5 najvećih pogreški koje radite prilikom odlaska u kupovinu

Čini vam se da trošite previše na hranu, a ne znate zašto? Svakoga dana odlazite u isti dućan i (mislite da) kupujete samo ono što vam je potrebno? Obavljate brzinski shopping i ne zadržavate se u dućanu više od 10 minuta? Možda je baš u tome problem.

U nastavku je 5 najvećih pogreški koje radite prilikom odlaska u kupovinu i koje vam iz džepa izvlače više novca nego što ste planirali.

Odlazak u kupovinu bez popisa

Mnogima se pisanje popisa namirnica čini kao gubitak vremena, zato u dućan odlaze nepripremljeni i „u hodu“ smišljaju što će toga dana kuhati.  Stihijski ubace par sasvim nepotrebnih stvari u košaricu, a one najpotrebnije često zaborave. Ovaj scenarij se nerijetko događa i zbog improvizacije u kupovini potrošimo mnogo više novca nego što smo planirali.

Ne koristite kupone s popustima

Većina dućana ima različite kartice kojima nagrađuju vjernost svojih kupaca, pa im tako s vremena na vrijeme odobre prilično dobre popuste i daju različite druge pogodnosti. Razumijemo da je pitanje „Imate li našu karticu za bodove?“ u nekim trenucima zadnje što želite čuti nakon napornog radnog dana, ali ako svaki dan idete u isti dućan i tamo trošite vašu plaću, bilo bi dobro da se informirate o kuponima ,karticama i popustima i iskoristite ih kada za to dođe vrijeme.

Ne uspoređujete cijene istih proizvoda

odlazak u kupovinu

Cijena uglavnom prati kvalitetu i za neke se proizvode zaista isplati dati koju kunu više jer je razlika u kvaliteti nemjerljiva. Ipak, za neke namirnice, poput zamrznutog povrća ili konzervi, mogli biste izdvojiti koju minutu prilikom određivanja za što ćete se odlučiti i ponešto uštedjeti. Neka vam ne bude neugodno usporediti  cijene i saznati koje su cijene drugih brendova za koje do tada možda i niste znali.

Kupujete sve namirnice na jednom mjestu

Da, ovo je najbrža i najefikasnija metoda kupnje namirnica, ali često i najskuplja. Ukoliko niste upoznati s ponudom drugih dućana u vašoj blizini, završit ćete kupujući sve na istom mjestu i nepotrebno potrošiti više novca nego što biste mogli da ste samo otišli u dućan koji je par minuta dalje.

Ne znate što kupovati u većim zalihama

Ponekad vidite nešto na popustu i odmah odlučite kupiti 5 ili više pakiranja istog proizvoda, misleći kako ste baš dobro prošli. Ondesete sve to kući, napravite jedan ručak i zaboravite da ste kupili još pet istih pakiranja. Proizvodu uskoro istekne rok i morate ga baciti. Jeste li dobro prošli? Odgovor vjerojatno znate.  Ako se ne radi o higijenskim, zamrznutim ili proizvodima s vrlo dugim rokom trajanja, dobro razmislite hoćete li iskoristiti naizgled odličan popust.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Odvjetnica objašnjava kako će se provoditi skraćeni radni tjedan te što...

Aktualna tema posljednjih dana je skraćivanje radnog vremena odnosno skraćeni radni tjedan koje je službeno najavljeno od strane nadležnog ministra u...