4 savjeta za brak u kojem kućanski poslovi nisu samo vaša obaveza

Svi smo čuli za izreku da “žena drži tri kuta kuće”. Međutim, sve je više žena koje su spremne prepustiti jedan od tih “kuteva” muškarcima. Žene su tradicionalno najčešće te koje se brinu o potrebama djece i obavljaju većinu kućanskih poslova te mnoge zbog toga i odustaju od vlastite karijere, a takva podjela uloga često dovodi do svađe.

Kućanski poslovi – uzrok svađa u vezi

Neka istraživanja pokazuju kako žena u prosjeku dnevno potroši dva i pol sata na obavljanje kućanskih poslova, dok muškarcima na slične poslove otpada samo oko sat vremena. Ako su u pitanju i djeca, tada se te brojke penju na četiri i pol sati brige za kuću i djecu.

Podvučemo li crtu, muškarcima dnevno ostaje otprilike pola sata više slobodnog vremena nego ženama.

Za neke parove, s vremenom, pitanje obavljanja kućanskih poslova prerasta u izvor svađa i nesuglasica. No, iako se na površini može činit da se par svađa oko toga tko će iznijeti smeće van ili tko će otići u kupovinu namirnica, u pozadini se zapravo radi o frustracijama jer se jedan od partnera osjeća preopterećen i nedovoljno cijenjen u vezi zbog nedostatka potpore i pomoći drugoga.

4 savjeta za podjelu kućanskih poslova

Američka novinarka Bridgit Schulte našla se u istom problemu kao i većina žena. Ona je obavljala sve kućanske poslove, dok je istovremeno njen suprug sjedio pred televizorom, ispijao pivo i gledao američki nogomet.

Kad je jednom prilikom shvatila da su nehotice preuzeli tradicionalne uloge za koje su uvijek tvrdili da neće preuzeti, podvukla je crtu.

Priznaje da je to bila najniža točka u njihovom braku, ali i početak procesa stvaranja uravnoteženog odnosa među partnerima.

Svoje je iskustvo “kako podijeliti kućanske poslove” prenijela u knjigu “Work, Love and Play When No One Has the Time” (Rad, ljubav i igra kad nitko nema vremena), a mi vam donosimo njena četiri savjeta za podjelu kućanskih poslova.

Kućanski poslovi nisu bez veze

Pristupite kućanskim poslovima kao obvezama koje je potrebno izvršiti i u dogovoru s partnerom ih podijelite. Samo zato što ste žena ne znači da morate i sve raditi same.

Dogovorite raspored

Podijelite obaveze tako da oboje imate podjednako vremena i za stvari koje su vam drage. On voli prati suđe? Izvrsno, neka onda to bude njegova obaveza. Vama je draže usisavati? Preuzmite na sebe taj dio posla. Ali nemojte pokleknuti i “čistiti” iza partnera ako on ne obavi svoj dio posla. Važno je da dogovorite raspored i držite ga se.

Majke ne moraju biti savršene

Mnogo žena kad postanu majke imaju osjećaj da nitko ne radi kućanske poslove dobro te da sve moraju napraviti same. No, to su samo hormoni.

I muškarac može jednako dobro presvući dijete ili mu pripremiti bočicu. Nema razloga da isključujete partnere iz tog aspekta brige za dijete. Što više vremena provede s djetetom, to će biti spretniji u brizi za njega. Osim toga, sve se češće ističe kako je važno da djeca tijekom odrastanja gledaju ravnopravnu raspodjelu kućanskih poslova među roditeljima.

Razgovarajte. Često.

Mladi ili novi parovi bi, prije početka zajedničkog života, trebali postaviti osnovna pravila. Tko će obavljati i koje kućanske poslove? Hoće li platiti nekom trećem da obavi neke kućanske poslove za njih? Razgovor bi trebalo ponoviti i kad se rodi dijete. Ako žena preuzima veći dio brige za dijete, muškarac može preuzeti veći dio kućanskih poslova. Ako ne stižete obaviti svoje kućanske poslove, razgovarajte s partnerom. Možda se možete “zamijeniti” za neki njegov posao koji ćete lakše obaviti.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -