6 najčešćih grešaka webstranica i kako ih izbjeći

Kamen temeljac svake web stranice je sadržaj. Korisnik je na vašoj stranici jer na određeno pitanje traži odgovor. Što ćete biti uspješniji u pružanju odgovora, to će vaš sajt biti posjećeniji.

Greške webstranica tjeraju posjetitelje zauvijek

Nakon što ste ga definirali, sadržaj je potrebno prezentirati, a prije nego se objavite, provjerite radite li ove (česte) greške:

1. Teško čitljiv sadržaj

Ako se sadržaj ne čita lako, svrha webstranice je promašena. Kako biste uspješno komunicirali s korisnicima obratite pažnju da:

  • izbjegnete loš kontrast boja podloge i fonta
  • podijelite tekst u odlomke
  • veličina fonta bude prilagođena za sve ekrane plus da postoji mogućnost zooma (minimum za mobitele, za paragraf 16 px odnosno ako baka može pročitati dobro je)
greške_web_stranica

2. Nered u organizaciji sadržaja

Ovu grešku je početnicima teško izbjeći jer odmah otvaraju program i počinju “raditi”. Nakon par sati bit ćete isfrustrirani, a stranica će vam izgledati kao iz 1998.

Zato je potrebno sajt prvo skicirati na papiru, krenite od okvira. Odredite što je zbilja bitno u sadržaju, ostalo izbacite. Napravite više verzija, a ako se na kraju ovog procesa ponovno nađete s prenatrpanim sajtom, dodajte bijeli prostor između svih elementa.

3. Hijerarhija sadržaja

Budite radikalni u isticanju važnih informacija. Vid je naše najbrže osjetilo, to znači da sadržaj skeniramo nesvjesno.  Tako kada ističete naslov – ne budite suptilni nego ga stvarno istaknite. Podnaslov zbilja smanjite. Nemojte tjerati oko korisnika da zastane i misli što je važnije.

greške_web_stranica

Na kraju napravite i ovaj test: pogledajte web tako da škiljite. Ako je najvažnije i dalje vidljivo, uspjeli ste.

greške_web_stranica

Ovdje smo zamutili web, što ima isti efekt kao škiljenje. Ovo je dobar primjer isticanja važnoga, u ovom slučaju poziva na akciju.

4. Nedosljednost

Oku su dragi poznati, ponavljajući obrasci i dizajneri to dobro znaju. Vrijedi i obratno, nedosljednost nas odbija, zato je dosljednost zlatno pravilo. Budite dosljedni u bojama, razmacima, fontovima. Naravno, možete biti i nedosljedni, ali to bi trebala biti namjerna odluka.

5. Stock fotke na kojima su svi presretni

Ovakve fotografije su nevažne jer im nitko zapravo ne vjeruje, a zauzimaju vrijedan prostor na kojem možete prezentirati nešto što ima suštinsku vrijednost.

greške_web_stranica

Ni ljudi koji su uspješno vratili s Apollo 13 nisu bili ovako sretni.

6. Previše fontova

Koristite jedan font. Maksimalno dva. Kako ne biste izgubili sate i sate na google fonts, uzmite bilo koji s ove liste i nećete pogriješiti:

Garamond

helvetica

Futura

Bodoni

Frutiger

Caslon

Optima

Univers

Baskerville

Ako vam je za oko zapeo neki super font, otkrijte o kojem fontu se radi ovdje:

https://www.myfonts.com/WhatTheFont/

Zaključak

Pri stvaranju web stranice, stalno mislite da korisnik traži odgovor na svoje pitanje. Omogućite mu to brzo i efikasno; imate 10 do 30 sekundi prije nego što će većina korisnika napustiti vašu stranicu. Ne tratite to vrijeme žicajući email pop-upom, omogućite mu pretraživanje i ne pokušavajte da bude što duže na stranici tako da koristite trikove ili ga bezrazložno navigirate. Što brže korisnik dobije što je traži, to će njegovo pozitivno iskustvo biti bolje.

Women in Adria članice ostvaruju posebne pogodnosti na usluge koje nudi Mariana Čačić.

Autorica: Mariana Čačić, 10000 stvari

Foto: Mariana Čačić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -