6 načina kako prevladati manjak motivacije

Svaka naša odluka ili radnja protkana je motivacijom, pa možemo reći da nam je ona potrebna poput zraka koji dišemo. Motivacija je ono što nas pokreće u ostvarenju naših ciljeva i interesa, kako kratkoročnih tako i dugoročnih. Osim toga, važna je u privatnom i poslovnom životu, kad smo motivirani svaku obavezu lakše doživljavamo i u skladu s tim izvršimo, a time nam je i svakodnevni život i rad jednostavniji, kvalitetniji i ljepši.

Motivacija je ključ sretnog života

Motivacija je uvjetovana vanjskim i unutarnjim čimbenicima koji nam daju želju i energiju za postizanje određenih ciljeva, a satkana je od naših interesa, intenziteta želje za postizanje određenog cilja i naših ambicija i očekivanja. Motivacija je, zapravo, ključ sretnog života. Bez nje smo nedefinirani i zanemarujemo privatne i poslovne ciljeve.

No, povremno nam se svima dogodi pad entuzijazma i energije koju je potrebno obnoviti da bismo se pokrenuli, a uglavnom je uzrokovana manjkom interesa i samopouzdanja, a ponekad i manjkom psihičke ili fizičke stimulacije.

Kako biste povratili izgubljenu motivaciju pročitajte sljedeće smjernice koje će vam pomoći da se ponovno pokrenete.

Budite pozitivni

Budite pozitivni, no pri tome i realistični, koliko god možete. Negativna razmišljanja će nas oneraspoložiti i odvući od ostvarenja naših ciljeva. Afirmativne rečenice o samome sebi imaju vrlo moćnu i kreativnu snagu. Okružite se pozitivnim osobama i ne započinjite negativne razgovore i rasprave s drugima ili sami sa sobom. Čitajte i slušajte samo pozitivne informacije jer vas one „pune“ poticajnim sadržajima koji vas mogu dodatno motivirati. Dakle, birajte o čemu ćete razmišljati, što ćete gledati, čitati, slušati i s kim ćete kontaktirati.

Planirajte

Dok izrađujete i osmišljavate plan svojih aktivnosti, otvoreni ste novim idejama koje vam pri tome mogu pasti na pamet, te time povećavate šansu za bolju produktivnost i konačan ishod. Bez zapisanog plana i jasne strategije, nemate smjerice i vrlo lako možete zapasti u letargiju. Prethodnu večer obavezno napravite popis obaveza, a kad ih već imate zapisane, više ste motivirani da ih izvršite.

Nagradite se

Bez obzira je li riječ o velikim ili malim uspjesima, nagradite se. Nagrada za dostignuti cilj ili uspješno izvršeni plan dodatno će vas motivirati. To može biti mala sitnica poput kupnje omiljenog sladoleda ili pak neki veći izdatak kao što je odlazak na ekskluzivni odmor, no svaku nagradu morate i zaslužiti. Nemojte biti strogi prema sebi, ali ni previše popustljivi.

Učite iz svojih pogreški

Svatko od nas griješi i to je potpuno normalno, no za daljnji napredak bilo u poslovnom ili privatnom životu, važno je nešto naučiti iz vlastitih pogreški. No, još je važnije naučiti otpustiti vlastite pogreške te otpustiti ljutnju i jadikovanje oko nečega što se dogodilo u prošlosti. Umjesto toga analizirajte svoje postupke i procijenite kako ste se nosili s određenom situacijom, te kako ste možda mogli drugačije riješiti problem. S ovakvim stavom prema prošlim pogreškama, lakše ćete se suočiti s novim izazovima.

Okružite se osobama koje vas podržavaju

Postoji vrlo zanimljiva izreka koja kaže: S kim si, takav si! Osobe s kojima svakodnevno dolazite u kontakt, obitelj, najbliži prijatelji te osobe s kojima poslovno surađujete mogu na puno načina utjecati na vašu motivaciju. Stoga je vrlo važno da se okružite pozitivnim osobama koje vas podržavaju, jačaju vam samopouzdanje ili vam pak svojim idejama ili kontaktima pomažu u poslovnoj karijeri. Dobro razmislite o osobama koje ste odabrali u svom okruženju i njihovu utjecaju na vaš život.

Nakon svakog uspjeha, odahnite

Vrlo često zaboravimo koliko smo daleko dogurali i što smo sve postigli. Povremno je dobro uzeti pauzu i malo proanalizirati dosadašnje uspjehe, nije važno jesu li mali ili veliki, sve dok nas podsjećaju na pobjede nad nekim vrlo teškim životnim izazovima.

I naposljetku, ne zaboravite da vam općenito pozitivan stav može promijeniti život i motivirativas na produktivne poteze te vam pomoći da ispunite sve svoje potencijale. Dakle, svjesnim odabirom pozitivne perspektive zadržavamo motivaciju i eliminiramo sve negativnosti iz našeg života.

infografika1

Foto: 123rf i 3plusinternational

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -