10 stvari koje će povećati prodaju putem web shopa

Digitalizacija je uzela toliko maha da su web shopovi danas postali “must have” pojava. Ne kažem to bez veze. I same imate prilike svakodnevno svjedočiti tom trendu na, recimo, Facebooku. Sigurna sam da ste čule za Šaptača cipelama, Modatak, Fantasy factory i njima slične. Iza njih stoje vrlo uspješne i mlade poslovne žene koje su u pravom trenutku prepoznale priliku i znale je iskoristiti.

Zašto su one uspješne u prodaji na internetu, dok neki drugi nisu, iako su za razliku od spomenutih u svoj web shop uložili gomilu novaca? Jer, vjerovale ili ne, cijene web shopova se kreću od 5.000 do gotovo 100.000 kuna. (Da ne bi bilo zabune, govorim o hrvatskom, a ne inozemnom tržištu.)

Pogađate, ove žene znaju kako privući pažnju. Kako se izboriti za svjetlo reflektora.
Vođena željom da svojim savjetima pomognem što više čitateljica, odlučila sam kod pisanja ovog članka pokleknuti formi liste. Takvi članci vrlo su popularni iako nekima od nas ta forma već poprilično ide na živce. Što reći, lako ih se prati, a to svakako nije naodmet.

Kako povećati prodaju putem web shopa?

Dakle, vođena iskustvom više klijenata, predstavit ću vam deset savjeta kojima ćete vidljivo povećati prodaju u svom web shopu. Bez brige, sve spomenute savjete možete primijeniti za nula kuna.
Pa, krenimo redom.

1. Optimizirajte stranicu i za kupce, i za tražilice

Ovdje je riječ o onoj čudesnoj kratici SEO koja nekima zvuči poput putovanja raketom na Mars. Zapravo, prilično je jednostavno. Riječ je o tome kako posložiti i povezati sadržaj da bi ga drugi (čitajte: vaši kupci) pronašli na internetu. Dakle, što činiti po tom pitanju? Najvažnije je kreirati kvalitetan autorski sadržaj (Google zna kad “prepisujete” 😉 ), pomoću hiperlinkova (to su one plave podcrtane riječi ili sintagme, koje vas, kad na njih kliknete, vode na neki drugi sadržaj) dobro povezati s ostalim sadržajem na stranici, izvan stranice i s društvenim mrežama. Pritom posebnu pažnju posvetite naslovima (trebaju sadržavati osnovne ključne riječi o kojima pišete) i nazivima fotografija. Upamtite, fotografije kojima niste dale naziv kao da ne postoje na internetu. Također, koristite li prevelike fotografije vaša će se stranica puno duže otvarati. A to zna kupce jako nervirati.

2. Napravite dobar brending

Tu započnite od domene (imena vaše internet adrese). Orijentirate li se isključivo na hrvatsko tržište, koristite domenu .hr. Uparite ime i kraticu u nastavku da zvuče kao jedno. Dobar primjer tome je portal “Budi.in”. Osim imena, ovdje je važno razmisliti i o bojama koje ćete izabrati za svoj brend. Odlučite se za dvije boje i koristite ih u svim sadržajima kojima istupate u javnost. Jasno, svaka boja ima određeni psihološki utjecaj na kupce. Na primjer, narančasta je namijenjena mladima, a plava pak daje dojam sigurnosti i povjerenja. Istražite to. Stalno koristite isto ime, logo i boje koje ste odabrali. Naravno, dugotrajan kvalitetan rad je ono što će najviše ojačati vaš brend.

3. Izmamite pisane preporuke

Brend možete jačati i zahvaljujući preporukama koje vam daju zadovoljni kupci. Iako većina nas još uvijek najviše vjeruje preporukama putem “usmene predaje”, dakle članovima obitelji, rodbini i prijateljima, preporuke na internetu sve su popularnije. To potvrđuju i nedavno objavljene statistike Googleovog alata Potrošački barometar. Prema njemu, čak 67 posto kupaca prije same kupnje proizvod prvo istraži na internetu.
Osim što kupci vaše proizvode komentiraju na forumima i web stranicama za uspredbu proizvoda, iste možete tražiti na Googleu (ako imate otvoreni profil za vaše tvrtke) ili na Facebooku. Nemojte se sramiti direktno ih moliti za nekoliko dobrih riječi o vama. Radite li kvalitetno, lako ćete ih dobiti. Da biste potakle kupce na pisanje preporuka, možete im ponuditi poklon bon od 50 kuna ili 20 posto popusta kod iduće kupnje.

4. Steknite povjerenje kupaca

Stjecanje povjerenja kupaca najkraći je put do ostvarene prodaje. Potrudite se da prva kupnja bude jednostavna i lako dostupna. Prođe li “prvi put” bez trzavica, lako ćete doći i do druge, treće, četvrte, i ostalih prodaja. Potrudite se na samoj stranici pokazati da vaši kupci imaju razloga vjerovati vam. To možete učiniti koristeći neki od preporučenih SSL certifikata, kao što su Thawte, GeoTrust, RapidSSL, VeriSign i drugi. Slobodno pored stavite i nekoliko pozitivnih iskustava dosadašnjih kupaca, koji će onima novima biti poticaj da svoju prvu kupnju i ostvare. Znate li da se najviše kupaca gubi na “virtualnoj blagajni”? Vjerujem da vam je jasno koliko je važno spomenuto povjerenje.

5. Provodite nagradne natječaje

Od navedenih savjeta, ovaj vam je vjerojatno najbliži. Sve koji smo se ijednom okušale u prodaji znamo koliko kupci vole besplatne stvari. U Hrvatskoj su trenutno najaktualniji nagradni natječaji na Facebooku. Osim što ćete njima privući nove potencijalne kupce, isto tako natječaji mogu biti pravo vrelo novih ideja, koje kasnije možete doraditi i realizirati. Uostalom, tu ćete najčešće dobiti povratnu informaciju o tome kako kupci gledaju na vaše proizvode.
No, pazite! Svaka društvena mreža ima svoja propisana pravila vezana za natječaje. Tako, na primjer, na Facebooku nije dozvoljeno pozivati kupce da na svoj timeline stavljaju vaše linkove, naravno, u svrhu nagradnog natječaja. Ne bi se smjela koristiti ni aplikacija “Random.org” jer je u tom slučaju riječ o igri na sreću, što pak je nešto sasvim drugo.

6. Ponudite kreiranje liste želja

Riječ je o kod nas relativno novom trendu. Ako ste nedavno bile na vjenčanju moguće da su vas mladenci uputili u dućan u kojem su ostavili listu želja. Vi ste prema tom popisu odabrali jedan od ponuđenih predmeta i kupili im ga za poklon. Ista se metoda počela koristiti i u web shopovima. Kako funkcionira? Za oko vam je zapela, na primjer, crvena haljina, no nemate novaca kupiti je iste sekunde ili pak možda želite još malo promisliti hoćete li kupiti baš tu ili onu crnu, s prozirnim rukavima. Da na nju ne biste zaboravili, stavit ćete ju na listu želja toga web shopa. Ako pak zaboravite, vaš prodavač podsjetit će vas da haljina stoji još uvijek na listi pa čak i ponuditi popust ili besplatnu dostavu.
Liste želja lako se dijele s prijateljima preko društvenih mreža. Zahvaljujući tome vašim prijateljima nikada nećete kupiti “krivi” poklon.

7. “5 za 50”

Vama kao trgovcu dođe na isto ako smanjite određeni proizvod za 50 posto ili pak ponudite jedan proizvod po redovnoj cijeni plus jedan besplatno. Zanimljivo, veliku većinu ljudi ipak će privući ova druga opcija.
Isto vrijedi i za obmanute popuste “5 za 50 kuna”. Naime, kupac u tom slučaju misli da mora kupiti pet komada kako bi dobio posebnu promotivnu cijenu od 10 kuna po komadu, dok je u stvarnosti to samo jedan od načina poticanja prodaje veće količine proizvoda koji svaki jedinično i košta 10 kuna. Jedno je u tom slučaju sigurno – možda vašem kupcu ne treba 5 proizvoda, oni će ih kupiti jer misli da je prošao jeftinije.

8. Kuponi za popuste

Kupci vole kada im nešto dajemo besplatno. Nevezano je li vrijednost te stvari 0,50 ili 500 kuna. Kako funkcionira praksa izdavanja kupona? Na primjer, pri kupnji iznad 200 kuna podariti kupca možete kuponom od 20 kuna popusta na sljedeću kupnju. Darivati možete i za zahvalu što se kupac upisao na listu pretplatnika za vaš newsletter. U tom slučaju podarite ga popustom od 10 psto na iduću kupnju. Darivati možete i za rođendan, i to bonom od, recimo, 100 kuna. Vjerujte, onaj kupac koji se odluči iskoristiti vaš poklon bon, teško da će stati na tih 100 kuna – potrošit će puno više. I tako napuniti vaš novčanik.

9. Pišite blog

Znate li da blogovi povećavaju posjetu vašoj stranici za čak 50 posto? Vrlo dobar razlog da krenete s pisanjem ako vam to još nije postala praksa. Najvažnije je, dakako, kreirati kvalitetan sadržaj i pisati redovito. Koje sve beneficije njime možete postići? Za početak, vaši će vas budući kupci lakše naći na internetu (google voli kvalitetan sadržaj). Zatim, ukoliko sadržajem ponudite rješenje njihovim problemima, počet će vas češće čitati, a to znači da će se stalno vraćati na vaš web. Ovo je ujedno i najbolji način za gradnju povjerenja s kupcima. Naravno, da bi cijela priča imala smisla, blog treba biti ugrađen u stranicu, a ne na zasebnom mjestu.
Ovakav način marketinga zove se content marketing i zadnjih je nekoliko godina u stalnom porastu. Želite li ostvariti veću prodaju, investicija u bloganje bit će pametan ulog.

10. Otvorite Google račun

Facebooku, Twitteru ili Instagramu namjerno nisam posvetila neki od savjeta jer vjerujem da ste u njih dobro upućene, a novosti vezane za promjene na tim mrežama lako su dostupne na internetu. Ipak, imam potrebu prokomentirati Google Plus, mrežu koja je, smatram, previše podcijenjena. Vjerojatno zato jer se na nju gleda iz krive perspektive.
Google voli sve svoje produkte, a Google Local jedan je od njih. Vodite li se tom činjenicom, bit ćete automatski draži Googlu i postići ćete bolju vidljivost u tražilici.

Naravno, spomenuti savjeti samo su smjernica za daljnje istraživanje i rad. Kojim god putem krenuli, budite uporni i redoviti pa s vremenom uspjeh neće izostati.

Foto: 123rf

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -