7 načina kako objasniti rupu u životopisu

Traženje posla nikad nije bilo jednostavno. No, kad se taj period oduži i pretvori u mjesece, a za neke i u godine nezaposlenosti, pojavljuje se dodatan problem. Kako potencijalnom poslodavcu objasniti zašto imate rupu u životopisu? Što ste radili tijekom tih mjeseci ili godina?

Posljednjih nekoliko godina, uz krizu i veliku nezaposlenost, sve je teže pronaći posao pa su i rupe u životopisima sve veće. I dok su prije poslodavci bili veoma skeptični prema radniku koji dolazi s rupama u životopisu, danas su i poslodavci fleksibilniji. Pogotovo ako tražitelji posla znaju kako mogu objasniti te rupe.

Kako objasniti rupu u životopisu?

Postoji nekoliko načina kojima možete “popuniti” rupu u životopisu. Ono što je veoma važno istaknuti prilikom popunjavanja rupa je da u životopisu navodite samo istinite podatke. Naime, veoma je jednostavno i lako provjeriti sve što ste naveli u životopisu pa bi “kreativno popunjavanje” moglo biti veoma brzo otkriveno. Naravno, na štetu “kreativca”.

Promijenite format životopisa

Ako su vam rupe među poslovima tijekom karijere bile po nekoliko mjeseci, jednostavnom promjenom formata životopisa možete ih učiniti manje vidljivima. Tako umjesto da pišete od kojeg do kojeg datuma ste negdje radili, radije napišite godine kada ste radili na tom poslu.

Također, možete grupirati svoje iskustvo ovisno o samom iskustvu. Tako iskustvo u financijskom sektoru grupirajte jedno ispod drugog, u inozemstvu stavite zajedno, sezonske poslove posebno grupirajte, itd. Na taj ćete način razbiti vremensku liniju i učiniti rupe manje vidljivima.

Budite iskreni

Većina poslodavaca u posljednje vrijeme traži preporuke ili provjerava vaše iskustvo kod prethodnih poslodavaca. Elektronički zapis o radnom stažu jasno i glasno govori koliko dugo ste gdje radili. No, ne daje nikakve informacije o tome što ste radili između poslova. Stoga, u svom motivacijskom pismu budite iskreni. Navedite zašto postoje rupe u vašem životopisu. Možda ste bili kod kuće i brinuli se za djecu? Naglasite da ste sad spremni za povratak među “odrasle”. Ili ste možda bili na prekvalifikaciji? I to vrijedi napomenuti. No, nemojte objašnjavati zašto. To ostavite za intervju uživo.

Ako ste bili bolesni, nemojte to skrivati

Neki poslodavci traže od svojih potencijalnih radnika da prije zasnivanja radnog odnosa prođu liječnički pregled. Ako u takvom slučaju zatajite neku ozbiljnu bolest, to bi vas moglo stajati posla. Zato, ako ste prestali raditi jer ste bili ozbiljno bolesni, možda biste to trebali otvoreno reći potencijalnom poslodavcu.

Brinuli ste se za obitelj – to je dobro objašnjenje

Sve se više kućanica i majki odlučuje na povratak na posao. Međutim, godine boravka kod kuće i brige za djecu otežavaju im taj povratak. Budite otvoreni prilikom objašnjavanja svojih razloga za povratak na posao. Istaknite kako vam djeca više nisu tako mala te da nećete biti na bolovanju svaki drugi dan. Većina će poslodavaca to razumjeti.

Nemojte skrivati otkaz

Masovna otpuštanja nisu nikakva rijetkost. Kriza je učinila svoje i brojni su radnici, ne svojom krivicom, završili na ulici. Ako se i vama tako nešto dogodilo, nemojte to skrivati. Pojasnite zašto ste dobili otkaz te da ga niste sami skrivili. Poslodavci znaju kakvo je stanje na tržištu.

Recite što ste radili u pauzi

Možda ste vrijeme nezaposlenosti kratili volontiranjem? Ili ste odlučili pohađati nekakav tečaj? Učili ste novi strani jezik? Putovali ste i upoznavali nove ljude i kulture? Nemojte zaboraviti reći kako ste kratili vrijeme između poslova. Možda vam baš neko od tih iskustava pomogne u pronalasku novog posla.

Nemojte zaboraviti honorarne poslove

Tijekom nezaposlenosti radili ste povremene i honorarne poslove? Nemojte ih se stidjeti ili ih skrivati. Oni pokazuju da ste se trudili ostati na tržištu rada i da vam nije problem prihvatiti i neki manji posao. Uostalom, nikad ne znate gdje biste i kada mogli ponovno naići na osobu koju ste tako upoznali. To se posebno odnosi na studente koji nakon fakulteta traže prvi “pravi” posao. Ako ste nakon završetka fakulteta radili preko studentskog servisa, nemojte zaboraviti navesti te poslove. Pogotovo ako su slični poslu za koji se trenutno natječete.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -