5 najvećih pogreški koje radite prilikom odlaska u kupovinu

Čini vam se da trošite previše na hranu, a ne znate zašto? Svakoga dana odlazite u isti dućan i (mislite da) kupujete samo ono što vam je potrebno? Obavljate brzinski shopping i ne zadržavate se u dućanu više od 10 minuta? Možda je baš u tome problem.

U nastavku je 5 najvećih pogreški koje radite prilikom odlaska u kupovinu i koje vam iz džepa izvlače više novca nego što ste planirali.

Odlazak u kupovinu bez popisa

Mnogima se pisanje popisa namirnica čini kao gubitak vremena, zato u dućan odlaze nepripremljeni i „u hodu“ smišljaju što će toga dana kuhati.  Stihijski ubace par sasvim nepotrebnih stvari u košaricu, a one najpotrebnije često zaborave. Ovaj scenarij se nerijetko događa i zbog improvizacije u kupovini potrošimo mnogo više novca nego što smo planirali.

Ne koristite kupone s popustima

Većina dućana ima različite kartice kojima nagrađuju vjernost svojih kupaca, pa im tako s vremena na vrijeme odobre prilično dobre popuste i daju različite druge pogodnosti. Razumijemo da je pitanje „Imate li našu karticu za bodove?“ u nekim trenucima zadnje što želite čuti nakon napornog radnog dana, ali ako svaki dan idete u isti dućan i tamo trošite vašu plaću, bilo bi dobro da se informirate o kuponima ,karticama i popustima i iskoristite ih kada za to dođe vrijeme.

Ne uspoređujete cijene istih proizvoda

odlazak u kupovinu

Cijena uglavnom prati kvalitetu i za neke se proizvode zaista isplati dati koju kunu više jer je razlika u kvaliteti nemjerljiva. Ipak, za neke namirnice, poput zamrznutog povrća ili konzervi, mogli biste izdvojiti koju minutu prilikom određivanja za što ćete se odlučiti i ponešto uštedjeti. Neka vam ne bude neugodno usporediti  cijene i saznati koje su cijene drugih brendova za koje do tada možda i niste znali.

Kupujete sve namirnice na jednom mjestu

Da, ovo je najbrža i najefikasnija metoda kupnje namirnica, ali često i najskuplja. Ukoliko niste upoznati s ponudom drugih dućana u vašoj blizini, završit ćete kupujući sve na istom mjestu i nepotrebno potrošiti više novca nego što biste mogli da ste samo otišli u dućan koji je par minuta dalje.

Ne znate što kupovati u većim zalihama

Ponekad vidite nešto na popustu i odmah odlučite kupiti 5 ili više pakiranja istog proizvoda, misleći kako ste baš dobro prošli. Ondesete sve to kući, napravite jedan ručak i zaboravite da ste kupili još pet istih pakiranja. Proizvodu uskoro istekne rok i morate ga baciti. Jeste li dobro prošli? Odgovor vjerojatno znate.  Ako se ne radi o higijenskim, zamrznutim ili proizvodima s vrlo dugim rokom trajanja, dobro razmislite hoćete li iskoristiti naizgled odličan popust.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više