12 povijesnih izreka muškaraca o feminizmu

Feminizam je pokret koji je nastao kako bi se poboljšao položaj žena u društvu i kako bi se izjenačila prava žena s pravima koje imaju muškarci. A ta borba za ravnopravnost spolova  i ženska prava u društvu još uvijek traje.

Citati o feminizmu

Osim hrabrih žena koje su pokrenule taj pokret i napravile velike korake za ravnopravnost spolova diljem svijeta i koje slavimo i danas, postoje i muškarci feministi koji su se kroz povijest zalagali za jednaka prava muškaraca i žena, a portal Makers izvojio je 12 njihovih naljepših citata.

1. “Kad su žene osnažene, one beskrajno poboljšavaju živote svih oko sebe – obitelji, zajednice i svoje zemlje. Ne radi se samo o ženama, i mi muškarci trebamo prepoznati svoju ulogu u tome. Pravi muškarci tretiraju žene s dostojanstvom i daju im poštovanje koje zaslužuju” – princ Harry.

2. “Veliki napredak je bio očit na posljednjem kongresu Unije rada u Americi, gdje je među ostalim, ženski rad potpuno jednako tretiran. Dok su u tom pogledu Englezi ili još više galantni Francuzi opterećeni u duhu ograničenosti. Svatko tko zna išta o povijesti, zna da velike društvene promjene nisu moguće bez ženskog previranja. Društveni napredak može se mjeriti upravo po društvenom položaju ljepšeg spola (u koje je uključen i onaj ružniji)” -Karl Marx, filozof: Odabrana pisma, Osobna korespondencija 1844-1877.

3. “Nazivam se feministom. Zar se ne zovu tako oni koji se bore za ženska prava?“, Dalaj Lama, tibetanski duhovni vođa.

4. “Moramo unaprijediti rad žena koje su došle prije nas i osigurati da naše kćeri nemaju ograničenja u svojim snovima, bez prepreka za njihova postignuća i da ne moraju razbijati staklene stropove” – Barack Obama, bivši predsjednik SAD-a.

5. “Moj savjet ženskim klubovima u Americi je ‘to raise more hell and fewer dahlias’“-James McNeill Whistler, slikar.

6. “Vi educirate muškarca; vi obrazujete muškarca.  Vi educirate ženu, vi educirate jednu generaciju“ -Brigham Young, vođa mormona.

7. “Moja majka je bila najljepša žena koju sam ikada vidio. Sve što imam dugujem majci. Sve svoje uspjehe u životu pripisujem moralnom, intelektualnom i tjelesnom odgoju koji sam dobio od nje” – George Washington, bivši predsjednik SAD-a.

8. “Žene bi trebale imati pošten svaki motiv za napor kojeg uživa muškarac, u punom opsegu svojih kapaciteta i obdarenja. Posve  je jasan ovaj argument. Priroda je dala ženi iste ovlasti, te je izložena istoj zemlji, diše isti zrak, opstoji na istoj hrani, fizičkoj moralnoj, duhovnoj i duševnoj” -Frederick Douglass, američki reformista, pisac i državnik.

9. “Nazivati žene slabijim spolom je kleveta, to je nepravda muškarca prema ženi. Ako se pod snagom podrazumijeva sirova snaga, onda su doista žene manje brutalne od muškaraca. Ako se pod snagom misli na mentalnu snagu, onda su žene definitivno superiornije od muškaraca. Zar nema ona veću intuiciju, zar ona ne žrtvuje sebe više, nije li hrabrija? Bez nje muškarc ne može. Ako je nenasilje zakon našeg postojanja, budućnost je sa ženom… Tko može  učinkovitije igrati na emocije od žene” – Mahatma Gandhi, političar.

10. “Isto diskriminatorno razmišljanje nalazi se iza nastavka rodnog jaza u plaćama i zašto još uvijek tako malo žena u uredu na Zapadu. Korijen ove predrasude leži duboko u našoj povijesti, ali njegov utjecaj se osjeti svaki dan. Ne trpe samo žene i cure zbog toga. To šteti svima nama. Istraživanja pokazuju da  ulaganja u žene i djevojke pruža velike prednosti za društvo.” -Jimmy Carter, bivši predsjednik SAD-a.

11. “Sloboda se ne može postići, osim ako su žene emancipirane od svih oblika potlačenosti … Naša nastojanja moraju biti o oslobađanju žene, emancipaciji čovjeka i slobodi djeteta” – Nelson Mandela, bivši predsjednik Južnoafričke Republike.

12. “Konzervativni prijatelji mi kažu kako je ženama mjesto kod kuće. Svakako. To je i muškarčeva dužnost. Dužnost žene da bude kod kuće nije veća nego što je dužnost muškarca. Ako oženjen čovjek ne zna da je žena vuče malo više od njenog djela u kući, potrebno mu je obrazovanje. Ako prosječan čovjek ima više slobodnog vremena za razmišljanje o javnim stvarima nego prosječna žena ima, onda je to strašan odraz na njemu. Ako vam prosječan čovjek govori da prosječna žena nema vremena za razmišljanje o tim pitanjima, recite mu da ide kući i obavi svoju dužnost. Prosječna žena treba petnaest minuta da glasa, i želim ukazati na uzbunu da će joj ostati 364 dana, 23 sata i 45 minuta” -Theodore Roosevelt, bivši predsjednik SAD-a.

Foto: Thomas Toti, UK in Italy – Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -