7 načina kako zabaviti djecu vrtićke dobi tijekom epidemije koronavirusa!

Boravak kod kuće zbog pandemije novog koronavirusa djeci je donio odmor od uobičajenog ritma, ali on se sada ne smije pretvoriti u dosađivanje ili neprekidno zurenje djece u raznovrsne ekrane. Tehnologija je dobrodošla ako donosi sadržaje od kojih će dijete dugoročno imati koristi, a ti se sadržaji trebaju kombinirati s onima koji ne uključuju ekrančić pred nosom djeteta. Stoga se postavlja pitanje kako zabaviti djecu tijekom epidemije koronavirusa.

Povezano:

Kako zabaviti djecu tijekom epidemije koronavirusa?

Kako bi djeca i dok ne idu u vrtić, mogla pratiti odgojno-obrazovni program koji kreiraju odgajatelji, pedagozi i psiholozi, stvorena je Čigrina virtualna igraonica, a stručnjaci koji stoje iza nje, za vas su kreirali sedam savjeta za zabavu i pouku vrtićaraca kod kuće.

Razvijajte kod djeteta kreativno mišljenje

Za te vam igre ne trebaju ni velika priprema ni dodatni materijali, a u igre se mogu uključiti svi članovi obitelji. Igre su namijenjene različitim dobnim skupinama i mogu se igrati bilo kada i bilo gdje. Ciljevi tih igara su potaknuti dijete na razmišljanje. Dijete će pritom razvijati kreativnost, maštovitost i domišljatost. Iako su igre temeljene na verbalnoj komunikaciji, mogu se proširiti pokretima i crtežima.

Nabroji 10 stvari koje voliš! Nabroji 5 stvari koje se mogu vidjeti u muzejima! Nabroji 3 predmeta koja neće potonuti! – primjeri su to igre „Nabroji nešto…“. Što i koliko određujete sami.

„Kako biste sve nagovorili…“ – igra je koja najmlađe uči argumentaciji. Postavite im pitanje kako bi nekoga nagovorili da se popne na drvo prije posla, ili da za kućnog ljubimca nabavi žirafu.

Čitajte slikovnice

Ako želite da vaše dijete razvije ljubav prema knjigama, zajedno provodite vrijeme u čitanju slikovnica. Upoznajte ga s neobičnim likovima, uzbudljivim zapletima, raznovrsnim emocijama… Nakon čitanja neko vrijeme provedite u razgovoru o pročitanome. Što mu se svidjelo, a što ne, bi ili istu priču ponovo volio čuti, bi li je znao prepričati…

Ako vam treba malo odmora ili mira dok nešto obavljate, snimljene priče ponekad djetetu pustite s YouTubea.

Otkrijte aplikacije za razvoj predčitačkih i predmatematičkih vještina

Olakšajte djetetu stjecanje vještina potrebnih za upis u školu. Pronađite aplikacije koje na djeci lako razumljiv, pa čak i intuitivan, način približavaju slova i brojeve. Igre i zadaci djecu će na zabavan način poticati da ovladaju predčitačkim i predmatematičkim vještinama.

Otisnite im radne zadatke

Ispunite kvadrate istim linijama, bojenjem strelica naučite što je lijevo, a što desno – neki su od djeci zanimljivih radnih zadataka koji se nalaze u Čigrinoj virtualnoj igraonici. Otisnite ih i dajte djeci posla.

Razvijate kod djece finu motoriku i zajedno kuhajte

Dom je ispunjen stvarima koje se mogu iskoristiti za razvoj fine motorike. Dajte djetetu da špagu provlači kroz cjedilo, pokažite mu kako da pincetom prenosi grah ili leću iz posude u posudu… Fina motorika nužna je svladavanje pisanja. Što će dijete njome bolje ovladati, slova će ispisivati lakše i ljepše.

Budući da u gotovo svakome djetetu čuči mali kuhar, uključite ga u zajedničku pripremu jela. Dopustite mu da se poigra s namirnicama koje koristite. Na brašnu ili kukuruznoj krupici može ispisivati slova, a tjesteninu može prebrojavati, zbrajati i oduzimati.

Ojačajte djetetu vizualnu percepciju

Sigurno kod kuće imate police s knjigama, ukrasima, fotografijama ili suvenirima. Djetetu dajte zadatak da zapamti gdje je kojoj stvari mjesto, a sve možete i fotografirati mobitelom. Potom uklonite stvari, zajedno pobrišite prašinu i sve vratite. Potaknite dijete da pronađe razliku. Neka opazi koja knjiga nije na svojem mjestu, nedostaje li neka fotografija i je li ukras krivo okrenut.

Uputite video poziv djetetovim prijateljima

Kao što vama nedostaju kave s kolegama i prijateljima, tako i vašem vrtićarcu nedostaju njegovi vršnjaci. Povežite se s roditeljima njegovih prijatelja i organizirajte video poziv. Neka se mališani vide i porazgovaraju zahvaljujući Facetimeu, WhatsAppu, Viberu ili Skypeu.

Savjete su dale Vedrana Džanić, osnivačica, i Martina Petrović, odgajateljica Dječjeg vrtića Čigra.

Roditeljima vrtićaraca poručuju: „Uživajte u zajedničkom vremenu, budite kreativni i maštoviti. Zajedno smišljate i stvarajte!“ Pratite Čigrinu virtualnu igraonicu.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -