12 poduzetnica ispod 30 godina za koje trebate znati

Nikad nismo prestare, a ni premlade za pokretanje biznisa. Oduševimo se kad pročitamo kako tinejdžerke vode vlastiti biznis, kreiraju ideje, vode razne udruge ili radionice o poduzetništvu.

No jednako tako, nikad nije kasno za kretanje u nove pothvate, i zato je Arianna Huffington u 66. godini osnovala kompaniju Thrive Global. I Diana Jurić je gotovo pred mirovinu s djecom pokrenula obiteljski kozmetički biznis Hildegard, a vlasnici tvrtke Katarina-line Katici Hauptfeld, iako je u mirovini, ambicija ne nedostaje.

Poduzetnice do 30 godina za koje trebate znati

Ipak, ovog smo puta odlučili skrenuti pozornost na mlade poduzetnice do 30 godina, koje su nas svojim projektima, proizvodima ili uslugama jednostavno oduševile.

Slavica Grkeš je pokrenula vlastiti biznis u dobi od 23 godine, a prvih godinu dana paralelno je radila dva posla, u lokalnom disko klubu i u svojoj turističkog agenciji Dominium. Za Slavicu su ključ uspjeha dobar tim i mnoštvo usluga, a ono po čemu se ističe je njihova fleksibilnost i prilagođavanje željama klijenata i svakom pristupaju na drugačiji način. Slavica je bila i naša finalistica u kategoriji Mikro poduzetnice godine.

poduzetnice do 30 godina

Za usluge robinzonskog  smještaja u kampu Leskar uz rijeku Mrežnicu zaslužna je Romana Radočaj, poduzetnica koja se turizmom počela baviti 2014. godine, u 24. godini. Na ideju je došla kad je vidjela kako se robinzonski turizam sve više razvija i biva prepoznat kao odlična prilika za pravi odmor. Ako takva priča prolazi na moru, zašto ne bi prošla uz prekrasnu rijeku u kontinentalnom dijelu Hrvatske, sat vremena udaljenom od Zagreba, razmišljala je. I uspjela je u tome. Svojim gostima uspijevaju približiti prirodu i ljepotu Mrežnice, a iz sezone u sezonu bilježe značajan porast broja gostiju i noćenja, zbog čega svakodnevno rade i na proširenju ponude.

27-godišnja Martina Grgić je zajedno sa svojim kolegama Filipom Kovačićem Popovom i Franom Stanićem pokrenula startup Smart Lumies s ciljem razvoja i proizvodnje igračaka za djecu koje predstavljaju tehnologiju na jednostavan i zabavan način. Prvi proizvod je Smart Lumies Q, nagrađivana kocka koja kombinira staromodne igračke s modernom tehnologijom, a uz pomoć boja, zvukova i senzora omogućuje igranje beskonačnog broja igara na istom proizvodu.

poduzetnice do 30 godina

A želite li djecu ostaviti na dobrom i sigurnom mjestu, rješenje je ponudila Barbara Črgar koja je zajedno s Lanom Kihas osmislila Kiidie web platformu. Riječ je o platformi koja služi za povezivanje roditelja i kvalitetnih centara za čuvanje djece na području cijele Hrvatske. Ova 27-godišnjakinja nas oduševljava i sa svojim gastro i travel blogom Foodiona u kojem prenosi svoju ljubav prema kuhanju i putovanjima svojim čitateljima.

poduzetnice do 30 godina

Za ljubitelje slastica i kolača, odnosno za kuhare poduzetnike početnike pobrinula se 26-godišnja Josipa Bračanov koja je u Zagrebu otvorila prvu hrvatsku coworking kuhinju s cjelovitim rješenjem za food startupove. U ovom cook hubu možete rezervirati svoj termin za kuhanje, a na raspolaganju su vam svi profesionalni kuharski aparati. Interes je zaista velik, a ovo je odlična prilika i za samu Josipu koja na taj način može ponovno oživjeti svoju strast prema kuhanju.

poduzetnice do 30 godina

Poduzetnica i inovatorica iz Varaždina Mateja Kuhar osmislila je ekološku olovku Fabulu koja je napravljena od otpadnih organskih sirovina – recikliranog taloga kave, ostataka čaja i otpadnih latica iz cvjećarna. Uz to, ostatke olovke koje našiljite možete iskoristiti kao gnojivo za biljke. Ideja je nastala iz rituala ispijanja kave, razvoj olovke trajao je dvije godine, ali za svoj proizvod Mateja je dobila brojne nagrade te bila finalistica za Start-up potencijal poduzetnicu godine.

poduzetnice do 30 godina

Ana Petrović dolazi iz Kneževih Vinogarada u Baranji, ima 27 godina i uz stalni posao vodi i vlastiti biznis. U poduzetničke vode joj nije bilo teško iskoračiti jer joj je mama čvrsti oslonac i pozadina pa se tako zajedno bave strateškim planiranjem u njihovom obrtu Dandelion. Najvećim dijelom surađuju s neprofitnim organizacijama, ali i s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje i područnim uredima HZZ-a. Iako smatra da je u manjim sredinama i manja konkurencija, jako puno ulaže u svoj rad.

poduzetnice do 30 godina

Još  jedna mlada poduzetnica sa zavidnom karijerom u međunarodnoj, obiteljskoj i vlastitoj tvrtki je Petra Mesarić Horvat. Na ideju za otvaranje vlastite tvrtke došla je sasvim slučajno, potaknuta privatnim razlozima, kad je željela skinuti višak kilograma. Zajedno sa suprugom preuzela je Linea Snella franšizu za područja sjever i centar Zagreba.

poduzetnice do 30 godina

Dizajnerica Vedrana Šehagić je još na fakultetu postavila temelje za svoj brand Foch, a početkom godine otvorila je i trgovinu u centru Zagreba. Osim toga FOCH je prisutan u 40-ak trgovina u Hrvatskoj i regiji. Nudi najbolje od svoje ženske kolekcije prepoznatljive kao savršen business casual odabir za urbanu ženu. 29-godišnja Vedrana ovu godinu završava suradnjom s dizajnerom nakita Igorom Galašom. Iako je to suradnja dizajnera potpuno različitih modnih izričaja – taj spoj klasičnog i alternativnog sljedeće će godine biti prikazan na modnim pistama.

poduzetnice do 30 godina

Još jedna dizajnerica koja dolazi iz Rijeke je Valinea Vinger.  Studentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu prošle je godine pokrenula startup Ultijack u riječkom Startup inkubatoru. Riječ je o višenamjenskoj high-tech jakni koja u sebi  sadrži punjač za baterije, utore za slušalice, mobitel, novčanik i puno drugih multifunkcionalnih džepova i inovativnih detalja zbog koje više ne morate nositi torbicu ili ruksak.

poduzetnice do 30 godina

Ukoliko ipak želite torbicu i želite je unajmiti kako biste je nosile na posao, školu ili na fakultet, ali i one za posebne prilike, možete to učiniti u dućanu Silver Club u kojem se moda posuđuje, a za koji je zaslužna još jedna studentica,  Dora Fanjek. No, osim torba možete posuditi i nakit. Na ovu poduzetničku ideju Dora je došla još kao apsolventica Tekstilno-tehnološkog fakulteta, a sama je osmislila i koncept, pa tako postoji posuđivanje s članarinom i bez članarine.

poduzetnice do 30 godina

A kako bi vam najljepši, ali i najstresniji dan u životu bio uistinu čaroban, tu je platforma MerryMe gdje na jednom mjestu možete pronaći sve što je budućim mladencima potrebno za organizaciju savršenog vjenčanja – od fotografija, videa, lokacije, dekoracije do glazbe.  MarryMe.hr je projekt 25-godišnje Antonije Vedak koja je za to dobila i nagradu Zagrebačkog inkubatora poduzetništva, a kao i Dora, na ideju je došla još na fakultetu kad je pomagala je prijateljicama u organizaciji vjenčanja.

poduzetnice do 30 godina

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

  1. Ja bih zbilja volio da o ovih 30 cura citamo slijedece godine. Mozemo li to nekako dogodine usporedit, vidjet koja je uspjela a koja ne, i najvaznije koji su razlozi ako ne.

  2. Čestitam svim mladim ženama, uspješnim poduzetnicama u ovom članku. Ne treba se bojati ostvariti svoje poduzetničke ideje, jer i sama sam ostvarila svoju. Važno je imati ideju, razvijati ju u pravom smjeru u vjerovati u nju. I sama imam sličnu priču. Moja ideja nastala je kada sam imala 25 godina, na pripravničkom stažu na Goljaku. Ja sam radni terapeut i živim u jednom malom gradu gdje ne postoji kvalitetna neurorazvojma rehabilitacija za djecu s teškoćama u razvoju. 6 godina razvijala sam svoju ideju i imala bezuvjetnu potporu obitelji. Radila u struci na zamjemama, upoznala kako funkcionira sustav, kako neprofitne oranizacije. U jednoj neprofitnoj organizaciji u regiji, nakon 2 mjeseca, iz razloga kao i slavni tajnik koji je dao ostavku, dala otkaz. Nisam mogla raditi protiv svoje struke, nešto što nema smisla i što korisnicima odmaže a ne pomaže. Provela godinu na burzi i u Zagrebu na edukacijama. Poduzetnica sam postala s 31 godinu. Sada mogu reći da se svaki trud i rad isplati, samo čovjek treba biti strpljiv. Rekao bi Mile Kekin u mojoj omiljenoj pjesmi:” Vjeruj u mene, jer meni jednom kada krene, kad se poslože karte i sve dođe na svoje…vjeruj u mene” Slažem se s poduzetnicom iz vaše priče: Kod nas u Slavoniji u manjim gradovima je manja konkurencija. U mojoj okolini mema konkurencije, ali trebalo se je dokazati i predstaviti radnu terapiju i važnost senzorne itegracije, roditeljima djece koja stručnu pomoć trebaju jučer, jer kod nas je rana intervencija ustvari kasna.Pozdrav od ponosne vlasnice Kabineta za procjenu i poticanje razvoja SRETNO DIJETE, Virovitica.

    • Draga Marija, hvala na komentaru. Imamo sad aktivnosti i izvan Zagreba pa nam se pridružite. Lp, Ivana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -