Pionirka održivosti objasnila kako njegom kože utječemo na – njegu Zemlje

Tihana Veljačić još je davne 2017. objavila rat jednokratnoj plastici i to je bila tek prva stanica na njezinom put održivosti. Veljačić je jedna od pionirki održivosti u Hrvatskoj. Osnivačica je Ditch Plastic Croatia i suosnivačica THE GREEN HUB Croatia. Na društvenim mrežama dijeli savjete za zdraviji život sa što manje otpada, a brojnim predavanjima i radionicama educira o različitim ekološkim temama. Između ostalog, velika je promotorica održive dermokozmetike. Na konferenciji Žene u održivosti, objasnila nam je kako njegom sebe i svoje kože možemo njegovati i planet Zemlju.

banner održivost

Održivi standardi u dermakozmetici

„Koji su nam kriteriji kad kupujemo proizvode poput krema za ruku ili losiona za tijelo ili gelova za tuširanje? Gledamo li što se nalazi ‘unutar’ proizvoda koje koristimo i što mi to stavljamo na svoju kožu“, zapitala nas je na Veljačić koja, priznaje, ni sama nije oduvijek razmišljala na taj način.

Ipak, ističe, iznimno je bitno baš to što je unutar te – često plastične – ambalaže.

„Važno je da se radi o prirodnim i organskim sastojcima jer je koža naš najveći organ. Koža je barijera koja čuva naš organizam“, naglasila je Veljačić koja bi mogla danima pričati zašto je važno voditi računa o održivim standardima kad je u pitanju dermokozmetika.

Održivost u kozmetičkoj industriji mnogo je više od pitanja je li proizvod zapakiran u plastiku, karton ili staklo. Ipak, mnogima je fokus upravo na ambalaži, toj posljednjoj fazi u životnom vijeku proizvoda. Gledaju je li riječ o recikliranoj plastici ili se fokusiraju na to da na vrijeme sa svojom posudicom kupe šampone i sapune u rinfuzi. I to je već korak naprijed na putu održivosti, ali ne i najvažniji – tek se tim zagrebe površina.

„Svaka faza životnog ciklusa kozmetičkog proizvoda ima utjecaja na održivost, ali kada se govori o procesu proizvodnje naglasak moramo staviti na održivost sastojaka koji se koriste u formulaciji određenih kozmetičkih proizvoda“, pojasnila je Tihana koja je svoj održivi životni stil počela graditi prije gotovo desetljeće.


Pročitajte više: Ana Panajotović: Djeci želim ostaviti svijet barem u jednakom stanju u kakvom sam ga zatekla


Prirodni proizvodi nisu ‘slabi’

Tada je prvo počela živjeti bez plastike, a sada se vodi zero waste filozofijom koja se mnogima čini nedostižnom. Zato sve što primjenjuje u svojem životu dijeli na društvenim mrežama, da bi i drugima pomogla razumjeti i prihvatiti održivi način života.

“Kada sam se upustila u ovaj stil života, još nije bilo toliko visokokvalitetnih certificiranih organskih proizvoda”, ispričala je Tihana.

Zbog toga je dala prednost proizvodima koji su bili kvalitetom inferiorni i nisu toliko zadovoljavali potrebe njezine kože, ali su bili organski. No, koža joj je to zamjerila. Srećom, dermokozmetika je napredovala i ponuda proizvoda koji su i organski i kvalitetni se povećala. Odgovor na svoje potrebe našla je u A-DERMI, dermokozmetičkim proizvodima francuske tvrtke Pierre Fabre koja je na tržištu već 40 godina. Dermatološki laboratoriji A-DERMA za sebe kažu da su pioniri u području dermokozmetičkih proizvoda na biljnoj bazi.

“A-DERMA je u moj život ušla kao spas s obzirom na to da je moja koža jako osjetljiva i fragilna. Upravo sam u njihovim proizvodima našla ono što mi treba: i ono što doslovno mojoj koži treba i ono mi treba u pogledu vrijednosti. Dakle, ključno mi je da se radi o prirodnim i organskim sastojcima”, objasnila je Tihana.

Kako znati da birate održivo? ‘Šalabahter’ su oznake certifikata

U odnosu na sve druge proizvode koji se nude na tržištu, ovi proizvodi imaju najprirodnije sastojke. Predanost ovog kozmetičkog brenda u ispunjenju standarda i obećanja po pitanju održivosti mogu dokazati upravo certifikati koji su istaknuti i na samoj ambalaži. Oni garantiraju neovisnu provjeru sigurnosti i održivosti proizvoda. Upravo ti certifikati grade vjerodostojnost brenda potvrdom kvalitete i sastojaka.

“Eko certifikati koji su istaknuti na nekim proizvodima znaju biti zgodan ‘šalabahter’ ili prečica pri odabiru proizvoda. Certifikat znači da je netko drugi za nas napravio selekciju. Jer kada vidite znak nekog certifikata onda možete znati koji sastojci unutra jesu, a koji nisu jer ne smiju biti”, objasnila je.

Certifikata, naglasila je, ima više. BDIH-ov Natural, Natrueov Natural ili Organic, ECO CERTOVI Natural i Organic… Internacionalno najpoznatiji je COSMOS standard za prirodnu i organsku kozmetiku. On propisuje dopuštene sastojke kozmetičkog proizvoda i ambalaže dok istovremeno u obzir uzima i ukupni utjecaj proizvoda na ljude i okoliš. Smatra se ujedno i najzahtjevnijim standardom.

“Konkretno ovaj certifikat podrazumijeva da su organski sastojci koji se nalaze unutar proizvoda uzgojeni i prerađeni na održiv način, da 90 posto sastojaka koji se nalaze unutra moraju biti prirodni, da ne smije sadržavati GMO, sastojke životinjskog podrijetla, nanočestice, parabene, silikone, sintetičke boje i mirise te mora biti u recikliranoj ili biorazgradivoj ambalaži”, kazala je Tihana.

Upravo A-DERMA linija Biology Hyalu ponosno nosi COSMOS ORGANIC certifikat.


Pročitajte više: Invazija na kožu ili dobrodošla njega? Kiseline su must have njege


Prva dermokozmetička organska certificirana linija

“Biology Hyalu linija je prva dermokozmetička organska certificirana linija koja je na tržište došla 2021. godine. Linija je usmjerena na njegu odrasle kože koja je izrazito osjetljiva i kojoj treba pomoć”, poručila je Tihana. Objasnila je da je to kompletna linija koja sadrži sve ono što je potrebno, a odlično je što se mogu međusobno kombinirati različiti proizvodi kako bi našli optimalnu kombinaciju koja odgovara našem tipu kože. Radi se o potpuno prirodnim proizvodima, a počivaju na prirodnom soku Rhealba zobi.

Biology linija nosi “strogi” organski certifikat priznat u cijelom svijetu. Njime, kako sam brend poručuje, jamče odgovoran pristup i okvir za njihove proizvode u svim fazama razvoja. To znači da proizvodi ove linije sadrže minimalno 95 posto biljnih sastojaka organskog podrijetla koji istovremeno sačinjavaju minimalno 20 posto ukupne mase proizvoda.

“Linija nosi certifikat francuske udruge koja se udružuje s ECO CERTOM. Oni imaju niz koraka koji se moraju zadovoljiti i proći kroz certifikacijski proces da bi proizvod mogao dobiti tu oznaku”, objasnila je Tihana. Dodala je da nam kao potrošačima taj certifikat može biti garancija kvalitete.

Zelena misija Pierre Fabrea i Green Impact Index

Biology linija osim COSMOS ORGANIC certifikata nosi i još jednu oznaku – oznaka A. Ono je ocjena Green Impact Indexa kao transparentnog mjernog alata koji objašnjava kakve društvene i ekološke utjecaje imaju Pierre Fabre proizvodi.

“Unutar same grupacije Pierre Fabre, kojoj A-DERMA pripada, postoji zelena misija. U suradnji s trećim institucijama, koje se bave certificiranjem, osmislili su Green Impact Index. Taj index ne govori o tome što se nalazi u samom proizvodu i kakav utjecaj ima na naše zdravlje već kakav utjecaj ima na društvo i okoliš”, pojasnila je Tihana.

“Ono što su oni napravili su slovne ocjene po kojima možete vidjeti kakav utjecaj ima proizvod na okoliš i zajednicu. Svako slovo ima i svoju boju pa je prepoznavanje vrijednosti intuitivno. Ako proizvod ima oznaku A znači da je najprirodniji i da ima najmanji utjecaj na okoliš i na zajednicu. Oznaka D je najniža i znači da postoji prostor za poboljšanje”.

Pri izboru ocjene u obzir se uzima 20 kriterija. Četrnaest ih se odnosi na okolišne faktore kao što su formula, ambalaža, procesi proizvodnje, a preostalih šest na društvene kriterije kao što su podrijetlo, predanost, oznaka organskog podrijetla i slično. Na temelju toga se dobiva prosjek prema kojemu se dodjeljuje slovčana ocjena.

Oznake poput Green Impact Indexa i drugih potrošačima pružaju priliku da sami donosu informirane odluke u skladu sa svojim uvjerenjima i tako biraju proizvode za koje znaju da su održivi i da više doprinose okolišu nego li mu štete.

Autorica: Ivana Vukelić

Foto: Domagoj Bregant / Canva / A-derma

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -