12 savjeta kako bolje surađivati sa šefom

Ljudi su veoma različiti. S nekima odmah “kliknemo” i funkcioniramo bez ikakvih problema. Druge ne možemo smisliti već na prvi pogled. I dok u privatnim odnosima možemo birati s kim ćemo se družiti, a s kim ne, na poslu to najčešće ne možemo.

Oni koji imaju sreće, imaju šefa s kojim se dobro razumiju i s kojim je suradnja pravi užitak. No, ima i onih koji su u stalnom “ratu” sa svojim šefom i koji nikako da nađu zajednički jezik. Što napraviti u takvim trenucima kako biste bolje surađivali sa svojim šefom (ili klijentom ako ste sami svoj šef)?

Ne morate voljeti svog šefa kako biste uspješno radili i surađivali s njim. Dovoljno je prepoznati problem i pronaći odgovarajuće rješenje. Jer dobar odnos sa šefom ima pozitivan utjecaj na moral radnika, produktivnost, zadovoljstvo poslom i karijeru.

Kako bolje surađivati sa šefom?

Iako način na koji ćete pokušati poboljšati svoj odnos sa šefom prvenstveno ovisi o tome kakav je vaš trenutni odnos, neke su stvari zajedničke svima.

1. Komunicirajte

Neki šefovi misle da im možete čitati misli i ne nude nikakve dodatne informacije o zadacima koje očekuju da vi odradite. Zato je na vama da potaknete komunikaciju. Pitajte sve što vam nije jasno. Budite sigurni da znate tko, što, gdje, kako, kada i zašto. Nemojte se bojati pitati ako niste sigurni u nešto. Isplatit će vam se.

2. Prepoznajte prioritete

Svima se povremeno događa da ih šef zatrpa poslom. U takvim trenucima nemojte se baciti na ono što vam je posljednje zadano. Stanite i pitajte šefa što je “hitno”, a što može pričekati kasnije ili sutra i rješavajte zadatke prema prioritetu.

3. Naučite predviđati

Pri tome ne mislimo da morate kupiti kristalnu kuglu ili naučiti čitati iz listića čaja, već da naučite prepoznati što bi šef mogao očekivati od vas. Ako očekuje da napišete izvještaj i predate ga u petak u podne, neka bude gotov u petak ujutro. Naiđete li na neki zanimljiv članak ili podatak na internetu, a koji bi ga mogao zanimati, pošaljite mu ga. “Uvucite” mu se u glavu i naučite razmišljati poput njega.

4. Rješavajte probleme sami

Suočavajte se s problemima sami i pokušajte ih riješiti bez šefove pomoći, ako je to ikako moguće. Uspijete li se profilirati kao osoba koja u svakom trenutku može riješiti neki problem, ma kako malen ili velik on bio, postat ćete nezamjenjivi šefu.

5. Ne zaboravite se smiješiti

Znate li da možete prevariti vlastiti mozak i uvjeriti ga da se osjećate bolje no što mislite? Dovoljno je da se osmjehnete. Pozitivan stav i osmjeh mogu promijeniti klimu na radnom mjestu, ali i promijeniti stav drugih prema vama. Zato, dočekajte šefa s osmjehom i pozitivnim stavom i možda ta “pozitiva” prijeđe i na njega.

6. Nemojte šefu priređivati iznenađenja

Iznenađenja mogu biti i pozitivna i negativna, ali vaš šef sigurno neće biti sretan ako ga zaskočite ili o vašim uspjesima, odnosno neuspjesima, sazna od nekog trećeg. Zato, potrudite se da vaš šef zna što se događa. Ostvarili ste neki uspjeh? Podijelite ga sa šefom i zahvalite mu ako je on odigrao ključnu ulogu u tome. Doživjeli ste neki neuspjeh? Recite to otvoreno šefu i pokušajte zajedno otkriti gdje je krenulo nizbrdo.

7. Nemojte kritike uzimati k srcu

Svi mi ulažemo mnogo u ono što radimo. I jasno je da onda bilo kakvu kritiku možemo doživjeti kao direktan napad na nas same. Međutim, kad netko kritizira vaš rad, ne kritizira i vas kao osobu. Kad sljedeći put čujete kritiku, pokušajte svoj rad promotriti objektivno, kao da se kritizira nečiji tuđi rad. Naime, kad šef kritizira vaš rad to može značiti da od vas očekuje mnogo i vjeruje da vi to možete i napraviti.

8. Preuzmite inicijativu

Ako radite u većem odjelu ili tvrtki, vaš šef možda nema vremena sjesti “jedan na jedan” sa svakim zaposlenikom. Zato, preuzmite inicijativu i zakažite sastanak s njim barem jednom mjesečno. Raspravite o aktualnim projektima, idejama za buduće projekte i provjerite što on (ili ona) imaju u planu za vas.

9. I vaš šef ima život izvan posla

Ne morate biti kućni prijatelji sa svojim šefom. Ne morate se čak ni družiti uz piće poslije posla. Ali nemojte šefa doživljavati kao tiranina koji postoji samo na poslu. I on (ili ona) imaju život izvan radnog mjesta. Upravo zbog toga trebali biste pokazati malo interesa za njihov život izvan posla. Pitajte ga kako je proveo vikend ili gdje planira otići na godišnji odmor.

10. Postavite se u “njegove” cipele

Često predbacujemo da mi odrađujemo sve, a šef samo sjedi u uredu i ne radi ništa. No, zaboravljamo da i naš šef ima određene obaveze i poslove koje mora odraditi. Od toga da mora ispuniti određena očekivanja koja pred njega stavlja njegov šef (upravni odbor ili klijent) pa do toga da se mora brinuti za neke stvari o kojima vi ne razmišljate (poput plaćanja poreza, utjerivanja dugova ili različitih inspekcija koje dolaze u provjeru poslovanja). Zato, prije nego što predbacite šefu da ne radi ništa, pokušajte se postaviti u njegove cipele i razmisliti kako je njemu (ili njoj).

11. Izbjegavajte uredske tračeve

Iako bi vam praćenje uredske politike u nekim slučajevima moglo pomoći u napredovanju u karijeri, isto tako bi vam moglo naštetiti. Bez obzira na to koliko povjerenja imate u svoje kolege s posla, zaista ne bi bilo dobro da s njima tračate vašeg šefa. Nikad ne znate tko će vas čuti i prenijeti nešto izvađeno iz konteksta. Zato, birajte riječi s kojima ćete opisivati šefa i svoje frustracije na poslu.

12. Budite otvoreni

Željeli mi to priznati ili ne, ali situacija u našem privatnom životu uvelike utječe na to kako ćemo se ponašati na poslu. Problem je što većina nas prikriva probleme koje imamo kod kuće, jer ne želimo da se to odrazi na naš rad na poslu. Ali se to ipak osjeti. Zato biste trebali biti otvoreni sa svojim šefom ako imate problem koji utječe na vašu produktivnost na poslu. Možda možete dogovoriti drugačiji raspored ili dobiti produljenje nekog roka. No, morate biti otvoreni i reagirati na vrijeme. Na kraju, i vaš šef ponekad ima loš dan.

Ovi savjeti možda nisu primjenjivi uvijek i za svakog, ali vam mogu pomoći da shvatite na koji biste se način trebali postaviti prema šefu kako biste ostvarili bolju suradnju.

U krajnjem slučaju, ako ništa od ovog ne pomogne, barem možete reći da ste pokušali i dali sve od sebe da ostvarite bolju suradnju sa šefom.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -