5 razloga zašto biste trebali kuhati s djecom

Želja svakog roditelja je da njegovo dijete bude uspješno ili uspješnije od njih.

No, najvažnija su sretna i zaigrana djeca kojima je omogućeno da se čim više bave onim što je najvažnije za njihov razvoj – a to je igra. Znaju to i na portalu Djeca.hr gdje potiču kreativan razvoj djece, njihove individualizacije i interkulturacije.

Kulinarske radionice za učenje o životnim vještinama

Majke i osnivačice portala Katarina Strong i Sanda Šeparović pokrenule su kulinarske radionice u želji da na zabavan i kreativan način nauče djecu životnim vještinama.

I priprema obroka može biti zabavna. Kreativna aktivnost tako uključuje odabir različitih namirnica, njihovo kombiniranje, različite omjere u kojima se upotrebljavaju, različite načine obrade i pripreme namirnica, kušanje…

“Na taj način potičemo kod djece interes za pripremu hrane, što posredno dovodi do interesa za različite namirnice, njihovo porijeklo i kvalitetu. Ovakav pristup dovodi do toga da djeca počnu razgovarati o hrani, razmišljati od čega se sastoji njihov obrok i kako utječe na njihovo zdravlje”, rekla nam je Sanda.

Njihove radionice namijenjene su djeci od 3 do 13 godina, a posebno su prilagođene za djecu od 3 do 6 godina te za djecu od 7 do 13 godina. U ponudi su 3 različita programa – Od Dolca do lonca, Put oko svijeta te Mali pekari, a Sanda ističe kako se radionice organiziraju za maksimalno 15 djece kako bi se svakom mogla posvetiti potrebna pažnja te radi kvalitete same edukacije.

“Djeca na radionicama uče o vrstama voća i povrća, tehnikama čišćenja voća i povrća, što je to zdrava prehrana, koje je sezonsko voće i povrće, kako koristiti začine, kako se namirnice spremaju, koje se namirnice mogu smrzavati i podgrijavati, a koje ne, kako čitati recept, ali i o specifičnostima raznih svjetskih kultura i kuhinja.”

kuhanje s djecom

Također, uče kako kupovati namirnice, kako razlikovati svježe namirnice i kolika je cijena namirnica. Djecu možete poticati i uvoditi u svijet kuhanja već od treće godine, savjetuje Sanda, jer djeca već tada uživaju mijesiti tjesto i posipati se brašnom.

“Prezadovoljni smo odazivom, djeca su oduševljena kulinarskim radionicama i često se vraćaju, podjednako uživaju u kuhanju i u spoznaji da mogu puno toga sami napraviti. Na taj način potičemo djecu samostalnosti, ali razvijamo i samopouzdanje te socijalizaciju i timski rad. Organiziramo i kulinarske rođendane na kojima djeca sve sama pripreme i skuhaju, i tako se kroz proces pripreme hrane zabavljaju sa svojim gostima”.

Kuhanje s djecom – zašto ih trebate uključiti?

I novinarke i urednice New York Timesa K.J. Dell’Antonia i Margaux Laskey smatraju kako djeca trebaju biti uključena u kuhanje i to bez obzira na dob. A osim radionica, možete ih uključiti na način da vama pomažu u pripremi jela. Djeca će na taj način biti ponosna jer se mogu sami za sebe brinuti ili nahraniti svog prijatelja ili braću.

Uz to, navele su još 5 razloga zašto biste ih trebali uključiti u kuhanje:

1. Djeca koja kuhaju postaju djeca koja kušaju, a ponekad i jedu

Uključite li dijete u kuhanje, bez obzira dodaje li ono samo neke sastojke u salatu, uvelike vam povećava vjerojatnost kako će kušati tu hranu kad bude na stolu. Na taj način postići ćete i da bude otvorenije prema novim okusima, ali i kulturama i stavovima.

2. Djeca koja kuhaju kažu “Ja mogu”, umjesto “Ja ne mogu”

Dijete koje uspije u dobi od 9 godina pripremiti večeru za obitelj (bez obzira je li to najjednostavnija moguća večera), kad pogleda bilo koji meni u restoranu, reći će da on može učiniti isto to. I taj stav nosit će i i zvan kuhinje.

3. Kuhanje je način razgovora o zdravlju

Najbolji način kako možete brinuti za vaše zdravlje je da jedete kod kuće. Uz zajedničko kuhanje možete objasniti vašem djetetu zašto je važno jesti ribu, puno povrća te zašto je potrebno piti puno tekućine, prije svega vode.

4. Kuhanje je način razgovora o zdravim sastojcima

Djeca koja sudjeluju u pripremi sladoleda ili kolača, znaju koji su sve sastojci potrebni za to. Ali i koji sastojci idu za pripremu zdravog obroka.  Kada s djetetom odete u trgovinu, pridružit će vam se u potrazi za zdravim sastojcima jer će znati razlikovati što je zdravo, a što nije.

5. Kuhanje zbližuje kuhare svih uzrasta

Uz kuhanje ćete bolje upoznati svoje dijete. Bez obzira što će vam možda kuhinja izgledati neuredno i morat ćete više vremena posvetiti čišćenju, zajedničko druženje će vas zbližiti, a svom djetetu moći ćete prenijeti recepte koje ste naučili od vaših roditelja, baka…

Kuhate li i vi s vašom djecom?

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više