3 načina kako postići ravnotežu između karijere i veze

Gradnja karijere često utječe na privatni i društveni život, pa smo se sve mi sigurno našle u situaciji da smo otkazale neki dogovor s prijateljicama ili spoj, kako bismo obavile ono što trebamo, odraditi još jedan sastanak.

Želja da postignemo što više dok smo „mlade i bez obaveza“ ponekad zna dovesti do toga da u stvari sve svoje vrijeme i najbolje godine potrošimo isključio na posao te propustimo neke druge stvari, koje smo nekada smatrale važnima, no stavile smo ih na čekanje. A to je, na primjer, pronalazak partnera.

Za ravnotežu između karijere i veze potrebno je uložiti trud

Budete li razmišljale da imate vremena i da će se pravi pojaviti ako vam je suđeno, vrlo vjerojatno se nitko neće pojaviti i ostat ćete same. Jedino obrambeno oružje koje ćete imati bit će „Previše mi je bitna karijera da bih se usredotočila na vezu“. Što je najgore, to je vjerojatno istina, ali nije vrijedno svega što ste u životu žrtvovali, pogotovo jer uz malo rada možete imati oboje.

Niste li naučile da nije vaše radno mjesto jedino na kojem trebate uložiti trud? Veza, naime, zahtjeva to isto. Melissa Dawn Simkins u članku za portal Inc. savjetovala je tri načina kako možete postići ravnotežu između poslovnog života i ljubavne veze.

1. Ne postoji izgovor za lijene osobne ciljeve

Poslovne ciljeve i kalkulacije sigurno imate, no što je s onim privatnim? Zašto ne znate što tražite u vezi? Budite otvoreni prema sebi i postignućima koje imate i na svom privatnom kalendaru. Ako previše radite i nemate života izvan posla napravite si tromjesečni plan brige o sebi u kojem ćete se posvetiti sebi i svojim interesima izvan radnog mjesta i poraditi na onome što vi volite.

2. Planirajte svoju karijeru, ali i životnu viziju

Namjera je ključ uspjeha, jer ako ga ne želite, neće ni doći. Koja je vaša vizija života, ona koja obuhvaća područje izvan posla i karijere? Uračunajte u tu viziju svoj životni stil, budućeg ili sadašnjeg partnera i općenito, vašu sveukupnu sreću. Potom donosite karijerne odluke u skladu sa svojom vizijom sreće.  Nemojte se ustručavati biti predani svojoj misiji. Možete biti uspješni i izlaziti te pronaći partnera i vrijeme za njega.

3. Prihvatite svoje putovanje sa smiješkom

Smiješak je tajno oružje koje često trebate upotrebljavati. Od njega ćete se odmah osjećati bolje, može poslužiti kao obrana od onih koji vam se miješaju u život i zanimaju se jeste li još uvijek “single“, ali i pozivnica onima koje biste željeli u svom životu. Budite zadovoljni s onim što trenutno imate i što jeste te uživajte u svakom trenutku. No, dok čekate „onog pravog“, sudjelujte, družite se, upoznajte nove ljude i otvorite se mogućnostima.

Ne morate raditi kompromis između karijere i veze, i misliti da u svom životu imate mjesta samo za jedno od toga i da jedno isključuje drugo. Sve dok jasno znate što želite te imate samopouzdanja da se upustite u „vožnju života“, možete postići željenu ravnotežu i uživati u najboljem iz oba svijeta.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...