9 stvari na koje trebate paziti ako uzimate poticaje od HZZ-a

Odlučili ste koristiti poticaje od HZZ-a? Kako ne bi došlo do iznenađujućih situacija i ishoda loših po vas, važno je pravovremeno se informirati o svim pravima, ali i obavezama. Ovih 9 savjeta pomoći će Vam da se adekvatno pripremite i smanjite rizik od obveze povrata sredstava.

Poticaji od HZZ-a

1. Prilikom sklapanja ugovora detaljno pročitajte sve članke i tražite da vam referent pojasni sve nedoumice te da vam jasno navede sve vaše obveze i rokove.

2. Kada predajete bilo kakvu dokumentaciju (zahtjeve, pravdanje sredstava i sl.), obavezno pripremite dopis na koji vam se netko od ovlaštenih osoba može potpisati i upisati datum kada su dokumentaciju zaprimili.

poticaji

3.  Svakih tri do šest mjeseci (ovisno o vrsti mjere) predajete na HZZ dokumentaciju koja uključuje JOPPD obrasce s potvrdom zaprimanja, potpisane obračunske liste te izvod s banke gdje je vidljivo da su uplaćeni doprinosi i plaća. U slučaju stručnog osposobljavanja do petog u mjesecu se dostavlja i Izvještaj o prisutnosti i ispunjavanju obveza za prethodni mjesec (može se poslati i mailom vašem referentu).

4. Početkom svake godine provjerite što se sve promijenilo, od zahtjeva i dokumentacije koje traži HZZ do zakonski propisanih osnovica za izračun doprinosa.

Brojke, brojke, brojke

5. Ako razmišljate o tome da zaposlite osobu preko neke od ponuđenih mjera na HZZ-u, imajte na umu da su, osim mjera za samozapošljavanje, većina sredstava za ostale mjere raspoloživa samo u prvoj polovici godine. Uvijek možete predati zahtjev, ali pripremite se na čekanje koje traje dok se ne pojave slobodna sredstva.

6. Unaprijed se raspitajte o tome koji se najmanji iznos bruto plaće za određenu osobu može ugovoriti. Iznosi ovise o stupnju obrazovanja osobe i mjeri za koju se sklapa ugovor.

Ako je osobi, primjerice, propisana minimalna bruto osnovica od 4.415,00 kn, preporuka je da sklopite ugovor na 4.420,00 kn. Imate pravo ugovoriti višu plaću i tih nekoliko više uplaćenih kuna spasiti će vas administrativnog natezanja u budućnosti.

poticaji

7. Ako trebate uplatiti doprinose za manje od mjesec dana, obavezno prilikom obračuna doprinosa od pripadajuće bruto osnovice računajte na 6 decimala.

8. Redovito do petnaestog u mjesecu plaćajte doprinose za prošli mjesec i obratite pažnju da sve bude isti dan – uplata obveznih doprinosa (i neto plaće, ovisno o mjeri) i predaja JOPPD obrasca Poreznoj upravi.

9. Također, kako bi bilo jasno da ju je zaprimio, radnik se obavezno mora potpisati na obračunsku listu.

Autorica: Martina Ćosić

Martina Ćosić, bacc. oec. računovodstva i financija
Okušala se u različitim ekonomskim granama od prodaje do marketinga i vođenja ureda te  se na zamolbu majke da joj pomogne u obiteljskom poduzeću sasvim slučajno našla u knjigovodstvu za koje je godinama imala predrasudu da je dosadan posao. Na vlastito iznenađenje otkrila je to zapravo jako kreativan i opsežan posao i potpuno se našla u tome, te već 13 godina skuplja iskustvo u knjigovodstvu i računovodstvu. Njeni klijenti su različitih profila: poduzeća, obrti, udruge, a najviše uživa pomagajući mladim poduzetnicima da se razviju i narastu. Za više informacija posjetite Facebook stranicu GreCo.Knjigovodstvo

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Silvija Dološić Groznica Ilok

„Jednog će dana moja Lota biti ponosna na svoju mamu“ –...

Silvija Dološić Groznica Voditeljica je odjela za komunalne poslove, poljoprivredu i zaštitu okoliša Grada Iloka. Svojim je angažmanom na poslu i...
- Advertisment -