3 stvari koje ne smijete raditi dok vam je poslovni račun u blokadi

Jeste li znali da vas jedan pogrešan korak u uvjetima blokade može koštati prekršajne odgovornosti i rezultirati visokim novčanim kaznama?

Svakom poslovnom subjektu može se dogoditi da mu poslovni računi budu blokirani. U takvim uvjetima vrlo je teško, gotovo nemoguće, poslovati na način kako ste prije blokade poslovali. Činjenica da su vam računi blokirani znači da je ona osoba kojoj ste dužni novac odlučila doći do svog novca pokretanjem ovrhe protiv vas.

Drugi naziv za ovrhu je naplata potraživanja prisilnim putem. U ovom kontekstu „prisilni put“ znači da se sav novac koji vam pristiže na poslovne račune po automatizmu preusmjerava na račun osobe koja je protiv vas pokrenula ovrhu. Takvo preusmjeravanje vrši se sve dok potraživanje ne bude u potpunosti podmireno.

Poslovni račun u blokadi – što sad?

Sigurno se pitate kako ćete radnicima isplatiti plaće, kako ćete platiti zakupninu za poslovni prostor i podmiriti sve ostale tekuće troškove poslovanja. Upravo radi potrebe nastavka poslovanja, mnogi gospodarski subjekti pribjegavaju raznim načinima poslovanja kako bi izbjegli da novac pristiže na poslovni račun, a da pritom nisu svjesni svoje potencijalne prekršajne odgovornosti.

Takvo postupanje može rezultirati novčanim kaznama koja će vas, pored činjenice da ste već u blokadi, dodatno zakopati i možda čak dovesti u pitanje opstojnost vašeg poslovanja. Dodatni teret je u tome što se novčanom kaznom ne kažnjava samo poslovni subjekt nego i odgovorna osoba u poslovnom subjektu.

1. Zabrana obračunskog plaćanja

Prva zabrana predviđena Zakonom o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima je zabrana obračunskog plaćanja. Pod obračunskim plaćanjem podrazumijeva se namirenje međusobnih novčanih obveza i potraživanja između sudionika obračunskog plaćanja bez upotrebe novčanih sredstava.

Primjeri provedbe obračunskog plaćanja su kompenzacija, cesija, asignacija, preuzimanje duga te drugi oblici namirenja međusobnih novčanih obveza i potraživanja.

2. Zabrana plaćanja u gotovini

Druga zabrana odnosi se na plaćanja u gotovom novcu. Naime, za vrijeme blokade ne smijete svoje obveze plaćati gotovim novcem, a gotov novac koji ste primili obavljajući svoju registriranu djelatnost dužni ste položiti na račun u banci.

3. Zabrana plaćanja preko institucije za platni promet

Treća zabrana odnosi se na plaćanja preko institucije za platni promet. Zakonom je određeno da poslovni subjekt ne smije plaćati preko institucije za platni promet ako u Jedinstvenom registru računa ima oznaku blokade računa, odnosno zabranu raspolaganja oročenim novčanim sredstvima.

Ukoliko izvršite neku od gore navedenih radnji činite prekršaj za koji je propisana novčana kazna u iznosu  od 50.000,00 do 500.000,00 kuna (za poslovni subjekt) i  novčana kazna u iznosu od 10.000,00 do 50.000,00 kuna (za odgovornu osobu u poslovnom subjektu).

PPUB-Disclaimer

Autorica: Ivana Miloš je partnerica i odvjetnica u odvjetničkom društvu Matić, Šooš Maceljski, Mandić, Stanić & Partneri d.o.o. Područja prava kojima se bavi su prisilna naplata potraživanja, pravo trgovačkih društava, trgovačko pravo,  radno pravo, upravno pravo, mirenje, javna nabava i građansko pravo. Ujedno je registrirani izmiritelj pri Ministarstvu pravosuđa RH, član Hrvatske udruge za mirenje, te certificirani stručnjak za javnu nabavu

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Kako radit kada sve novce počiste sa računa.Uplate stižu ,a oni sve uzmu i kako nastavit radit.Sramota žele da propadnemo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -