6 operativnih razloga zašto se odlučiti za outsourcing prodaje

Mali poduzetnici su Katice za sve. Nekima leži prodaje, a neki bi se radije bavili proizvodnjom, razvojem novih proizvoda….

Kada tvrtka naraste toliko da je potrebno osnovati odjel prodaje, on također treba biti efikasan i ostarivati rezultate. Dok dođete do nivoa da imate cijelu vojski prodajnih predstavnika, outsourcing prodaje može biti rješenje za optimizaciju prodaje.

Zašto se odlučiti za outsourcing prodaje?

Donosimo vam 6 operativnih razloga zašto se odlučiti za outsourcing prodaje

1. Fokusirajte se na bitne stvari

Outsourcing omogućava da tvrtka odnosno njena uprava prebaci fokus sa operativnih na strateške odluke. Ostavite operativne detalje stručnjacima koji imaju iskustva u rješavanju takvih situacija. Outsourcanje prodaje je alat za prilagodbu organizacije koja treba postati operativnija i jednostavnija za vođenje.

2. Učinite si dostupnim prvoklasne resurse

Možete li stvarno sami naći, zaposliti i platiti najbolje ljude za vašu prodaju? Možete li im priuštiti svu edukaciju koja im je potrebna? Možete li si dopustiti ulaganje u svu infrastrukturu potrebnu za njihov rad? Čak i kad bi sve to uspjeli, koliko bi vas to koštalo i da li bi vaši proizvodi opterećeni svim tim troškovima još uvijek bili konkurentni?

3. Raspolažite sa točnim i objektivnim podacima

Outsourcing stručnjaci koji obavljaju poslove za vas su objektivni promatrači. Uvijek je jednostavnije dobiti pravu sliku kada na stvari gledate sa strane i sa određenim odmakom od operativnih, organizacijskih, financijskih problema koji se javljaju u svakoj organizaciji. Lakše je biti objektivan kada nisi emotivno vezan uz konkretan proizvod. Podaci koje prikupljaju uvijek su strukturirani i daju jasnu sliku konkretne situacije. Na taj način omogućeno vam je pravovremeno donošenje potrebnih odluka.

4. Iskoristite resurse koje interno nemate na raspolaganju

Iskoristite usluge outsorcinga na način koji će vama donijeti najviše koristi. Iskoristite ih za dijelove procesa za koje nemate dovoljno vlastitih resursa, ili za one s kojima nemate dovoljno iskustva. Iskoristite tuđe iskustvo, poznavanje tržišta i podatke kojima se raspolaže kako bi vaša prodaja dobila komparativnu prednost pred konkurencijom.

5. Oslobodite vrijeme za vaš osnovni posao

Ovo je jednako financijsko i organizacijsko pitanje. Svodi se na to da trebate raditi ono u čemu ste dobri i u čemu uživate. Pozivanje i prezentacije kupcima vjerojatno nisu ono što vas veseli u poslu. U suprotnom bavili bi se tim poslom!

6. Ubrzajte učinke reorganizacije

Umjesto da organizirate ili reorganizirate vlastitu prodaju jednostavno je prepustite stručnjacima a time dobivate provjerena organizacijska rješenja koja donose dobit.

 

Autorica: Natalija Crnički, BNB Sklad d.o.o.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvinoja recepti

Kvinoja – recepti od predjela do deserta

Kvinoja je idealna namirnica za sve koji brzo ogladne, stalno nešto grickaju, kao i za one koji ne smiju konzumirati gluten,...
- Advertisment -