 treninga ćete imati potpuno novo tijelo.“

Glavne promjene koje klijenti osjete je olakšanje u donjem dijelu kralježnice (iako to osjete duž cijelih leđa), nestaju problemi s vratom i ramenima te se cijela postura tijela mijenja.

“Klijenti se počinju držati uspravnije i cijelo tijelo im je bolje centrirano. Raspoloženje je bolje, smanjuje se razina stresa. Uz sve to dolaze i promjene izgleda tijela. Kako sam već prije navela, tijelo se izdužuje, poprima vretenasti oblik, mišići imaju sve bolji tonus, no i fleksibilnost tijela se povećava. Pilates je volio također govoriti “Tijelo je onoliko mlado koliko je fleksibilna vaša kralježnica.“”

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -