3 načina da zadržite prednost pred konkurencijom

Najbolji način da budete bolji od drugih je da znate što oni rade i to isto radite bolje. No, kako to postići? Izigravanje špijuna nije baš najbolji izbor, no tu nam u pomoć priskače tehnologija.

Kako zadržati prednost pred konkurencijom?

Danas gotovo da nema tvrtke koja nema svoju web stranicu. Zato, iskoristite ono što vam druge, konkurentske tvrtke, same nude i “špijunirajte” im web stranice. Upotrijebite neke od alata koje smo pronašli za vas i usporedite vlastitu web stranicu s konkurentima. Tako ćete moći vidjeti što radite dobro, a na čemu biste mogli poraditi kako bi dobili onu malu prednost pred drugima.

1. Usporedite svoju prisutnost na društvenim mrežama

Sigurno ste čuli izraz “ako nije na Facebooku, kao da se nije ni dogodilo”. Društvene mreže razvile su se u posljednjih 10 godina u tolikoj mjeri da je danas gotovo nemoguće zamisliti život bez njih.

Isprobajte stranicu Social Numbers koju je osmislio hrvatski iStudio. Besplatna je, a pružit će vam uvid u to kako stojite u odnosu na svoje konkurente na Facebooku. Možete pratiti vlastiti rast (ili pad) popularnosti i uspoređivati se s drugim brandovima ili tvrtkama u branši ili pak općenito s drugim hrvatskim tvrtkama.

prednost_pred_konkurencijom_Social_Numbers

 

Još jedan zanimljiv alat, SumAll, može vam pomoći da osvijestite kolika je zapravo vaša prisutnost na različitim društvenim mrežama i što to znači za vašu tvrtku ili brand. Također je besplatan za korištenje i veoma jednostavan.

prednost_pred_konkurencijom_SumAll

 

A želite li znati koliko se na društvenim mrežama priča o vama (ili o vašim konkurentima) isprobajte Topsy. Samo upišite pojam ili ime koje želite istražiti i u roku od nekoliko trenutaka dobit ćete pregled svega što vas zanima. Od različitih tweetova, linkova, fotografija pa do videa. Odaberite vremenski period, upišite pojam i provjerite koliko se ono što vas zanima spominjalo u tom periodu. Bonus je što Topsy nudi i analitiku društvenih mreža, kao i trendove na društvenim mrežama pa tako možete vidjeti koliko su neki vama važni pojmovi zapravo važni u svijetu.

prednost_pred_konkurencijom_Topsy

2. Usporedite promet na stranicama

Povremeno možete imati osjećaj da nitko ne posjećuje vašu web stranicu, ali da svi “vise” na konkurentskim web stranicama. Kako biste se uvjerili da to baš i nije tako, ali i vidjeli koliko su vaši konkurenti bolji (ili lošiji) od vas, iskušajte neke od alata za usporedbu prometa na web stranicama.

Spremate li se na veliku promjenu, upotrijebite alat Alexa koji nudi pregršt informacija, ali i samo 7 dana besplatnog korištenja. Naime, Alexa će vam dati zanimljive i korisne savjete što biste trebali promijeniti kako biste imali veći broj posjetitelja na svojoj web stranici.

prednost_pred_konkurencijom_Alexa

 

Slično funkcionira i SimilarWeb, koji nudi usporedbu ne samo web stranica, već i mobilnih aplikacija. U demo verziji uspoređuje samo dvije stranice, ali ako identificirate tko su vam izravni konkurenti i ova ograničena verzija može vam otkriti mnogo toga o broju posjetitelja, njihovoj aktivnosti na stranici, kao i njihovom izvorištu (odnosno kako su došli na tu web stranicu).

prednost_pred_konkurencijom_SimilarWeb

 

Zanimljiv alat je i Quantcast koji nudi pregršt informacija, među kojima su promet, demografski podaci o posjetiteljima, kao i brojne druge podatke o vašoj web stranici. I uz sve to je besplatan.

prednost_pred_konkurencijom_Quantcast

3. Usporedite svoj poredak na Googleu

Poredak na Googleu važan je jer on određuje koliko ćete se često i koliko visoko pojavljivati prilikom pretrage po određenim pojmovima. Što je vaša web stranica bolje podešena i više rangirana, to će više ljudi moći saznati za vas i vašu tvrtku ili brand.

Stranica Check Page Rank može vam pomoći da vidite kako vaša web stranica stoji u odnosu na konkurentske. Dovoljno je upisati web stranicu i dobit ćete podatke o tome kako je rangirana na Googleu, prema Alexi, ali i koliko ima vanjskih poveznica. Zanimljivo je da među rezultatima možete iščitati i “PR kvalitetu” pojedine stranice, odnosno koliko se često pojavljuje na drugim mjestima. Što je broj pojavljivanja veći, to će i taj podatak biti bolji.

prednost_pred_konkurencijom_Check_Page_Rank

 

Nama se posebno svidio SEO Chat koji je zapravo set alata za webmastere i web dizajnere, ali i vlasnike web stranica. Uz to što možete napraviti usporedbu do pet web stranica i dobiti podatke o ključnim riječima koje koriste, možete pronaći i alate za optimizaciju SEO-a, odnosno ključnih riječi, ali i vidjeti koliko se sadržaj s vaših web stranica dijeli po društvenim mrežama. SEO Chat nudi mnoštvo besplatnih alata koji vam mogu pomoći da poboljšate svoju web stranicu i tako dobijete onu prednost pred konkurentima koja će vam omogućiti da uspijete.

prednost_pred_konkurencijom_SEO_Chat

PPUB-Disclaimer

Foto: Screenshots, 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...