18-godišnjak patentirao grudnjak za rano otkrivanje raka dojke, Nizozemci terapiju za liječenje

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor u žena u svijetu, a prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj svake godine od raka dojke obolijeva oko 2300 žena.

Zabrinjavajući je podatak da je rak dojke i najčešći uzrok smrti kod malignih oboljenja, pa tako u od ove bolesti u Hrvatskoj umire više od 800 žena.

Upravo ovako visoke brojke razlog su što se veliki broj znanstvenika diljem svijeta trudi pronaći što kvalitetnija rješenja za rano otkrivanja tumorskih stanica, kao i što sigurnijeg i uspješnijeg tretmana liječenja.

Biosenzori u novom grudnjaku

Ohrabrujuće vijesti stigle su iz Nizozemske, gdje je skupina znanstvenika prezentirala rezultate posljednjeg testiranja. Oni su, naime, kombiniranjem dva lijeka, Herceptina i Lapatiniba, uspjeli uništiti određene tipove raka dojke u svega 11 dana bez podvrgavanja pacijentica kemoterapiji. Inače, ovi lijekovi se već koriste u istoj terapiji, ali se do sada nisu prepisivali u kombinaciji već odvojeno.

Osim što se izbjegava potreba za kemoterapijom, korištenjem kombinacije lijekova pacijentice ne trebaju na operaciju, a izostaju i druge nuspojave poput gubitka kose, povraćanja i slabosti. Istraživanje je provedeno na 257 žena. Kod žena koje su koristile kombinaciju lijekova, u 11 posto slučajeva zabilježen je potpuni nestanak tumorskih stanica, a u 17 posto slučajeva zabilježeno je drastično smanjenje tumora. Kod žena koje su u tretmanu koristile samo jedan lijek, nije zabilježen niti jedan slučaj nestanka tumora, a tek u 3 posto slučajeva zabilježeno je smanjenje tumorskih stanica.

U svakom slučaju, što ranije otkrivanje raka dojke u velikoj mjeri povećava šansu za potpuno izlječenje. S te strane pažnju javnosti je posebno privukla vijest o patentiranju grudnjaka koji pomaže u ranom otkrivanju raka dojke. Vijest je stigla iz Meksika, a iza ovog otkrića stoji 18-godišnji Julian Rios Cantu.

Mladi student je zajedno s trojicom prijatelja osnovao tvrtku koja se bavi implementacijom biosenzora u medicinske svrhe. Njihov proizvod dobio je naziv EVA te je opisan kao “grudnjak za samopregled” te se preporuča ženama s velikom genetskom predispozicijom za oboljenje od ove zloćudne bolesti. U grudnjaku se nalazi 200 biosenzora koji mapiraju površinu grudi te bilježe sve promjene u temperaturi, obliku i veličini ženskih grudi. Promjene ovih parametara mogu upućivati da se nešto događa sa zdravim tkivom.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više