3 iznimne žene izbjeglice koje su pomogle ispisati povijest

Izbjeglička kriza traje već neko duže vrijeme, ali nakon napada u Parizu čini se kao da se cijeli svijet okrenuo protiv izbjeglica. Zbog nekolicine terorista zaboravili smo da su izbjeglice ljudi kao i mi i da bježe iz svojih domova zbog nasilja i terora koji tamo bjesne. Zaboravili smo da su i oni sposobni ostaviti svoj otisak u povijesti.

Žene izbjeglice koje su ostavile svoj otisak

Odabrali smo 3 iznimne žene za koje vjerojatno niste ni znali da su izbjeglice. Te žene su također napustile svoje domove te pobjegle u nepoznati svijet i usprkos svim nedaćama s kojima su se suočile, uspjele su ući u povijest svojim ostvarenjima u svijetu politike, glazbe, mode i biznisa.

1. Madeleine Albright

Jedna od najpoznatijih političarki u svijetu je izbjeglica. Madeleine Albright rođena je kao Marie Jana Kobelova u nekadašnjoj Čehoslovačkoj. Njezin je otac bio diplomat u čehoslovačkom veleposlanstvu u Beogradu i kada je imala samo godinu dana njezina je obitelj bila prisiljena pobjeći u London te nakon toga u SAD. Vjerojatno je njezino teško djetinjstvo bilo zaslužno za kasniji odabir karijere u politici. 1993. godine postaje veleposlanica SAD-a u Ujedinjenim narodima, a 1997. godine ova iznimna političarka postala je prva žena na poziciji državne tajnice SAD, time otvorivši vrata ženama u politici SAD-a koje su dolazile nakon nje.

žene_izbjeglice_Madeleine_Albright

2. Gloria Estefan

Pjevačica Gloria Estefan, punog imena Gloria María Milagrosa Fajardo García de Estefan, najpoznatija po megapopularnom hitu „Hoy“, također je izbjeglica. 1960. godine, kada je Gloria imala samo 3 godine, njezina je obitelj pobjegla od režima Fidela Castra i smjestila se u Miami u SAD-u. I u prvim godinama života u SAD-u Gloria se susretala s diskriminacijom jer su Kubanci u Miamiju bili nepoželjni. Usprkos svemu, Gloria se probila svojim predivnim glasom i danas je poznata kao jedna od najvećih i najutjecajnijih ikona pop kulture u povijesti SAD-a, pa i šire.

žene_izbjeglice_Gloria_Estefan

3. Iman

Iman, punog imena Iman Mohamed Abdulmajid, poznata je manekenka, osnivačica brenda Iman Cosmetic i aktivistkinja za ljudska prava. Iman je rođena u Somaliji 1955. godine. Revolucija koja je u Somaliji izbila 1969. godine prisilila je njezinu majku da donese odluku o odlasku iz zemlje. Revolucija nije bila jedini razlog za tu odluku. Naime, njezin je otac bio ambasador pa je time obitelj bila u još većoj opasnosti jer se njena majka bojala da ne postanu meta. Preko noći je Iman od kćeri ambasadora postala izbjeglica. Nedugo što je pobjegla iz rodne Somalije Iman odlazi u SAD i postaje model i nakon gotovo dva desetljeća rada u modnoj industriji 1994. godine osniva svoju tvrtku – Iman Cosmetics. Danas je najpoznatija po svom humanitarnom radu i zalaganju za prava žena i djece u rodnoj Somaliji, ali i zalaganju za prava izbjeglica u cijelom svijetu.

žene_izbjeglice_Iman

Foto: Wikipedia/ United States Department of State, The Heart Truth, David Shankbone

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više