4 razloga zašto je važno imati poslovni plan

Da bi poduzeće bilo uspješno te se moglo razvijati neophodno je imati poslovni plan.

Zašto je važno imati poslovni plan?

Saznajte zašto:

1. Za kreiranje budućnosti

Poslovni plan nije potreban samo da bi si osigurala sredstva u start-up fazi, već će vam on pomoći da što učinkovitije upravljate svojim poslovanjem. Stavivši svoje misli na papir, možete svoje poslovanje razumjeti što bolje i vidjeti koje akcije je potrebno poduzeti kako bi poboljšali svoje poslovanje. Poslovni plan može biti detaljan alternativni scenarij za budućnost te si možemo postaviti ciljeve koje želimo postići, i sredstva koja su nam potrebna da bi ostvarili ciljeve iz poslovnog plana.

Shvaćajući svoje poslovanje i tržište malo bolje i planiranje kako najbolje raditi u ovom okruženju, bit će vam od velike važnosti za postizanje dugoročnog uspjeha.

2. Za ostvarivanje rasta i sigurno financiranje

Većina poduzeća suočava se s investicijskim odlukama tijekom svojeg poslovanja. Često se investicije ne mogu financirati slobodnim novčanim tokovima, stoga poduzeće mora tražiti vanjska sredstva. No, unatoč činjenici da je tržište za financiranje vrlo konkurentno, svi potencijalni kreditori zahtijevaju financijska izvješća tvrtke sa stanjem dobiti i gubitka zajedno s up-to-date poslovnim planom. Financijska izvješća pomažu investitorima razumjeti prošlost, dok im poslovni plan pomaže vidjeti što tvrtka planira u budućnosti.

Kada tražite ulaganje u svoje poslovanje, važno je jasno opisati priliku, jer investitori će htjeti znati:

Zašto bi bilo bolje ulagati u vaše poslovanje, a ne ostavljajući novac na bankovnom računu ili uložiti u drugu tvrtku?

Ukoliko tražite sredstva od banaka zašto da banke pozajme vama novac za financiranje vašeg poslovanja, investicije?

Dobro napisan poslovni plan može vam pomoći prenijeti ove točke potencijalnim investitorima, pomažući im da se osjećaju sigurni u sebe i na temeljitosti kojom ste prikazali budući razvoj vaše tvrtke i vašeg poslovanja. Najvažniji dio za njih će biti jasan dokaz buduće sposobnosti tvrtke za generiranje dostatnih novčanih sredstava za pokrivanje dugova, te mogućnosti poslovanja za učinkovitim djelovanjem.

3. Razviti komunikaciju i tijekom akcije u poslovanju

Poslovni plan pomaže tvrtkama procijeniti buduće mogućnosti i obvezati se na određeni način djelovanja. Stavivši poslovni plan na papir, sve druge opcije su učinkovito marginalizirane i tvrtka je usklađena usredotočiti se na ključne aktivnosti. Poslovnim planom se mogu raspodijeliti određeni poslovni potezi na određene pojedince i tako postići lakše upravljanje kojim će se pratiti napredak.

4. Kako bi se upravljalo novčanim tokom

Pažljivo upravljanje novčanim tokom je temeljni uvjet za sve poslovne subjekte. Razlog je vrlo jednostavan. Mnoge tvrtke ne uspiju, ne zato što su beskorisni, već zato što su u konačnici postali insolventni (tj, ne mogu platiti svoje dugove kako dospijevaju). Iako je break-even point-gdje je ukupni prihod jednak ukupnom trošku vrlo važan za start-up, jednom kada poslovanje postane profitabilno, postaje sve manje važno.

Upravljanje novčanim tokom postaje bitno kada tvrtke nastave ulaganja u kojima postoje značajni financijski priljevi. Te mogućnosti potrebno je procijeniti kako bi izbjegli bilo kakve sezonske varijacije u poslovanju. Treba voditi računa da ako prodajete svoj proizvod ili uslugu za gotovinu dobijete prihode odmah. No ako prodajete na kredit, dobit ćete novac u budućnosti, a time možda morati platiti neke svoje troškove prije nego što dobijete taj prihod . To će staviti dodatni pritisak na solventnost poduzeća, stoga dobro strukturiran poslovni plan će vam pomoći upravljati zahtjevima za financiranjem unaprijed.

Autorica: Marina Novotny, vlasnica tvrtke Notalis za poslovno savjetovanje i izradu EU projekata i partnerica u Women in Adria članskom programu

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -