Kako uspješno odraditi intervju? Poslušajte ovih 10 stručnih savjeta!

Unatoč sve većem utjecaju društvenih mreža, internetski portali i tradicionalni mediji među kojima su televizija, radio i tisak, nisu izgubili svoju moć. Upravo naprotiv. Jedni su drugima komplementarni i njihovom se konvergencijom onome tko daje intervju, omogućuje da svoju poruku u kratkom vremenu pošalje do velikog broja ljudi. Istodobno se gledateljima, slušateljima i čitateljima pruža mogućnost nikad življe rasprave.

Savjeti za uspješan intervju

Kako biste mikrofon iskoristili za dobru promidžbu sebe, svoje organizacije i proizvoda ili usluge, a ne kao sklizak teren za teškom mukom izgrađen imidž, PR stručnjakinja Krešimira Rendulić donosi vam deset korisnih savjeta.

1. Upoznajte odredište

Samo se najveći pustolovi usuđuju svijetom tumarati bez karte. Slika je to koju trebate imati na pameti kad pristajete na intervju. Morate znati kojem novinaru dajete intervju te za koji medij ili emisiju.

2. Zatražite pitanja

Novinara zamolite pitanja ili teme o kojima ćete govoriti. Kako biste se kvalitetno pripremili, mora vam biti jasan povod i okvir razgovora. To podrazumijeva i upit tko su, ako postoje, ostali sugovornici.

3. Dostavite svoju točnu funkciju

Vaša titula i funkcija nisu općepoznata stvar, a niti Google nije posve točan izvor podataka. Zato novinaru dostavite svoje ime i prezime s točnom funkcijom, odnosno titulom.

4. Potrudite se oko izgleda

Predstavljanje u najboljem svjetlu podrazumijeva i vizualnu komponentu. Ako je intervju za tiskane medije ili portale, dostavite svoje službene fotografije. Ako je potrebno snimanje, baš kao i za nastup na televiziji, potrudite se oko stylinga. Frizura, šminka, odjeća i modni dodaci trebaju biti u službi dojma kakav želite ostaviti.

5. Ne razgovarajte neslužbeno

U dogovorima za intervju s novinarom ne možete razgovarati neslužbeno. On je novinar i radi svoj posao isto kao što vi radite svoj. Dakle, ako ne želite da raspolaže određenom informacijom, nemojte ju ni izgovarati.

6. Pripremite se, jako se dobro pripremite

Za medijski nastup trebate uvježbati komunikacijske vještine i pripremiti se, a mrvica talenta nikad nije naodmet. U području o kojem govorite morate plivati kao riba u vodi. Oboružajte se podacima iz vlastite organizacije, doznajte sve što možete o konkurenciji, pronađite podatke koji će začiniti priču – primjere iz inozemstva, ekskluzivne informacije i slično.

7. Definirajte ključnu poruku, najviše tri

Kako biste pružen medijski prostor iskoristili što bolje, definirajte ključnu poruku. Na komad papira najjasnije što možete ispišite najvažniju poruku koju želite izreći javnosti. Ne pretjerujte s količinom poruka. Ako vam je jedna premalo, definirajte najviše tri. Tijekom intervjua ponovite ih više puta. Jednako tako u odgovorima na pitanja pronađite mjesta za isticanje svoje organizacije ili brenda imenom.

8. Budite pristojni i ne lažite

Ako ne znate odgovor na pojedino pitanje, priznajte to i obećajte ga doznati i naknadno dostaviti. Ako pak postoje podaci kojima se ne ponosite, unaprijed pripremite način na koji ćete ih prezentirati. Ako u razgovoru nastane tišina, ništa zato. Novinar će znati kako dalje. Koliko god da se možda u nekom trenutku zbog novinara ili nekog drugog sugovornika ne osjećali ugodno, ostanite pristojni. Pritom se ne ustručavajte opovrgnuti podatak koji nije istinit.

9. Koristite jednostavan jezik

Ako ste stručnjak u svojem području, vaši kolege to dobro znaju. Ostatak publike želi razumjeti ono što govorite. Zato ne rabite stručni žargon nego rječnik koji razumije i dijete od 7 i osoba od 77 godina.

10. Objavite, dijelite, lajkajte…

Ako je moguće, intervju najavite putem društvenih mreža kojima se koristite. Oni koji vas prate, pružit će vam potporu. Neki će vam možda čak dati pokoji koristan savjet ili informaciju. Isto tako, objavite i napravljen, odnosno snimljen intervju. Iskoristite društvene medije za nastavak komunikacije s javnošću.

I za kraj, ovaj mali komunikacijski šalabahter neće ni od koga preko noći stvoriti „mahera“ u davanju intervjua, ali će vam pomoći da što sigurnije zakoračite pred mikrofon. Majstora, kao i u svemu, čini vježba. Dobro znate onu latinsku – ponavljanje je majka znanja.

Autor: Krešimira Rendulić, Prorsus komunikacije

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -