4 stvari koje poduzetnice moraju izbjeći kako ne bi ugrozile brak

Poduzetnice žive i dišu svoj posao i teško pronalaze vremena za svoj privatni život.

One u genima nose tu strast i zato im je teško postići ravnotežu između privatnog i poslovnog života. Mnoge žrtvuju svoj privatan život, pa i brak zbog biznisa.

Autorica Meg Cadoux Hirshberg u svojoj knjizi „For Better or For Work: A Survival Guide for Entrepreneurs and Their Families“ istražuje utjecaj privatnog biznisa na obitelji i njihov odnos, ali i obrnuto. Zaključuje kako možete imati uspješan biznis i istovremeno uživati u obiteljskom životu, a s njom se slaže i Malini Bhatia, osnivačica web stranice Marriage.com, koja savjetuje o vrijednostima svakog braka.

4 načina kako izbjeći bračne zamke

Kako bi pomogla poduzetnicama, Bhatia donosi i 4 savjeta na koji način mogu izbjeći velike bračne zamke.

1. Izbjegnite kaos u braku postavljanjem jasnih ciljeva

Kao poduzetnica svom poslu pristupate odgovorno, tako se trebate odnositi i prema svom braku. Sjednite sa svojim suprugom i postavite jasne ciljeve. Zapišite ih na papir. S jedne strane neka budu vaši poslovni ciljevi, a s druge strane što očekujete od svog braka.

Ono što je važno je da shvatite da su ciljevi u braku jednako važni kao i oni vezani uz vaš biznis. I jedni i drugi su neophodni za život. Stoga, jasno postavite svoje ciljeve, jer jednako je važno prijaviti novog klijenta kao i otići sa suprugom na date night.

2. Postavljanjem granica izbjegnite pretjerani rad

Poduzetnicama je njihov biznis više od posla. One se teško isključe, a osobito one koje rade od kuće teško mogu napraviti granicu gdje završava posao, a počinje dom. I radoholizam je vrsta ovisnosti, stoga ne treba pretjerivati s tim.

Osobito u vašem braku važno je da postavite svoje ranice i odredite svoje radno vrijeme, a ostatak vremena da posvetite svom suprugu. Isplanirajte kad ćete doći kući na večeru, kako ćete provesti vrijeme u večernjim satima, kamo ćete otići za vikend… Ako želite sretan brak, izdvojite vrijeme za supruga kako bi se vaš odnos još više razvijao.

3. Izbjegnite bolna pitanja otvorenom komunikacijom

Zbog silnih problema na poslu, ponekad je poduzetnicama lakše pretvarati se da je sve u redu u njihovom braku, čak i kad postoje problemi. Kako biste izbjegle bračne probleme, razgovarajte sa suprugom svaki dan, koliko je god to moguće.

Pričajte o vašem danu, vašem poslu, što vas muči. Pričajte otvoreno o tome. Ako je potrebno, posjetite bračno savjetovanje. Ključ uspješnog braka je da slušate što vam suprug govori, ali i što vam ne govori.

4. Izbjegnite razdvajanje darivajući svog supruga

Pokažite svom suprugu vašu ljubav i povezanost nekim znakom pažnje. Uložite malo svog vremena i energije i napravite za njega nešto lijepo, ne očekujući ništa zauzvrat. Neka vaš suprug shvati koliko ga cijenite.

Što bi ga najviše razveselilo? Što bi najviše cijenio? Čak i neka sitnica, kao što je kuhanje njegovog omiljenog jela ili čišćenje njegovog automobila može vam pomoći u tome.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više