9 stvari na koje trebate paziti ako uzimate poticaje od HZZ-a

Odlučili ste koristiti poticaje od HZZ-a? Kako ne bi došlo do iznenađujućih situacija i ishoda loših po vas, važno je pravovremeno se informirati o svim pravima, ali i obavezama. Ovih 9 savjeta pomoći će Vam da se adekvatno pripremite i smanjite rizik od obveze povrata sredstava.

Poticaji od HZZ-a

1. Prilikom sklapanja ugovora detaljno pročitajte sve članke i tražite da vam referent pojasni sve nedoumice te da vam jasno navede sve vaše obveze i rokove.

2. Kada predajete bilo kakvu dokumentaciju (zahtjeve, pravdanje sredstava i sl.), obavezno pripremite dopis na koji vam se netko od ovlaštenih osoba može potpisati i upisati datum kada su dokumentaciju zaprimili.

poticaji

3.  Svakih tri do šest mjeseci (ovisno o vrsti mjere) predajete na HZZ dokumentaciju koja uključuje JOPPD obrasce s potvrdom zaprimanja, potpisane obračunske liste te izvod s banke gdje je vidljivo da su uplaćeni doprinosi i plaća. U slučaju stručnog osposobljavanja do petog u mjesecu se dostavlja i Izvještaj o prisutnosti i ispunjavanju obveza za prethodni mjesec (može se poslati i mailom vašem referentu).

4. Početkom svake godine provjerite što se sve promijenilo, od zahtjeva i dokumentacije koje traži HZZ do zakonski propisanih osnovica za izračun doprinosa.

Brojke, brojke, brojke

5. Ako razmišljate o tome da zaposlite osobu preko neke od ponuđenih mjera na HZZ-u, imajte na umu da su, osim mjera za samozapošljavanje, većina sredstava za ostale mjere raspoloživa samo u prvoj polovici godine. Uvijek možete predati zahtjev, ali pripremite se na čekanje koje traje dok se ne pojave slobodna sredstva.

6. Unaprijed se raspitajte o tome koji se najmanji iznos bruto plaće za određenu osobu može ugovoriti. Iznosi ovise o stupnju obrazovanja osobe i mjeri za koju se sklapa ugovor.

Ako je osobi, primjerice, propisana minimalna bruto osnovica od 4.415,00 kn, preporuka je da sklopite ugovor na 4.420,00 kn. Imate pravo ugovoriti višu plaću i tih nekoliko više uplaćenih kuna spasiti će vas administrativnog natezanja u budućnosti.

poticaji

7. Ako trebate uplatiti doprinose za manje od mjesec dana, obavezno prilikom obračuna doprinosa od pripadajuće bruto osnovice računajte na 6 decimala.

8. Redovito do petnaestog u mjesecu plaćajte doprinose za prošli mjesec i obratite pažnju da sve bude isti dan – uplata obveznih doprinosa (i neto plaće, ovisno o mjeri) i predaja JOPPD obrasca Poreznoj upravi.

9. Također, kako bi bilo jasno da ju je zaprimio, radnik se obavezno mora potpisati na obračunsku listu.

Autorica: Martina Ćosić

Martina Ćosić, bacc. oec. računovodstva i financija
Okušala se u različitim ekonomskim granama od prodaje do marketinga i vođenja ureda te  se na zamolbu majke da joj pomogne u obiteljskom poduzeću sasvim slučajno našla u knjigovodstvu za koje je godinama imala predrasudu da je dosadan posao. Na vlastito iznenađenje otkrila je to zapravo jako kreativan i opsežan posao i potpuno se našla u tome, te već 13 godina skuplja iskustvo u knjigovodstvu i računovodstvu. Njeni klijenti su različitih profila: poduzeća, obrti, udruge, a najviše uživa pomagajući mladim poduzetnicima da se razviju i narastu. Za više informacija posjetite Facebook stranicu GreCo.Knjigovodstvo

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -