5 savjeta za prezentaciju koja se pamti

Napraviti dobru prezentaciju koja će biti sažeta, jasna i svima razumljiva, a koja će istovremeno ostati zapamćena pravo je umijeće. Mnogima je problem sažeti sve ono što žele reći pa često griješe stavljajući mnogo teksta na svaku stranicu prezentacije.

Praksa je pokazala kako osobe koje prate prezentaciju na projektoru ne mogu istovremeno i koncentrirano slušati o čemu govorite, ako je na prezentaciji mnogo teksta koji moraju pročitati.

Kako bismo vam olakšali izradu prezentacije i pomogli da napravite prezentaciju koja se pamti, pronašli smo nekoliko zanimljivih savjeta.

5 savjeta za prezentaciju koja se pamti

Prije no što krenete s izradom prezentacije razmislite koliko duga vaša prezentacija treba biti. Naime, ako imate ograničeno vrijeme za prezentiranje morate napraviti prezentaciju koju ćete moći održati u zadanom vremenu. Nema gorega nego kad netko produlji prezentaciju ili kad ga moderator prekida u pola rečenice jer mu je isteklo vrijeme.

Kad ste definirali koliko dugačku prezentaciju trebate imati, možete krenuti sa samom izradom.

Pomno osmislite ‘slajdove’

Prezentirate li pred manjom grupom ljudi, nemojte se fokusirati na izradu dugačke i opsežne prezentacije. Radije izvucite najbitnije poruke na nekoliko ‘slajdova’, isprintajte ih i podijelite okupljenima.

Poruke koje biste inače prenosili kroz prezentaciju radije prenesite u razgovoru, a isprintani ‘slajdovi’ mogu poslužiti okupljenima i kao prostor za bilježenje dodatnih informacija.

Napravite prezentaciju nakon govora

Kako bi si olakšali stvaranje prezentacije, prvo na papir stavite sve što želite reći. Tek kad ste osmislili što želite reći možete izvući ono najbitnije i to staviti na ‘slajdove’ u prezentaciju.

Napisan govor ujedno će vam olakšati odabir vizuala kojima ćete lakše prenijeti svoju poruku publici.

‘Slajd’ mora biti razumljiv

Kad izrađujete pojedinačne ‘slajdove’ razmišljajte o publici kojoj se obraćate. Dobar ‘slajd’ mora biti razumljiv svima i mora ga se shvatiti u roku od nekoliko sekundi.

Mnogo teksta ili nejasna poruka omesti će publiku i spriječiti ju da se fokusira na ono što vi govorite.

Informacije moraju biti dozirane

Najbolje bi bilo kad biste na svakom ‘slajdu’ mogli imati jednu informaciju. Ako to nije moguće, poslužite se animacijom kojom ćete dozirati informacije na samom ‘slajdu’ i tako zadržati pozornost publike.

Kako biste si olakšali posao, skicirajte svoju prezentaciju na ‘post-it’ papirićima. Njihova veličina neće vam dopustiti da prezentirate previše informacija odjednom, a i lako se poigrati redoslijedom.

Prezentacija mora biti vizualno privlačna

Čar dobre prezentacije je da naglasi ono što vi govorite vizualnim podražajem. Grafikon, tablica ili fotografija mogu vam pomoći da istaknete poruku koju prenosite riječima.

sastanci

Još par savjeta

Kako biste zadržali pozornost publike vaša prezentacija mora imati ritam i mora ‘teći’. To znači da će i vizualno pratiti ono što govorite, ali i da će svaki ‘slajd’ vizualno biti privlačan i prenijeti poruku za sebe.

Želite li nešto posebno istaknuti poslužite se kontrastom. Promijenite boju samo ključne riječi, povećajte font, istaknite samo određeni dio fotografije pomoću kontrasta ili zamutite pozadinu fotografije kako bi ključan predmet ‘iskočio’.

Nemojte se bojati bjeline u prezentaciji. Bijela pozadina usmjerava pogled publike na ono što je bitno na ‘slajdu’ i na efektan način može istaknuti neki broj ili podatak koji je vama bitan.

Posebnu pozornost obratite na ujednačenost. Vodite računa da je font i veličina slova jednaka kroz cijelu prezentaciju, da su fotografije ili ilustracije istog stila i da prezentacija odaje dojam kako je na njoj radila samo jedna osoba.

Sad kad smo prikupili najbolje savjete za upečatljivu prezentaciju, na vama je da ih primijenite. I nemojte se obeshrabriti ako ne uspijete od prve. Za napraviti dobru prezentaciju trebat će nešto prakse i strpljenja.

Foto: 123.rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -