6 načina za učinkovito suočavanje sa strahom od siromaštva

Neki od najvećih strahova su strah od manjka novca, gubitka svog doma te siromaštva.

Iako postoje različite financijske brige, sve se javljaju iz temeljne emocije – emocije straha.

Žene imaju veći strah od siromaštva

Žene više od muškaraca brinu o svojoj financijskoj sigurnosti. Elizabeth Revenko, viši financijski planer iz San Francisca navodi kako je istraživanje iz  2015.  Američkog psihološkog društva i Harrisa pokazalo kako gotovo trećina ispitanih žena kaže da stalno ili većinu  vremena brinu o financijama, a kod gotovo polovice njih se javlja stres hoće li uspjeti platiti osnovno. Allianzovo istraživanje iz 2013. govori kako gotovo polovica žena  često ili ponekad osjeća strah da ne ostane bez novca i postane beskućnica.

Strah se javlja kod svih žena –  udovica, rastavljenih žena, udanih, ali i onih koje se nikad nisu udale. Jednako tako, obuhvaća sve dobne skupine i socioekonomske statuse.

Briga oko novca može narušiti zdravlje, ali i međuljudske odnose. Zbog straha često ne možete misliti ispravno niti donositi odluke, a može vas spriječiti da imate više.

Za suočavanje s novčanim brigama potrebna je samodisciplina, velika posvećenost i volja. Revenko predlaže 6 načina za učinkovito suočavanje sa financijskim stresom:

1. Preuzmite kontrolu

Preuzimanje kontrole najbolji je način kako biste se osjećali sigurni. Počnite bilježiti na što sve trošite,  čak i na one male osnovne stvari koje smatrate beznačajnim. Osim toga, napravite svoj proračun kako biste lakše preuzeli kontrolu nas svojim financijskim životom. Važno je i da trošite manje nego što zarađujete.

2. Reafirmirajte samopouzdanje

Važno je da potvrdite sposobnost da se brinete o tome što je važno za vas. Vjerujte u afirmacije jer samopouzdanje započinje od vjerovanja nas samih u sebe. Umjesto stava „Želim…“ ili „Nadam se da ću…“ zauzmite stav „Imam..“ i „Ja sam..“

3. Brinite o sebi

Priuštite si nešto u čemu ćete uživati, nešto što nije skupo ili ne košta ništa. Napravite pjenastu kupku, prošećite parkom, stanite i pomirišite cvijeće, pjevajte uz radio, ugasite zaslon ili se opustite uz šalicu čaja. Radite stvari koje će vas osloboditi od stresa.

4. Izbjegavajte žaljenje za propuštenim

Važno je biti oprezan, osobito kada se radi o financijama, ali pretjerana opreznost zbog iracionalnih strahova zbog gubitaka vas može dovesti do toga da žalite zbog propuštene prilike.

5. Pitajte za pomoć

Ponekad nećete biti sigurni što trebate učiniti i to je normalno. Konzultirajte se sa svojim financijskim savjetnikom, zatražite podršku od prijatelja ili obitelji kako biste lakše upravljali financijama.

6. Njegujte odnose

Njegovanje odnosa s obitelji, prijateljima i profesionalnom mrežom korisno je jer će vam pomoći da se osjećate sigurno, te da imate kontrolu nad vašim životom.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Medicinska pedikura: I stopala trebaju pravilnu njegu

Ljeto je pred vratima i sve više nosimo laganu i otvorenu obuću i odjeću. S višim temperaturama treba uskočiti u ljetne...
- Advertisment -