2 načina kako pristojno odgovoriti na e-mailove tijekom blagdana

U današnje vrijeme postalo je gotovo uobičajeno da se na poslovne e-mailove ili pozive odgovara u bilo koje doba dana ili noći jer za odgovaranje na e-mailove treba tek nekoliko minuta.

Kako pristojno odgovoriti na e-mailove tijekom blagdana

No, mnogima ta stalna dostupnost predstavlja problem jer ih se ometa u vrijeme koje bi trebalo biti njihovo privatno.  Svatko bi se trebao povremeno isključiti i uzeti vrijeme za sebe, a kako ne postoji zakon koji to omogućava, kao što je to primjer u Francuskoj, donosimo vam savjete kako pristojno odgovoriti na e-mailove tijekom nadolazećih blagdana, kako biste ostatak vremena imali za sebe, a koje donosi novinarka i kolumnistica Sara McCord.

Budući da su upravo šefovi ti koji najčešće šalju e-mailove, ovo su dva načina kako im možete odgovoriti, ali isto možete primijeniti i na ostale pošiljatelje.

1. Ostavite automatski odgovor

Možda najbolji način za to je da ostavite automatski odgovor, kako biste dali vašem šefu do znanja da ste trenutno nedostupni te da može računati na vas kad se vratite na posao. Uz to dodajte u poruku neku privatnu stvar kako bi shvatio da imate svoje obaveze.

Primjerice, napišite da ste otišli u posjet obitelji, na putovanje ili da imate neku aktivnost, te da ćete poštu otvoriti čim se vratite.

2. Pošaljite najkraći mogući odgovor

Za one koji zaborave postaviti automatski odgovor i na mobitel im dolaze e-mailovi postoji još jedan način kako da pristojno odgovore i odgode zadatak do povratka na posao.

Ukoliko vam u mailu šef navede da ne trebate odgovoriti na poruku te da vam šalje samo kako ne bi zaboravio na to, jednostavno ignorirajte mail. Naravno, bilo bi najbolje da vam nije ništa slao, ali kad je već poslao, držite se napisanog i ne odgovarajte na to.

No, ako ne stoji nigdje poruka da ne trebate odgovoriti i ako se zbog dobivanja e-mailova ne osjećate ugodno jer ne znate trebate li odmah reagirati ili ne, pošaljite najkraći mogući odgovor kako biste pokazali da ste vidjeli mail, ali i kako ste trenutno na odmoru.

„Detaljnije ću proučiti ovo čim se vratim u ured.“

„Ne mogu sad posvetiti pažnju tom zadatku, ali ću ga rado pogledati odmah čim se vratim na posao.“

Napravite granicu i uzmite slobodnog vremena ponekad za sebe da „napunite baterije“ za povratak na posao.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

natječaj za kulturne i kreativne industrije

Natječaj za kulturne i kreativne industrije vrijedan više od 33 milijuna...

Još je nešto manje od mjesec dana preostalo za podnošenje projektne prijave na poziv Transformacija i jačanje konkurentnosti kulturnih i kreativnih...