5 lekcija koje možete naučiti nakon što ste dobili otkaz

Mnogi od nas su se u svojoj karijeri susreli s osjećajem uzbuđenja kada smo dobili posao koji smo dugo priželjkivali. Iako u Hrvatskoj vlada klima da čovjek treba biti sretan što uopće radi, u razvijenijim zemljama, promjena karijere i posla nije velika nepoznanica. Ljudi svojevoljno odlučuju preći s jednog posla na drugi, ako im se ponudi bolja prilika, a i često iz otkaza koji dobiju, pokušaju izvući najbolje.

Iako takvih pozitivnih primjera ima puno manje, jer mnoge od nas otkaz doslovno shrva, ne samo financijski već i mentalno, iz svake situacije u životu može se puno toga naučiti, pa tako i iz ove. Donosimo vam pet važnih lekcija koje možete naučiti nakon otkaza:

Vrijeme je za promjenu

Kako dalje, gdje sad? To je pitanje s kojim se mnogi susreću nakon otkaza. Iako otkaz može poljuljati vaše samopouzdanje i osjećaj vrijednosti, možda je sad pravo vrijeme da se odlučite na promjenu u svom životu. Ovo je prava prilika da otkrijete čime se želite baviti u životu i krenite tim putem.

Posvetite se sebi

Još jedna važna lekcija koju vas otkaz nauči, iako toga na prvu možda niste svjesni, jest činjenica da ako ste izgubili posao, ne znači da ste izgubili svoj identitet. Ovo je pravo vrijeme da poradite na svom životu, posvetite se sebi, prijateljima i obitelji.

Smijete uzeti pauzu

Ako vam financijske mogućnosti to dopuštaju, nakon otkaza napravite pauzu od poslovnih obaveza. Na taj način ćete vratiti motivaciju u svoj život i biti spremni za nove poslovne izazove.

Otpustite mržnju i zavist

Nije lako ostati pozitivan nakon što vam se snovi o radnom mjestu, idealnom poslodavcu ili plaći sruše, ali uvijek možete zadržati humanost i shvatiti da ta situacija nije odraz vas samih a ni drugih ljudi, već samo promjena i pad koji je nužan kako bi napredovali. Zaboravite na negativne emocije, poput krivnje ili bijesa, već se usredotočite na to kako krenuti dalje. Sposobni ste i zapamtite to.

Otkaz nije kraj karijere

Što će misliti ljudi? Što sam ovo znači? Samo su neka od pitanja koja si možete postavljati i napraviti sebi štetu. Dobiti otkaz nije kraj svijeta, ne govori ništa loše o vama, jer i sami znamo da do toga mogu dovesti različiti razlozi, koji u većini slučajeva nisu povezani s nama samima i našom sposobnošću obavljanja posla i zadataka. Vaša karijera će sadržavat niz različitih poslova i nemojte se bojati prepustiti životu, jer on nosi uspone i padove, i u tome je njegova čar.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -