7 aplikacija koje će vas spriječiti u odugovlačenju i odgađanju zadataka

Nije tajna da postoje trenuci kad svi mi odugovlačimo s obavljanjem nekog posla. Od studenata koji umjesto da uče, spremaju sobu ili odgovaraju na veoma važne poruke i e-mailove, pa do zaposlenika koji radije surfaju internetom nego ispunjavaju tablice i pišu izvještaje.

I dok je ponekad opravdano odgađanje poslova– jer postoje ljudi koji funkcioniraju izvrsno uz stres rokova koji se približavaju, u većini slučajeva odugovlačenje vam neće pomoći.

Aplikacije koje sprječavaju odgađanje

Činjenica da gotovo cijelo vrijeme provodimo ispred računala, na kojem je bezbroj različitih programa i mogućnosti za ometanje i odvlačenje pažnje, sigurno nam neće pomoći da završimo neki posao na vrijeme.

Kako bi izbjegli situaciju da 10 minuta prije sastanka u panici rješavate zadnje detalje oko prezentacije, posegnite za aplikacijama koje će vam pomoći da se fokusirate na posao i odradite sve na vrijeme.

SelfControl (za Mac)

Ako ste jedna od onih koje je veoma lako omesti u obavljanju posla novim e-mailom ili zanimljivom web stranicom, ova bi vam aplikacija mogla pomoći. SelfControl je besplatna aplikacija za Mac računala koja blokira „smetala“ u vrijeme koje ste joj zadali.

odgađanje

To znači da u tom vremenu nećete moći pristupiti svim onim privlačnim stranicama na kojima gubite sate (znate ono – samo da pogledam ovo na YouTubeu i odjednom je prošlo 2 sata). Veoma je jednostavna za korištenje. Dovoljno je odabrati vrijeme tijekom kojeg će biti uključena, dodati stranice koje treba blokirati i stisnuti „Start“.

Čak i ako restartate računalo ili izbrišete aplikaciju, do isteka postavljenog vremena (koje se odbrojava na vašem desktopu) nećete moći pristupiti blokiranim stranicama.

AppDetox (za Android)

Ako ste jedna od onih koje skaču na svaki zvuk koji dopire s vašeg pametnog telefona, a zbog posla ga ne možete isključiti tijekom radnog vremena, isprobajte AppDetox. Ova zanimljiva aplikacija neće vam zabraniti pristup društvenim mrežama ili web stranicama, već će vam pomoći da smanjite njihovo korištenje.

appdetox_aplikacija

Sami određujete koje su vam aplikacije na pametnom telefonu problematične i koliko ih puta „smijete“ koristiti. Tako, ako ste pretjerali s nekom igricom odaberite „nikad“ ili „neko vrijeme“, a možete izabrati i koliko puta u danu možete pokrenuti neku aplikaciju. AppDetox neće vas kazniti ako prekršite vlastito pravilo već će vas „nježno“ podsjetiti da ste ga prekršili i da bi se trebali fokusirati na neke druge stvari.

Squawk (za Android)

Odgađate li neki posao jer ste jednostavno pretrpani drugim, uvijek bitnijim, stvarima Squawk bi vam mogao pomoći. Ova aplikacija zapravo je napredna lista zadataka koja vas podsjeća koje zadatke trebate i kad napraviti.

squawk_aplikacija

Tako možete odrediti da vas podsjeti u određeno vrijeme ili, što nam se posebno svidjelo, kad se spojite na pojedinu bežičnu mrežu, ili jednostavno kad otključate svoj pametni telefon. Tako ćete uvijek imati na pameti što još morate napraviti.

Procraster (za iPhone)

Procraster je aplikacija namijenjena prije svega onima koji svoje poslovne zadatke doživljavaju kao nešto veoma dosadno. Naime, ova je aplikacija svojevrsna igrica. Ako ste zapeli jer ne možete riješiti neki problem, pojadajte se Procrasteru i on će vam dati savjet kako da riješite problem i ponovno budete produktivni.

procraster_aplikacija

Motivirat će vas da razbijete velike zadatke u manje cjeline, odredite vrijeme za rješavanje zadatka i potom vas potaknuti da se nagradite za dobro odrađen posao. Nevjerojatno je koliko možete biti produktivni u 25 minuta kad znate da vas nakon toga čeka kava ili 5 minuta gledanja videa sa slatkim mačkicama.

Written? Kitten!

Psiholozi su davno otkrili da je mrkva učinkovitija od batine, odnosno da je pozitivno poticanje učinkovitije od kažnjavanja. A ima li bolje nagrade od slike slatke male mace? Ako i vama mačkice odvlače pažnju i usporavaju produktivnost, ovo je aplikacija za vas.

written_kitten_aplikacija

Možete ju koristiti direktno iz vašeg internetskog preglednika, a sami određujete nakon koliko napisanih riječi ćete dobiti sliku mačkice (ili psića ili zečića ako mice-mace nisu vaš odabir). Naravno, ova vam aplikacija neće pomoći ako morate pripremiti prezentaciju ili analizirati izvještaj u tablicama, ali ako morate napisati veći tekst, ovo bi moglo biti dobro rješenje.

Procrastination Punisher (za Android)

Za one okorjele lijenčine možda je pravo rješenje Procrastination Punisher. Ova aplikacija veoma će vas brzo natjerati da prestanete koristiti Facebook ili Angry Birds tijekom radnog vremena. Možete sami definirati koje aplikacije ne želite koristiti u koje vrijeme i prepustiti aplikaciji da ih blokira. No, ako zbog nekog razloga ipak morate pristupiti e-mailu ili Facebooku, Procrastination Punisher vas neće spriječiti.

Procrastination_punisher_aplikacija

U čemu je onda kvaka? Pa, svako „kršenje“ pravila korištenja aplikacija Procrastination Punisher će naplatiti od vas i naplaćeni novac proslijediti nekoj dobrotvornoj organizaciji. Uključili ste službeni e-mail tijekom večere s obitelji? Nema problema, to je jedan euro za Crveni križ. Pa vi sad odlučite želite li kršiti pravila i donirati novac ili ćete ipak odustati od pregledavanja službenog maila za večerom?

Carrot (za iPhone)

Za sve one koji ni uz ranije nabrojene aplikacije ne uspijevaju odraditi posao na vrijeme tu je Carrot. Ova aplikacija može se ukratko opisati kao „tiranin u vašem džepu“. Obavljate li zadatke na vrijeme, Carrot će vas nagraditi mačkicom za koju ćete se morati brinuti – to znači hraniti ju, maziti, paziti i družiti se s njom.

carrot_aplikacija

Osim toga, među nagradama za obavljene poslove su i različite zanimljive informacije pa čak i priče. No, ako propustite rokove, Carrot će se jako naljutiti. A kad se naljuti, Carrot će vas početi maltretirati i vrijeđati, sve dok ne obavite posao. Znate, onako kako to inače neki šefovi rade.

Foto: 123rf, screenshots

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...