5 načina kako možete usrećiti vaš mozak

Znate li kako možete usrećiti vaš mozak? Neuroznanstvenici znaju odgovor na ovo pitanje – postoji lak i jednostavan način. Ne radi se o dobivanju na lutriji.

5 stvari koje će vas usrećiti

Urednik The Weeka Erik Barker tražio je savjete kako da se osjećamo sretnije svaki dan od Alexa Korba, neuroznanstvenika s kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu. Evo što nam Eric preporuča:

1. Slušajte glazbu iz najsretnijeg perioda u životu

Glazba ima velik utjecaj na mozak. Slušajući pjesme iz sretnog perioda, podsjetit ćete se na te situacije, što će vam pomoći da se osjećate povezani s tim sretnim trenutkom u vašem životu, te da on opet bude prisutan.

2. Smijte se i nosite sunčane naočale

Mozak ponekad nije siguran kako se osjećate. Međutim, kada vas vidi nasmijane, jasno mu je da ste sretni. A kada niste sretni, nabacite lažni osmijeh jer će se vaš mozak osjećati bolje.

A zašto sunčane naočale? Zbog jake svjetlosti možete početi škiljiti. Mozak to može interpretirati kao zabrinutost, odnosno da ste nesretni. Kada stavite sunčane naočale, nećete zbunjivati mozak. Izgledat ćete cool i bit ćete sretniji.

3. Razmišljajte o dugoročnim ciljevima

Kada ste pod stresom, razmišljajte o svojim dugoročnim ciljevima. Na taj način će vaš mozak imati osjećaj kontrole te će otpuštati dopamine koji će vam omogućiti da se osjećate motiviranijima.

Dakle, ne trebate mijenjati svijet, dovoljno je da promijenite način na koji doživljavate taj svijet. To će vam biti dovoljno da se osjećate bolje.

4. Dobro se naspavajte

Osobe koje pate od kronične nesanice sklonije su oboljevanju od depresije. S druge strane, depresija može uzrokovati probleme sa spavanjem. Stoga je važno dobro se naspavati.

Kako možete poboljšati san? Dio dana probajte provesti pod jakom sunčevom svjetlošću, a noću pokušajte što više biti pod slabim svjetlom. Pokušajte ići spavati svaku noć u isto vrijeme, a dobar časopis vam također može poboljšati san.

5. Nemojte odugovlačiti

Ako želite izgraditi dobre navike i prestati oklijevati, prvo morate smanjiti stres. Iako je odugovlačenje često začarani krug – ako kasnite, imate manje vremena za završenje projekata. Zbog toga ste pod još većim stresom pa odgađate još više. Zbog toga imate još manje vremena…

Pokušajte pronaći malu stvar koju možete učiniti sada i koja će vam pomoći da ostvarite cilj. Kada napravite taj jedan mali korak, osjećat ćete se  bolje i lakše ćete upravljati situacijom.

Uz ovih pet savjeta, Eric dodaje da biste trebali ići u šetnju svakog jutra, po mogućnosti s prijateljem.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više