3 laži u koje vjerujemo nakon što dobijemo odbijenicu za posao

Nakon lošeg razgovora za posao izgleda nam kao da nam se cijeli svijet srušio na glavu. Ponekad, bez obzira na radno iskustvo, obrazovanje i znanje, jednostavno ne možemo dobiti posao i tad je nemoguće sakriti osjećaj razočaranja, što nam ruši i samopouzdanje.

Odbijenica za posao nam ruši samopouzdanje

Kad nam stigne odbijenica za posao, postavljamo si pitanje u čemu smo pogriješili i čini nam se kako je upravo u nama problem. Autor Richard Moy je za The Muse naveo kako smo tad skloni vjerovati ovim lažima:

1. Nismo dovoljno dobri za ovakav posao ni u drugim tvrtkama

Čak i kad ta odbijenica ne izgleda grubo već nam na prijateljski način pristupe i napišu da su se ipak odlučili za drugu osobu, razmišljamo u čemu smo pogriješili.

To što su u jednoj tvrtki odlučili da im netko drugi više odgovara za određenu poziciju, ne znači da mi nismo dobri za takav posao, odnosno da bi svaka tvrtka odlučila isto. Sigurno ni poslodavac nije imao jednostavan zadatak kad je trebao odlučiti i odabrati samo jednu osobu. Često je slučaj da ni on sam ne može odlučiti između dva ili nekoliko kandidata, koji bi bio najbolji. Moy ističe kako sve osobe koje su ušle u uži krug, sigurno jesu dovoljno dobre za takav posao.

2. Izgubili smo najbolju šansu za posao

Nezaposlene osobe, nakon par neuspješnih razgovora, kad dođu u drugi krug intervjua i ne dobiju posao, osjećaju se zaista loše jer misle kako su izgubile najbolju šansu.

Moy stoga savjetuje da duboko udahnemo, uzmemo dan ili dva odmora, pa tražimo drugi posao. To nije jedini „posao iz snova“, a sigurno ćemo nakon nekog vremena pronaći drugi oglas zbog kojeg ćemo sa zadovoljstvom dotjerati naš životopis i molbu i čekati da nas i oni pozovu na razgovor.

3. Ne možemo učiniti ništa kako bismo to ispravili

Bez obzira koliko smo talentirati i pametni, kad ne dobijemo posao, to nas zaista razočara. No, to samo znači da ima još prostora za poboljšanje na kojem možemo raditi.

Prisjetimo se pitanja na razgovoru za posao i naših odgovora, jesmo li se mogli bolje prezentirati, dati bolji odgovor na koje pitanje? Možda trebamo pronaći način kako se bolje brandirati.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -