18-godišnjak patentirao grudnjak za rano otkrivanje raka dojke, Nizozemci terapiju za liječenje

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od raka dojke obolijeva oko 2300 žena.

Zabrinjavajući je podatak da je rak dojke i najčešći uzrok smrti kod malignih oboljenja, pa tako u od ove bolesti u Hrvatskoj umire više od 800 žena.

Upravo ovako visoke brojke razlog su što se veliki broj znanstvenika diljem svijeta trudi pronaći što kvalitetnija rješenja za rano otkrivanja tumorskih stanica, kao i što sigurnijeg i uspješnijeg tretmana liječenja.

Biosenzori u novom grudnjaku

Ohrabrujuće vijesti stigle su iz Nizozemske, gdje je skupina znanstvenika prezentirala rezultate posljednjeg testiranja. Oni su, naime, kombiniranjem dva lijeka, Herceptina i Lapatiniba, uspjeli uništiti određene tipove raka dojke u svega 11 dana bez podvrgavanja pacijentica kemoterapiji. Inače, ovi lijekovi se već koriste u istoj terapiji, ali se do sada nisu prepisivali u kombinaciji već odvojeno.

Osim što se izbjegava potreba za kemoterapijom, korištenjem kombinacije lijekova pacijentice ne trebaju na operaciju, a izostaju i druge nuspojave poput gubitka kose, povraćanja i slabosti. Istraživanje je provedeno na 257 žena. Kod žena koje su koristile kombinaciju lijekova, u 11 posto slučajeva zabilježen je potpuni nestanak tumorskih stanica, a u 17 posto slučajeva zabilježeno je drastično smanjenje tumora. Kod žena koje su u tretmanu koristile samo jedan lijek, nije zabilježen niti jedan slučaj nestanka tumora, a tek u 3 posto slučajeva zabilježeno je smanjenje tumorskih stanica.

U svakom slučaju, što ranije otkrivanje raka dojke u velikoj mjeri povećava šansu za potpuno izlječenje. S te strane pažnju javnosti je posebno privukla vijest o patentiranju grudnjaka koji pomaže u ranom otkrivanju raka dojke. Vijest je stigla iz Meksika, a iza ovog otkrića stoji 18-godišnji Julian Rios Cantu.

Mladi student je zajedno s trojicom prijatelja osnovao tvrtku koja se bavi implementacijom biosenzora u medicinske svrhe. Njihov proizvod dobio je naziv EVA te je opisan kao “grudnjak za samopregled” te se preporuča ženama s velikom genetskom predispozicijom za oboljenje od ove zloćudne bolesti. U grudnjaku se nalazi 200 biosenzora koji mapiraju površinu grudi te bilježe sve promjene u temperaturi, obliku i veličini ženskih grudi. Promjene ovih parametara mogu upućivati da se nešto događa sa zdravim tkivom.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Stop nepotrenim nametima

UGP organizira potpisivanje peticije “Stop nepotrebnim nametima”!

Udruga Glas poduzetnika odlučila je organizirati potpisivanje peticije STOP nepotrebnim nametima kojom se traži ukidanje obvezne članarine u HGK-u, HOK-u i...