2 uvjeta za nezaboravan godišnji odmor

Bilo ljeti, bilo zimi, godišnji odmor je nešto što očekujemo cijelu godinu. Tako nerijetko planiramo i veselimo se godišnjem odmoru mjesecima unaprijed, bilo da idemo sami ili s obitelji. Isto tako, godišnji odmor je za jednu obitelj jedan od najvećih izdataka u godini, pa naravno da želimo da nam godišnji bude savršen i nezaboravan.

Kako do nezaboravnog godišnjeg odmora?

Dan Ariely, profesor psihologije i biheviorističke ekonomije na Sveučilištu Duke u SAD-u, vjeruje da postoje dvije stvari koje moramo naučiti kako bi zaista uživali u godišnjem odmoru.

Uživajte u cjelokupnom iskustvu

Kada vam netko spomene godišnji odmor, prvo na što pomislite su vjerojatno samo ta dva-tri tjedna koja ćete provesti na moru, na skijanju ili gdje god već planirate provesti godišnji odmor. No profesor Ariely kaže kako se vrijeme koje uključuje godišnji odmor sastoji od perioda prije, tijekom, ali i nakon odmora. Prema Arielyju je najveća greška koju radimo ta da u godišnji odmor ubrajamo samo period kojeg provedemo na godišnjem.

“Kada razmišljate o godišnjem odmoru, ne biste trebali razmišljati samo o njemu, nego i o očekivanju godišnjeg, ali i o uspomenama”, rekao je profesor Ariely za Big Thing.

Dok ste na godišnjem odmoru, možda vam u tom trenutku neće biti odlično i vjerojatno ćete pomisliti da vam odmor ne ide onako kako ste si zamislili. Tako na primjer, ako ste s obitelji otišli na more i jedan dan isplanirali da ćete ići na planinarenje na Velebit, tijekom tog planinarenja će vama, ali i vašoj obitelji, na pamet pasti pomisao “a na što sam mislio/la”, kada ćete na pola puta već biti umorni.

Ali, kada godišnji prođe shvatit ćete da vam je zapravo bilo super. Kada pomislite na sve stvari koje ste morali isplanirati i na uspomene koje imate s godišnjeg odmora, to planinarenje će vama i vašoj obitelji biti uspomena do kraja života. Dakle, kada razmišljate o godišnjem, razmišljajte o cjelokupnom iskustvu – prije, tijekom i nakon godišnjeg, a ne samo o dva tjedna odmora tijekom kojeg ćete odahnuti od posla.

Postoji razlika između dobrog i odličnog godišnjeg odmora

Kada planiramo godišnji odmor, često odlazimo na ista mjesta. Zašto? Jer je to mjesto sigurno. Znate gdje se što nalazi, što imate za vidjeti i na kraju krajeva, ako vam je prethodnih godina bilo dobro, odabirom istog mjesta za odmor izbjeći ćete razočaranje. Da, sigurno je, ali biranjem nečeg sigurnog i starog, nećete doživjeti nešto novo i uzbudljivo.

“Prečesto u životu ne radimo uzbudljive stvari jer biramo one OK stvari. Ono što se događa je to da sami sebi kažete da ste bili na toj plaži i da vam je bilo dobro te da ne želite riskirati pa ponovno birate isto”, rekao je Ariely.

Time što idete na sigurno, na ona stara mjesta koja ste već posjetili, propuštate priliku za stvaranje novih, uzbudljivih uspomena. Na kraju, ako svake godine idete na more na isto mjesto, za 10 godina nećete se sjećati svega što ste doživjeli u tih 10 godina, već će vam sve biti samo jedna velika uspomena.

Dakle, ako želite svoj godišnji odmor učiniti zaista nezaboravnim, razmišljajte o godišnjem kao o cjelokupnom iskustvu i posjetite nova, uzbudljiva mjesta.

Foto: Pixabay

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...